Aggályos negyedévet zárt a Philips

A Royal Philips Electronics NV összességében a vártnál valamivel jobb eredményt ért el a harmadik negyedévben, részvényeinek árfolyama mégis 3,4 százalékkal esett a gyorsjelentés közzététele utáni órákban. Elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a szórakoztató elektronikai termékek legnagyobb európai gyártója éppen nem ezeknek köszönheti teljesítményét, hanem az olyan, kevésbé volatilis piacú termékeinek, mint a világítóeszközök és az orvosi berendezések.

A holland csoport árbevétele éves összehasonlításban 3,4 százalékkal 7,23 milliárd euróra emelkedett, adózott eredménye pedig 1,17 milliárd euróra szökött fel az egy évvel korábbi 124 millióról – ez utóbbiban azonban benne van az a 635 millió euró, amelyre a Philips a Navteq Corp. szoftvergyártóban levő részesedésének tőzsdére vitelével tett szert, illetve a folyadékkristályos képernyőket gyártó LG. Philips LCD Co. tőzsdére viteléből származó 108 millió euró is.

A szórakoztató elektronikai részleg teljesítményén meglátszik a lapos képernyőjű tévék, illetve a DVD-lejátszók piacán bekövetkezett 30 százalékos áresés: 15 millió euró üzemi veszteséggel zártak, szemben az előző negyedév 53 millió eurós nyereségével – derül ki a Dow Jones adataiból. A negyedik negyedév, de még a jövő évi első negyedév egy része is rámehet a felhalmozott készletek leépítésére – idézte a Reuters a pénzügyi igazgatót, Jan Homment, aki szerint a fogyasztók általában óvatosabbak lettek, főleg a magas olajárak miatt.

A félvezetőgyártó részleg eladásai 11 százalékkal, 1,39 milliárd euróra emelkedtek a negyedévben, a következő három hónapban azonban stagnálás várható – közölte a vállalat. Az elemzők ezt a figyelmeztetést rossz jelként értékelik, hiszen ezen a területen általában a negyedik negyedév szokott a legjobb lenni egy adott éven belül.

Azóta történt

Előzmények