A légy szemével látnak a jövő drónjai

A rovarok szeme inspirálta azoknak a szerencsés robotoknak látását, melyeket a svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) Intelligens Rendszerek laboratóriumában szerelnek fel a frissen kifejlesztett technológiával. A következő generációs, nagyon apró megfigyelő drónokhoz készült szenzorok nem a nagy felbontásukkal fognak sikert aratni, hanem a segítségükkel megvalósítható gyors reakció nyűgözi majd le a közönséget.


[+]

Aki vadászott már légyre úgy, hogy szemből támadt, az pontosan tudja, milyen rövid ezeknek a rovaroknak a reakcióideje. Az EPFL tudósai azt állítják, a lencsénként három (hatszög alakú) elektronikus fotodetektor segítségével az apró drónok háromszor gyorsabban érzékelik a mozgást (a tesztek során 300 képkockát rögzítettek másodpercenként), mint a legyek.

A szenzorok ráadásul napfényben és beltéri világítás mellett is egyaránt használhatóak lesznek. Az új szemek két köbmiliméteres teret látnak be, méretük 1925x475x860 μm súlyuk pedig 2 mg. Az egyes szenzorok által észlelt jelekből háromdimenziós kép lesz, így érzékelhető a mozgás és annak iránya.


[+]

Hogy a repülő robotokat ne lehessen majd úgy meglepni hátulról mint a házi legyet, a tudósok egy olyan szalagot is terveztek, amelyre számtalan szemet szereltek. A csík bármilyen ívelt felületre is felszerelhető, legyen az egy robot, ipari gép, bútor, vagy akár ruha.

Azóta történt

Előzmények