Anonymous: olcsó húsnak híg a leve

Mióta egy hete az Anonymous nevet viselő mozgalom nevében hacktivisták háborút hirdettek a párizsi merénylet mögött álló terrorszervezet ellen, a számtalan támogató megnyilvánulás mellett nem kevés kritika is érte az akciót és a benne résztvevőket, mivel korábbi hasonló kampányaikra jellemző volt, hogy gyakran több kárt okoztak, mint hasznot. Úgy tűnik, a kritikusok alappal szólaltak meg, mivel mostanra kiderült, hogy a legfontosabb akciójuk, az ISIS-t propagáló Twitter-fiókok lezárása korántsem olyan sikertörténet, mint azt kommunikálták.

A hacktivisták bejelentése szerint ebben az évben már 20 ezer Twitter-fiók működésének felfüggesztéséhez volt közük, ezek közül ötezret a közelmúltban ütöttek ki, a listákat pedig közölték.

Ám többen is utánanéztek alaposabban, hogy az adott fiókok vajon kikhez tartoztak. Az ars technica vizsgálata szerint a Pastebinen közzétett négyezer fiók – melyeket állítólag a hacktivisták által kifejlesztett segédeszközzel szúrtak ki – többségének semmi köze a terroristákhoz: akadnak köztük palesztinokhoz tartozó fiókok, mások az ISIS-szel szemben állást foglalók troll-fiókjai, megint mások egyszerűen csak arab fiókok.

A Daily Dotnak pedig egy nevét nem vállaló Twitter-szóvivő nyilatkozott a témáról, és elmondta, hogy a vállalat folyamatosan, arabul beszélő szakértők segítségével vizsgálja a felhasználói bejelentéseket, és mindent megtesznek, hogy az ISIS propagandáját kiszűrjék az oldalról. Az Anonymous listáit viszont nem használják, mert egy harmadik fél által végzett elemzés szerint azok teljességgel megbízhatatlanok, ugyanis tele vannak újságírók, egyetemi oktatók és egyéb, az ügyben nem érintett emberek fiókjainak nevével.

Azóta történt

Előzmények