A netes csalók trükkjei


Előző hírünk épp a netes tranzakciók egyik fő veszélyéről szólt. Hogy mennyire komolyan veendő a biztonság kérdése, bizonyítja a Symantec tájékoztatója, mely a felhasználókat látja el hasznos tanácsokkal az online tranzakciókkal kapcsolatban. Adataik szerint az amerikai Nemzeti Fogyasztói Szövetség jelentése kimutatta, hogy az elmúlt évben a vevők 32 millió dollárjába került az, hogy bedőltek az internetes csalás valamilyen formájának. Tájékoztatójuk a felhasználói felelősségre hívja fel a figyelmet, s ahogy mondják – s ezzel csak egyetérteni lehet –: „A biztonságos és a veszélyes helyek megkülönböztetése némi odafigyelést, utánajárást igényel. De még így is jóval kisebb erőfeszítésbe és időbe kerül óvatos netes vásárlóvá válni, mint parkolóhelyet találni a bevásárlóközpontnál.”

Már korántsem az informatikai „hőskor” romboló vírusaival és erejüket próbáló hackereivel kell számolni, a legújabb idők netes bűnözőiről lehámlott a betyár-imázs, profiként űzik tevékenységüket: anyagi előnyökhöz akarnak jutni. „Az adattolvajok nagyon cselesek, és folyvást új módszereket eszelnek ki, hogy az internetezők pénzéhez hozzájussanak” – magyarázza Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének vezető konzultánsa. „A felhasználók nagy része nem tudja, hogy az internetes banki műveleteknél vagy vásárlásnál használt kényes információkat, például a számla adatait vagy a jelszavakat az adattolvajok elfoghatják, ha nem megfelelő a számítógép védelme. Naponta 7,92 millió, csaló weblapra irányító, adathalászó levél forog az interneten. A leggyakrabban bejelentett kártevő programok 80 százaléka ki tudja kémlelni a bankkártya- vagy számlainformációkat, illetve módosítani tudja a webkapcsokat, hogy a felhasználókat a csalók oldalára irányíthassa. Sajnos, sok felhasználó ezt gyakran nem veszi azonnal észre” – mondja a szakértő.

A Symantec biztonsági tanácsai online vásárlások és banki tranzakciók esetére


Böngésszen biztonságban! Csak vírusvédelemmel és tűzfallal ellátott számítógépről internetezzen! Így a kártevő programoknak kevés az esélye a személyes adatok elfogására. Fontos: A programokat rendszeresen frissíteni kell!

Tegye éberebbé a böngészőt! Mindig a közepes vagy a nagy fokozatú biztonsági beállítást használja a böngészőben! Így a magukat a böngészőn keresztül telepíteni akaró, kártevő programoknak vagy kémszoftvereknek nehezebb a dolguk.

Legyen válogatós! Ne töltsön le mindenféle programot a netről, és ne nyisson meg mindenféle levélcsatolmányt – különben gyorsan beszerezhet egy kártevő programot a gépére!

Óvja a személyi adatait! Az interneten sok érdekes portál és üzlet található. Fontolja meg alaposan, hogy éppen abban a netes boltban valóban tároltatni akarja-e személyi adatait és bankkártyájának számát!

Óvakodjon az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás vagy hiba található! A megbízható oldalak működtetői sok energiát és pénzt fordítanak arra, hogy a felhasználók számára kifogástalan szolgáltatást biztosítsanak. A hibákat tartalmazó oldalakat tekintse megbízhatatlannak!

Legyen bizalmatlan! Az állítólag a banktól vagy egy szolgáltatótól származó, a számlainformációk és a jelszó továbbítását kérő, vagy egy e-mailben továbbított linken keresztüli kapcsolódást felajánló üzenetek többnyire hamisak (adathalászó levelek). A gyanús leveleket rögtön törölje! Ha bizonytalan, hívja fel a bankot!

Válasszon biztonságos jelszót! A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevet vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni. Ehelyett számok, betűk és írásjelek kombinációját használja jelszónak, hogy valamivel nehezebbé tegye az adattolvajok dolgát!

Biztonságos-e ez a hely?

Minden tisztességes bevásárlóhelynek „védett szerverrel” kell rendelkeznie, amely titkosítja a fizetési információkat a felhasználó és a kereskedő rendszere közti úton. A hely védettségéről az alábbiak közül legalább egynek a megléte árulkodik:

Felugró ablakban érkező információ, amely arról tájékoztat, hogy a fizetéshez történő továbblépéskor a vevő egy védett helyre lép be.

Az URL-ben egy „s” betű a http:// után, tehát így kezdődik: https://

Lakat ikon Az Internet Explorer felhasználóit az alsó navigációs sorban megjelenő lakat ikon tájékoztatja. A Netscape Navigator felhasználóit az alsó navigációs sorban megjelenő zárt lakat ikon tájékoztatja ugyanerről (a nyitott lakat a nem védett helyet jelzi).

Ha egy webhely azt állítja magáról, hogy védett, de a fenti jelek egyikét se mutatja, akkor a biztonság kedvéért tájékozódjon a biztonsági szoftver szállítójánál! Soha ne adja meg fizetési információt olyan helyen, ahol nincs védett szerver!



Kiben bízhatunk?

Ne engedje ki a kezéből a védelmet, ne bízza azt csak a kereskedőre! Még a védett helyeken történő vásárlásnál is érdemes betartani az alábbi alapvető elővigyázatossági lépéseket:

A netes vásárláshoz használjon mindig hitelkártyát! A bankszámlakártya, a készpénz, a csekk vagy a pénzesutalvány jóformán sosem jár ugyanolyan fogyasztóvédelemmel. Egyes helyeken számlát nyithat, így nem kell ismételtem megadni az adatait minden egyes vásárlásnál. Ha ehhez a számlához jelszó tartozik, használjon legalább nyolc karakter hosszú, kis- és nagybetűkből, számokból és írásjelekből álló jelszót!

Jól gondolja meg, mielőtt „egy kattintásos” számlát nyit egy olyan számítógépről, amelyet többen használnak, mert megeshet, hogy a zsebére fog valaki vásárolni!

Mindig nyomtassa ki az online vásárlás bizonylatát, hogy tudja, mikor és mennyit költött!

Sose adja ki a személyi- vagy adószámát egy netes kereskedőnek, még akkor se, ha azt állítja, hogy szüksége van rá!

Ne vásároljon nagyon értékes műtárgyat az interneten!

Sose vásároljon olyan helyen, ahol az áru visszavételéért költséget számítanak fel!



Azóta történt

Előzmények