A NASA leáll az oktatással és a klímaváltozás vizsgálatával

Az elnöki költségvetés-tervezet kevesebb pénzt biztosít, illetve bizonyos programok elhagyását sürgeti. A Mars-expedíció nincs veszélyben.

Úgy tűnik, megszorítások jönnek a NASA háza táján. Az amerikai elnök által szignózott költségvetési tervben 2018-ra 19,1 milliárd dollárt különít el a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal számára, ami 200 millió dollárral kevesebb a 2016-os büdzsénél. Az "America First, A Budget Blueprint to Make America Great Again" program nagyjából az elmúlt évek pályáján tartja a NASA költségvetését, annak ellenére hogy a hivatal szeretett volna több forráshoz jutni.

A NASA közleménye szerint ha a számok nem változnak, a "törzsfeladatokat továbbra is hatékonyan el tudják látni", azonban a szervezet kénytelen lesz lemondani néhány tervezett projektjét. Ilyen az Asteroid Redirect Mission, a sok kritikát kapott aszteroida-vizsgáló program. Valószínűleg nem fognak tehát robotokkal kisbolygó-darabokat a Holdra vinni. Legalábbis jövőre.

Lefújták a Jupiter holdjára tervezett leszállást is, viszont az emberes küldetések terén nem jelentettek be változást. A cél továbbra is embert juttatni a Marsra. A NASA eddig is együttműködött a piaci szereplőkkel, a tervek szerint ezt erősítenék tovább látva az anyagi helyzetüket.

A NASA edukációs programja, ami tavaly még 115 millió dollárt kapott, teljesen eltűnt a következő évi költségvetésből, a bolygókutatási tudományos program azonban 1,6 milliárd dollárról 1,9 milliárdosra hízott, némileg a Földtudományok kárára, ez százmillió dollárral kap kevesebb forrást a tavalyi évhez képest.

A támogatás csökkentése mellett az amerikai elnök számos jelentős földtudományi kezdeményezés leállítását kérte, például a NASA szén-megfigyelési programjának végét szeretné, ahogy azt is, hogy hivatal szálljon ki a DSCORV (Deep Space Climate Observatory) programból, amit még annak idején Al Gore indított.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények