Szombaton indul a 24 órás programozóverseny

2008. május 3-án reggel 9 órakor veszi kezdetét a már hétéves múlttal rendelkező BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Informatikai épületében. A Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) és a Simonyi Károly Szakkollégium szervezésében az idei verseny döntőjén 18 ország 30 csapata vesz részt.

A verseny januári meghirdetését követően összesen 207 csapat regisztrált; 4 kontinens 41 országából érkezett jelentkezés. A résztvevők többségében főiskolai és egyetemi hallgatók, de megtalálhatóak köztük az iparban dolgozó profik is. A február 24-i internetes előválogatón 5 óra állt a csapatok rendelkezésére a nyolc algoritmikus jellegű probléma megoldására, majd a legjobb 27 csapat, kiegészülve a vándorkupával visszatérő tavalyi első helyezettel és a másik két dobogóssal, meghívást kapott a budapesti 24 órás döntőre.

A verseny hivatalos nyelve az angol, tehát a döntő feladatait is minden csapat angol nyelven kapja kézhez, és a szervezők mindenkivel angolul kommunikálnak. A feladatok megoldásán a háromfős csapatok saját számítógépeiken dolgozhatnak, amelyeknek helyi hálózathoz való csatlakoztatásáról a szervezők gondoskodnak. A fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan nincs megkötés, de a csapattagoknak tilos bármilyen külső segítséget igénybe venniük.

A feladatok készítői Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói. A problémák megoldása a Challenge24 hagyományainak megfelelően az informatikai tudományágak széles körű ismeretét igényli.

A megoldások kiértékelése vasárnap 9-kor következik, az eredményhirdetésre pedig délelőtt 11 órakor kerül sor, s az összesítésben legtöbb pontot elérő csapat viheti haza a vándorkupát és a több mint 5000 euró összdíjazású verseny fődíját.

A verseny, az eredményhirdetés és a díjátadó nyomon követhető az esemény hivatalos honlapján.

Azóta történt

Előzmények