A férfi, akinek a netezők adnak a véleményére

(Infobulvár) Se tévéje, se internet-hozzáférése nincs, ideje viszont annál több van annak a jelenleg munkanélküli brit férfinek, aki a világ legnagyobb internetes boltjának, az Amazon.com-nak az oldalain rendkívüli aktivitásával hívta fel magára a figyelmet. Az 56 éves Peter Harris közel 5000 rövid recenziót írt lemezekről, könyvekről és filmekről az online kiskereskedelmi lánc angol és amerikai honlapján. Véleményeit összesen közel 50 000 vásárló találta hasznosnak – ezekkel a számokkal sikerült is a brit oldalon az első számú véleményezővé előlépnie, de az amerikai szájton is benne van az első húszban.

Az agglegény Harris – derül ki a Telegraph riportjából – először a kedvenceinek számító zenei kuriózumokról írt ismertetőket. „Eredetileg csak obskúrus zenéket szerettem volna népszerűsíteni, mert meglehetősen eklektikus az ízlésem, és néhány tényleg furcsa dolgot is kedvelek, aztán ebből nőtt ki az egész” – mondta a napilapnak. A férfi informatikai vezetőként dolgozott, amikor 2000-ben belefogott az ismertetők írásába. Két évvel később aztán, mikor kirúgták, ez lett a főállása.

A segélyen élő Harrisnek nincs otthon internet-hozzáférése. A recenziókat az otthoni számítógépén írja meg, aztán lemezre menti őket, átugrik a helyi közkönyvtárba, és ott tölti fel a véleményeket az Amazonra. A cégtől egyébként ezért semmilyen elismerést nem kapott. (Véleményt az oldalon – ahogy az itthoni online boltokban is – bármely regisztrált felhasználó írhat, ha úgy gondolja, de ezekért nem fizetnek.) Nagy volt az öröme viszont, amikor egy amerikai énekesnő, Stacy Sullivan megköszönte neki, hogy lelkes ismertetőjével hozzájárult új CD-je forgalmának felfutásához.

Azóta történt

Előzmények