A Nokia kezébe kerül és nyílt forráskódú lesz a Symbian

Száz százalékban a Nokia tulajdonába kerül a mobiltelefonos operációs rendszert fejlesztő brit Symbian, miután a finn mobilgyártó 264 millió euróért megvásárolja a többi tulajdonos részesedését. Közülük a Sony Ericsson, az Ericsson, a Panasonic és a Siemens már rábólintott az ajánlatra, és várhatóan a Samsung is ezt fogja tenni. Az ügylettel párhuzamosan megkezdődik a platform megnyitása, nyílt forráskódúvá tétele egy új szervezet, a Symbian Foundation égisze alatt – ezt a lépést alighanem a Google által fejlesztett Android rendszer felbukkanása kényszerítette ki.

Az idén tízéves Symbian vezérigazgatója, Nigel Clifford szerint a platform megnyitásának jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni. „Felszabadítjuk az innovációt, ez korszakalkotó! Ehhez még hasonló sem került korábban a nyílt forráskódú közösség kezébe” – lelkendezett a BBC-nek.

A több nagyágyút – köztük az AT&T-t, az LG-t, a Motorolát, a Nokiát, a Samsungot, a Sony Ericssont és a Vodafone-t – tagjai között tudó alapítvány célja a Symbian OS, a Series 60, a UIQ és a MOAP egyesítésével egy új, ingyenesen hozzáférhető mobilszoftverplatform létrehozása. A platformot két éven belül tervezik teljesen megnyitni, és várhatóan az Eclipse Public License alatt teszik majd hozzáférhetővé.

Azóta történt

Előzmények