Ezt a szívást! – Elmeszelték az Apple-t

Igen érdekes határozatot hirdetett ki az amerikai piacfelügyelet – US Federal Trade Commission (FTC) –, amikor kimondták, hogy az Apple-nek felelősséget kell vállalnia abban, hogy a családokban a kiskorúak, a gyerekek olyan megrendeléseket adtak le a cég App Store nevű online boltjában, amelyekhez nem kaptak szülői beleegyezést.

A döntés szerint az Apple-nek 32,5 millió dollárnyi kártérítést kell fizetnie (pontosabban: vissza kell térítenie a kifizetett összegeket) azon családoknak, ahol előfordult az, hogy a csemete önhatalmúlag hajtott végre a szülők által jóvá nem hagyott rendelést. Az indoklás pedig úgy szól, hogy a cég nem értesítette megfelelő módon a szolgáltatásra előfizetőket, hogy a korlátlan vásárlás lehetősége a jelszó begépelése és elfogadása után 15 percig él, így ha a szülő óvatlanul nyitva hagyta a vásárlási ablakot, a gyerekek gond nélkül megrendelhettek bármit az online boltból.

Az Apple a felmerült gondokat értékelve egyébként azóta megváltoztatta a vásárlás menetét, most már minden tranzakcióhoz jelszavas jóváhagyás szükséges.

Egyébként a büntetés mértéke az App Store sok milliárdos forgalmához mérve elenyésző, de bizonyítja az amerikai fogyasztóvédelem hatékonyságát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények