1905. március 27.

A Somogy megyei Edde községhez tartozó Alsóbogát-pusztán megszületett Kalmár László, a magyar számítástechnika egyik legnagyobb alakja. Az informatikai munkássága döntő részét Szegeden végző tudós Magyarországon úttörőnek számít: 1957-ben az ő kezdeményezésére indult el el az alkalmazómatematikus szak az egyetemen, 1963-ban pedig az ő vezetésével nyílt meg a kibernetikai laboratórium, ahol programtervező matematikusokat képeztek.

Kalmár László
Kalmár László

Azóta történt

  • 1942. május 23.

    Budapesten megszületett Komlós János számítástechnikus, matematikus, aki 1998 óta az MTA külső tagja. Komlós az ELTE matematika szakán végzett 1965-ben, majd 1981-ben utazott az Egyesült Államokba, ahol ma is él. 1988 óta a Rutgers Egyetem matematika tanszékének professzora.

  • 1976. augusztus 2.

    Mátraházán 71 éves korában elhunyt a magyar informatika egyik meghatározó alakja, Kalmár László. Az információrobbanás előtti időszakban az új tudományok és gyakorlatok előkészítője és elfogadtatója volt, 1964-ben ő hívta életre a Kibernetikai Laboratóriumot, Szegeden gyakorlatilag ő indította meg elsőként a programtervezői és programozó matematikusi képzést Magyarországon.

Előzmények

  • Kétszáz tonnányi hardver

    Szeged határában, a volt szovjet laktanya egyik négyemeletes épületében van Magyarország legnagyobb számítógép-gyűjteménye. Megnéztük – érdemes.