Még komolyabb korlátozásokat vethet ki a kínai technológiai cégekre Amerika

A jelentések szerint újabb amerikai korlátozások várhatóak a Kína irányába történő technológiai export kapcsán.

Az elmúlt két év során egyre keserűbbé vált Amerika és Kína viszonya, amit mostanra nem csak a Huawei szenvedett meg.

Nemrég a Huawei alapítója azért kampányolt, hogy felhívja őt Joe Biden amerikai elnök, és elmondhassa neki, hogy mindkét fél jól járna, ha együtt dolgozhatna a két fél, a Huawei pedig a legkisebb mértékben sem hajlandó belefonódni a politikába. Válaszra egyelőre nem talált a megkeresése, ráadásul nem is olyan régen már a Xiaomi-t is a kommunista kínai hadsereg irányítása alatt álló cégnek kiáltotta ki az amerikai vezetés, és úgy határozott, hogy az amerikai befektetőknek ki kell hátrálniuk a cég mögül. Sok szakértő szerint a Xiaomi komolyabb korlátozások elé is nézhet, akár úgy is járhat, mint a Huawei.

Az új amerikai kormánytól és Joe Bidentől sokan azt remélték, hogy heteken belül mindent visszafordít Kína és a technológiai korlátozások kapcsán.

A Reuters jelentése szerint azonban másra számíthatunk. Az amerikai kormány állítólag azt mérlegeli, hogy milyen újabb célzott intézkedésekkel korlátozhatná az érzékeny technológiák exportját a kínai cégek irányába, és ezzel egyszerre fokozhatná az együttműködést a szövetségeseivel. Ezt az információt egy meg nem nevezett kormánytag szivárogtatta ki az amerikai és a kínai vezetők első telefonos beszélgetése előtt.

A beszámoló alapján az új amerikai kormány a Kínával szembeni intézkedések egyikét sem tervezi visszavonni, sőt, intenzív konzultációt folytat majd a lehetséges további lépések kapcsán, az amerikai szövetségesek bevonásával. Arról is meg akar bizonyosodni állítólag a Biden-kormány, hogy Amerika nem ad el semmilyen érzékeny jellegű technológiát, ami segíthetne Kínának a hadserege fejlesztésében.

Konkrétumokról korai lenne még találgatni a szakértők szerint, az ugyanakkor egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy messze vagyunk még attól, hogy közös nevezőre jusson a technológiai konfliktusban az amerikai és a kínai vezetés.

Azóta történt

Előzmények