Adatvesztés a Budapest Airport it-rendszerében

Figyelemreméltó esemény történt a napokban a privatizáció előtt álló Budapest Airport Rt.- nél. Sajtóhírek és a – napirenden lévő BA-privatizáció politikai vonatkozásai miatt érdekelt - legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz közleménye szerint ugyanis olyan mértékű adatvesztés történt a cég informatikai rendszerében, amely többek között a teljes adatnyilvántartást és a szerződésállomány-nyilvántartó rendszert is érintette. Olyan adatok, szerződések semmisültek meg, amelyek a cég életében meghatározóak, különös tekintettel a kormány által tervezett privatizációs tranzakcióra.

A Budapest Airport Rt. integrált vállalatirányítási rendszerét 2003-ban kezdték fokozatosan korszerűsíteni, mely munkára a svéd anyacéggel rendelkező IFS Hungary és a Minor Rendszerház kapott megbízást. Természetes követelmény a repülőtéri rendszereknél, hogy kiemelt biztonsági megoldásokat kell tartalmaznia, éppen ezért lehet kellemetlen a rendszerszállítóknak, ha a BA-hoz hasonló helyen üzemzavar keletkezik, amiről ráadásul szinte biztosra vehető, hogy a nagy nyilvánosság is értesül. Ez a helyzet most az IFS esetében is, hiszen éppen Weiszbart Zsolt, a komponens alapú web- és portáltechnológián alapuló üzleti alkalmazásokat fejlesztő svéd vállalat magyar cégének vezetője állította határozottan egy nyilatkozatában: "az IFS-t a világ vezető megoldásaként tartják számon, többek között a stockholmi és az oslói repülőtéren is a mi szoftverünket használják".

A Fidesz most a helyzet pontos és valós tisztázása érdekében felszólította a kormányt és Veres János pénzügyminisztert, hogy haladéktalanul rendeljen el szakmai vizsgálatot a Budapest Airport Rt-nél.

Azóta történt

Előzmények