A Pirate Bay kincses szigetet akar vásárolni


A napokban jelent meg a hír a Times-ban, hogy eladó a világ legkisebb állama, Sealand, amely valójában csak egy 550 négyzetméter alapterületű mesterséges sziget. Tegnapelőtt már körbejárt a sajtóban az értesülés, mely szerint a világ egyik legnépszerűbb weboldalát működtető svéd kalózszervezet, a Pirate Bay szemet vetett az – egyébként a világ egyetlen állama által sem elismert – pöttöm „hercegség”-re.

Első rendű céljuk természetesen az, hogy egy olyan „államot működtessenek”, ahol nem érvényesek a világ többi részén elfogadott szerzői jogi törvények. „Ma az összes ország még a régi gazdaságra és a régi eszmékre épül, mi valami újat akarunk csinálni” – nyilatkozta a szervezet egyik tagja, „Peter” az AFP-nek.

A Pirate Bay – mely egy másik projektben, a Ladoniában, már sikeres lépéseket tett az önálló állam megteremtése felé – január 9-én elindított egy honlapot, ahol pénzt gyűjtenek, hogy meg tudják vásárolni az essexi Harwichnál, a brit partoktól 10 kilométerre fekvő „szigetet”, melyen már működött informatikai vállalkozás, szervereket lehetett bérelni az itt működő gazdasági társaságtól. Ha mégsem jönne össze a megfelelő summa, vagy más okból nem sikerülne a tranzakció, akkor a szervezet máshol keres magának egy kis szigetet, ahová átvihetik a szervereiket. (Az induló eladási árról ellentmondó híradások érkeztek, az AFP szerint kétmilliárd dollár, a BBC értesülései alapján 750 millió euró, a FOXNews úgy tudja, 977 millió dollár, a CNEWS szerint 1,14 milliárd dollár stb.)

A Pirate Bay oldalát a svéd rendőrség tavaly májusban lekapcsoltatta, ezek után egy rövid ideig Hollandiában működtették a szolgáltatást, majd júniusban újra visszatértek Svédországba, hogy kiszolgálják a napi körülbelül másfél millió látogatót, dacolva a svéd törvényekkel, amelyek akár két év börtönnel is sújthatják azokat, akik a törvények szerint illegális módon segítik a védett tartalmak letöltését – ez a Pirate Bay esetében a jelenlegi rendelkezések értelmében még nem sikerült.

Azóta történt

Előzmények