2005 leghülyébb spammere

Feladta magát a rendőrségen egy német férfi, aki gyerekpornót árusított az interneten és "vállalkozását" jelentős spamtevékenységgel támogatta. A Paderbornban élő spammer azután jelentkezett önként a helyi örsön, hogy számítógépét megfertőzte a Sober féreg legújabb variánsa, a Sober.Y jelű változat.

Bizonyára emlékeznek, ez az a vírus, amely november táján az FBI, a CIA és a német Bundeskriminalamt (BKA) nevében érkezett figyelmeztetésekkel tömte tele elektronikus postafiókok millióit. Az angol nyelvű üzenetek arról tájékoztattak, hogy a hatóságok a címzett IP-címét számos illegális weboldalon megtalálták, ezért a csatolmányban feltett kérdésekre várnak választ (a melléklet természetesen maga a Sober féreg volt).

Ugye máris kitalálták, mi történt? Történetünk hőse gondolkodás nélkül elhitte, hogy a levél, amely azt állította, hogy IP-címe alapján nyomára bukkantak, valóban a német szövetségi bűnügyi szervtől, a BKA-tól érkezett, így jobbnak látta, ha bujkálás helyett önként jelentkezik a rendőrségen.

"Úgy látszik, előfordul, hogy egy számítógépes vírus nem káros dolgot tesz" – nyilatkozta a Paderborn városi rendőrség szívivője. "Esetünkben segített leleplezni egy olyan bűncselekményt, amely egyébként valószínűleg felderítetlen maradt volna."

Azóta történt

Előzmények