Aki él és mozog, videojátékkal nyomul Amerikában

Az NPD piackutató múlt évben publikált kimutatásai már korábban rávilágítottak arra, hogy a tengerentúlon minden eddiginél több videojátékot vásároltak, arról azonban mindeddig nem készült összefoglaló felmérés, hogy pontosan hány amerikai ragad a kezébe kontrollert kisebb-nagyobb rendszerességgel. Az elemzőcég most megjelent „Online játék 2008” című tanulmányából már ez is megtudható, emellett – ahogy arra a címe is utal – kiderül belőle, hogy az online játék mennyire közkedvelt szórakozási forma ma az Egyesült Államokban.

A cég felmérése szerint a tengerentúlon az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben nőtt a videojáték mint szórakozási forma népszerűsége: ma az amerikai lakosság közel háromnegyede (72 százaléka) mondhatja el magáról, hogy játszott már, illetve rendszeresen játszik valamilyen számítógépre, konzolra, netán mobiltelefonra írt játékkal. A növekedési ráta részben az új generációs konzolok előretörésének köszönhetően minden eddigi időszakot túlszárnyalt, tavaly ilyenkor ugyanis még 63 százalékon állt ez a részarány.


Call of Duty 4: az online harcászat jelenlegi sztárja

Az online játék népszerűsége azonban nem nőtt ilyen látványosan egy év alatt, mutat rá a piackutató: tavaly a videojátékokkal szórakozó amerikaiak 40 százaléka múlatta ilyen formán társaival együtt az időt, ami arányaiban mindössze 2 százalékkal kevesebb online játékost takar, mint idén.

A platformok tekintetében a PC viszi a pálmát a legnagyobb netes játékostáborral – az online játékosok nagyjából 90 százaléka számítógépes játékokkal szórakozik és csak 19 százalékuk választja a konzolos hálózati játékot (az összesített arány az átfedések miatt lehet több száz százaléknál). Az összesítésből ráadásul teljesen hiányoznak a szintén PC-s alapokra építő, interneten keresztül játszható szerepjátékok, így a legnagyobbnak számító, világszerte több mint tízmillió felhasználót jegyző World of Warcraft játékosai.

Az NPD jelentéséből az is kiderül, hogy az online játék a legfiatalabb (2-től 12 éves) korosztályban a legnépszerűbb, itt a felhasználók negyede kipróbálta már ezt a játékmódot, míg a 18-24 éveseknél, azaz a legfiatalabb felnőtteknél tízből egy élt ezzel a szórakozási formával. A konzoloknál nem túl meglepő módon a Microsoft Xbox 360 online szolgáltatása, az Xbox Live a legnépszerűbb a tengerentúlon – ebből a konzolból az Egyesült Államokban a gép 2005-ös megjelenése óta közel 12 millió példány kelt el.

Azóta történt

Előzmények