Ajándékozza meg rendszergazdáját!

Ma, július 28-án van a Rendszeradminisztrátor Megbecsülésének Napja (System Administrator Appreciation Day – SAAD). Különleges ünnep, különleges alapítási legendával. Történt egyszer, az Úr 2000. esztendejében, hogy egy Ted Kekatos nevű rendszergazda (természetesen) épp egy számítástechnikai szaklapot olvasott, amelyben egy kétoldalas hirdetésre figyelt fel, ahol is egy, a munkahelyén nyomtatókat telepítő szakembert az ott dolgozók virággal és más ajándékokkal köszöntöttek. Bár a hirdetés, célzata szerint, természetesen az adott cég termékének dicsértét zengte, Kekatosnak – aki nem sokkal azelőtt egy pontosan ugyanolyan cuccot helyezett üzembe munkahelyén, mint a hirdetésben szereplő – egész más jutott az eszébe. Mégpedig az, hogy bizony ő is és kollégái is megérdemelnének néha egy kis megbecsülést – pontosabban, a legenda szerint így kiáltott fel: „És hol az én ajándékom?” Nem sokkal ezután tehát lefoglalt egy doménnevet, készített egy weboldalt, ahol meghirdette, hogy július utolsó péntekje attól kezdve a rendszergazdák napja lesz.

Azóta ezen a napon azon emberek iránti megbecsülésünket fejezzük ki, akik nélkül semmi se működne: se a világháló, se a munkahelyi számítógépes rendszer, sem az elektronikus levelezés, sem a mobiltelefonálás, sőt – ha utánagondolunk eddig már felmerült problémáinknak – néha még az otthoni gépünk se. A rendszergazda ezernyi feladata és megbízatása között telepíti és beállítja a munkaállomásokat és a szervereket, menedzseli a rendszerszintű szoftvereket, védekezik a vírusok terjedése ellen és a többi – de leginkább kérdésekre válaszol!

A sysadminday magyar oldala szerint a rendszeradminisztrátorokat gyakran hívják rendszergazdának (ezt nem mindegyik szereti), adminnak, angol nyelvterületeken sysadminnak, SA-nak, Unix-körökben pedig egyszerűen csak rootnak.

S hogy mire kötelezi ez a nap a júzereket? Hogy ne kelljen törni rajta a fejünket, a rendszeradminisztrátorok megmondják nekünk: e napon „…adj a rendszeradminisztrátorodnak egy olyan ajándékot, amellyel kifejezheted megbecsülésedet, és jelzed, hogy értékeled az általa végzett kemény és sokszor fárasztó munkát. […] Itt az ideje, hogy az év egy napján a rendszeradminisztrátor csajokat és srácokat elhalmozzuk sportkocsikkal és nagy mennyiségű készpénzzel az általuk végzett emberfeletti munka elismerésének jeleként. :) De komolyra fordítva a szót: valami szép emléktárgyat és nyilvános elismerést kérünk!” (Ajándéklista a honlapon!)

A mai napon Budapesten és Szegeden a magyarországi ünnepeltek is nyílt napon köszöntik fel magukat, és baráti sörözésre várnak minden érdeklődő felhasználót (részletek a magyar honlapon). Ne hagyja ki, sörözzön együtt a rendszeradminisztrátorokkal a való világban!

Az ideális júzer:

1. Nem megy fel az internetre.
3. Gyűlöli a képernyővédőket és a hangos képeslapokat.
6. Önállóan telepíti fel a Windowst, és természetesen az újratelepítést is maga végzi el. Ugyanez vonatkozik a driverekre is.
7. Rendszeresen ellátja adminját új zenéket és filmeket tartalmazó CD-kel, ő maga azonban soha nem néz és hallgat ilyeneket.

(részlet egy ismeretlen orosz admin kódexéből)

Előzmények