Alighogy lezárult a Mellanox-féle üzlet, máris új cég után érdeklődik az NVIDIA

Bőven eltelt egy év azóta, hogy írtunk az NVIDIA 6,9 milliárd dollár értékű üzletéről. A Mellanox felvásárlása persze nem volt egyszerű, elvégre különböző engedélyek is kellettek hozzá, de végül rábólintottak a hatóságok az akvizícióra. A zöldeknek most új kiszemeltjük van, mégpedig a Cumulus Networks.

Ha valaki az időzítés miatt arra tippel, hogy az egésznek köze van a Mellanoxhoz, akkor nem téved, ugyanis a Cumulus Networks hálózati fókuszú Linux disztribúció fejlesztésével foglalkozik, nem beszélve a NetQ nevű hálózat elemzésére való szoftverről. A két cég kapcsolata egészen 2013-ig nyúlik vissza, amikor is a Mellanox elkezdte fejleszteni az Open Ethernet stratégiáját, és mára a Mellanox eszközök szoftveres hátterét részben a Cumulus Networks biztosítja, bár van saját operációs rendszerük is, ami Onyx néven fut.

A Cumulus Networks felvásárlásának célja az lehet, hogy a szoftveres háttér tekintetében több lehetőséget biztosítsanak a szoftveresen definiált adatközpontok számára. Emellett persze az NVIDIA megtartaná a Mellanox Onyx operációs rendszer is, ami egyébként eléggé hasonlít a Cumulus Linuxra, de ez a jövőben nem biztos, hogy így marad, mivel két rendszer feletti bábáskodás mellett könnyebben lehet különböző irányokat célozni.

Az NVIDIA egyelőre még csak az érdeklődését jelentette be, konkrét ajánlattal még nem állt elő a Cumulus Networks számára.