Nem elég jó az Apple

Rendhagyó módon nem nyűgözte le a piacot az Apple negyedéves üzleti jelentése. A kaliforniai vállalat – mely az utóbbi években teljesen immúnisnak tűnt a gazdasági és piaci környezet hullámzásaival szemben – nem hozta az elemzői várakozásokat, és a visszafogott előrejelzésével is csalódást okozott, így a számok publikálást követően több mint 5 százalékot esett (570 dollár közelébe) a cég papírjainak értéke. Hat év óta most másodszor fordult elő – először tavaly októberben –, hogy a Wall Street által prognosztizált szint alatt alakultak a fő pénzügyi mutatók.

A június 30-án zárult harmadik pénzügyi negyedévben az Apple árbevétele 35 milliárd dollár volt, 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az adózás utáni nyereség pedig 21 százalékkal, 8,82 milliárd dollárra nőtt. Noha a bővülés ütemét sok rivális megirigyelhetné, az elemzők mindkét mutatót esetében magasabb értéket vártak.

Az új iPhone-t várják

A vállalat ugyan a húzóterméknek számító, az árbevételének nagyjából felét megtermelő iPhone-ból 28 százalékkal többet adott el, mint egy évvel korábban, ám az előző negyedévhez képest a forgalom masszív 35 százalékkal csökkent. Tim Cook vezérigazgató ezt azzal magyarázta, hogy rengeteg pletyka kering a készülék új, őszre várt generációjáról, és a fogyasztók egy része erre vár, ezért nem vesz a kurrens modellekből. Ha valóban így van, akkor a mostani negyedévben sem számíthat kiugró telefonforgalomra a cég.

Különösen nagy volt a szekvenciális forgalomcsökkenés Kínában: itt az árbevétel a márciussal lezárult második pénzügyi negyedévhez képest 2,2 milliárd dollárral, 5,7 milliárd dollárra esett vissza. Cook szerint ez annak köszönhető, hogy az iPhone 4S bevezetése és a China Telecommal tető alá hozott együttműködés miatt jelentős készleteket szállítottak le a telefonból az előző trimeszterben. Emellett a szokásos szezonális visszaesés is érezhető volt, és az új iPad is csak a múlt héten jelent meg a kínai piacon – hangsúlyozta a cégvezető.

Európában viszont egyértelműen a gazdasági nehézségek lassították a növekedést – állította Tim Cook. Kontinensünkön a gyártó éves szinten 16 százalékkal növelte a forgalmát, de több országban ennél jóval gyengébb volt a bővülés. Franciaország, Görögország és Olaszország „különösen gyengén teljesített”, míg Németországban csak egy számjegyű volt a növekedés – mondta a vezérigazgató.

Az időszakban világszerte rekordmennyiségű, 17 millió iPad fogyott, 84 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A Mac-forgalom 2 százalékkal, 4 millió darabra nőtt, az iPodokból pedig 6,8 millió darabot adott el a cég, 10 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

Jön a Mountain Lion és az osztalék

A gyorsjelentés közzététele kapcsán tartott sajtótájékoztatón Tim Cook bejelentette, hogy az OS X új kiadása, a Mountain Lion ma, július 25-én jelenik meg, illetve megerősítette, hogy az iOS mobiloperációs-rendszer új verziója, az iOS 6 ősszel érkezik. „És persze izgatottan várjuk azokat a fantasztikus új termékeket, amelyeken dolgozunk” – tette hozzá.

Az Apple készpénzállománya az egy évvel korábbi 76,6 milliárd dollárról 111,7 milliárdra hízott. Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató most bejelentette, hogy a vállalat – 17 év után először – augusztusban osztalékot fizet majd a részvényeseinek, papíronként 2,65 dollárt,

A jelenlegi, negyedik pénzügyi negyedévre 34 milliárd dollár körüli bevételt és részvényenként 7,65 dollár nyereséget vár az Apple, amit szintén alacsonyabb az elemzők által vártnál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények