A Microsoft is beszáll a szuperkomputer-versenybe

A Microsoft is szeretné kihasítani a maga szeletét a szuperszámítógépek piacából, amelyet a BlueGene révén jelenleg az IBM teljes dominanciája jellemez. Ezzel kapcsolatos terveiről Bill Gates, a Microsoft vezetője a Supercomputing 2005 rendezvényen több mint hétezer résztvevő előtt beszélt.

„A számítástechnika szerepe a tudományban” című előadásában Gates vázolta elképzelését, hogy a szoftveripar milyen formában járulhat hozzá az egyre gyorsuló tudományos kutatáshoz és műszaki újításokhoz. Hangsúlyozta, hogy az egyszerűbb és hatékonyabb tudományos célú számítástechnika érdekében a számítástechnikai ipar, a tudományos világ és a kormányzati szektor közötti széles körű összefogásra lenne szükség.

A szofveróriás vezetője a konferencián jelentette be a Microsoft Windows Compute Cluster Server 2003 rendszer második bétatesztelését, illetve a termék 2006 első felében várható megjelenését is. Ennek révén a Microsoft olyan HPC  (high-performance computing), platformot fog kínálni, amely meggyorsíthatja a számításigényes tudományos kutatásokat. A Supercomputing 2005 rendezvényen 17 szoftvergyártó, illetve számos hardvergyártó partner – többek között a Dell, a HP, a IBM, a NEC, az Orion Multisystems, a Tyan Computer és a Verari Systems – mutatott be HPC alkalmazásokat a Microsofttal közösen.

Gates arra ösztökélte a szoftvergyártókat és más technológiai fejlesztőket, hogy a tudományos közösséggel együttműködve indítsák el a felfedezések következő forradalmi hullámát, mégpedig olyan szoftverek, eszközök és szabványok készítésével, amelyek segítenek lebontani a tudományos együttműködés előtt álló korlátokat. A jó példa jegyében a Microsoft tíz nemzetközi, számítástechnikával foglalkozó kutatóintézet számára nyújt finanszírozási hozzájárulást. A Microsoft a következő években ezen intézetekkel közösen, több millió dolláros kutatási projekteket hajt majd végre, a legnagyobb kihívást jelentő tudományos célú számítástechnikai problémák kezelése érdekében.

Azóta történt

Előzmények