A Microsoft szoftver-világszövetséget gründolt

A Microsoft kezdeményezésére egy új iparági szövetség jött létre, melynek a redmondi óriás mellett a 20 legnagyobb szoftverfejlesztő és -terjesztő vállalat is tagja.

Az új szövetkezés, az Interop Vendor Alliance (IVA) célja, hogy a felhasználók érdekében a szoftverek kompatibilitási problémáit leküzdjék, különös tekintettel a rendszermenedzsment, az azonosítási folyamatok, az adathozzáférés és fejlesztési eszközök területén. Az IVA megalakítását az európai szoftverfejlesztők részére rendezett, több mint ötezer IT-szakember részvételével folyó barcelonai konferencián jelentették be.

A konferencián részt vevő Bob Muglia, a kezdeményező Microsoft alelnöke szerint a szövetség tagjai koordinálják munkájukat, megosztják egymással a szükséges információkat, hogy a kompatibilitás hiányából fakadó gondoktól és kényelmetlenségektől megóvják fogyasztóikat. A szakértők szerint nem véletlen, hogy épp a Microsoft állt a kezdeményezés élére, hiszen a közelmúltban e vállalat került leginkább az amerikai és az európai előírások közötti inkompatibilitásból fakadó küzdelmek és viták középpontjába. Emellett a nemrég megkötött Microsoft-Novell szerződés is szemlélhető – bizonyos szempontból – a korábbi riválisok közötti együttműködési kezdeményezés szélesebb körre történő kiterjesztésének.

Az IVA tagjai között is egyaránt szerepelnek a Microsoft versenytársai és partnerei. A következő cégek nyilvánították ki együttműködési szándékukat: az Advanced Micro Devices, (AMD), a BEA Systems, a Business Objects, a CA, a The Carbon Project, a Centeris, a Citrix Systems, a GXS, az IP Commerce, a JNBridge, a Kernel Networks, a Levi, a Ray & Shoup, a Microsoft, a NEC America, a Network Appliance, a Novell, a Q4bis, a Quest Software, a Siemens Enterprise Communications, a Software AG, a SugarCRM, a Sun Microsystems, a Symphony Services, az Xcalia és a XenSource.

Azóta történt

Előzmények