Elon Musk Starlink-csatlakozást ajánlott az Apple-nek az iPhone 14 mobilokhoz

Elon Musk és a SpaceX is tárgyaltak az Apple-lel az iPhone 14 mobilok műholdas csatlakozása kapcsán, utóbbi végül a Globalstart választotta.

A Huawei Mate 50 széria után az Apple iPhone 14 sorozat a második, amely műholdas csatlakozással igyekszik segíteni a vészhelyzetekben (lefedettség nélküli területeken) – egyelőre csak az USA-ban és Kanadában.

Míg a műholdas mobilkapcsolati trendet a SpaceX és az amerikai T-Mobile megállapodása indította el, addig az irány folytatódik, több androidos gyártó és maga az Android 14 is ráállt erre vonalra.

Az Apple egyébként a Globalstart választotta műholdszolgáltatójának, a cég tőzsdei árfolyama viszont az üzlet ellenére alaposan megzuhant, amikor Elon Musk egy tweetben közölte: a SpaceX és az Apple is tárgyaltak arról, hogy Starlink műholdszolgáltatást kapjanak az új iPhone-ok.

Musk szerint ígéretes tárgyalásaik voltak erről, az viszont nem derült ki, hogy az Apple miért a Globalstart választotta.

Az Apple nagyrészt eltartja a Globalstart

A jelentések szerint az Apple abban állapodott meg a Globalstarral, hogy a jelenlegi és jövőbeli hálózati kapacitás 85 százalékát kapja meg az iPhone-ok műholdfunkciójához, amely novemberben indul el. Cserébe az új műholdak és a személyzet 95 százalékát finanszírozza az Apple. Az óriás állítólag 450 millió dolláros tőkét különített el a projektre.

SEC-dokumentumok alapján a Globalstar 185-230 millió dolláros bevételre számít jövőre, majd 2026-ban már 310 millió dollárra – az lesz az első év, amikor az összes új műholdjuk üzemel.

Az iPhone 14 modellek Emergency SOS funkciója egyébként lefedettség nélkül is lehetővé teszi majd az USA-ban és Kanadában az üzenetküldést: tiszta égboltnál 15 másodperc alatt, ami az Apple szerint percekre nyúlik felhős időben. A funkció várhatóan 2 évig lesz ingyenes.

Azóta történt

Előzmények