Akármivel megbirkózik a Windows 10?

Előkövetkeztetés

A Windows 10 funkcionalitásában és megjelenésében valahol a Windows 7 és a Windows 8.1 között helyezkedik el, rengeteg előnye mellett azonban számos, korábban elkerülhető dologgal meg kell barátkoznunk. Az előnyök közé sorolható a teljesen elkülönített táblagépes mód, a visszatérő start menü, illetve a korábbiaknál jobban és egyszerűbben használható belső kereső, amivel programokat és fájlokat egyaránt pillanatok alatt megtalálhatunk, vagy éppen a fiókjelszót nélkülöző PIN-es belépés lehetősége.


[+]

Amivel azonban meg kell barátkozni, az a 8-as rendszerben debütált modern felületek például a rendszerbeállítások között, a vállalat úgy döntött, tovább erőlteti ezt a leegyszerűsített, vonalrajzos vonalat. Ezt lehet szeretni vagy utálni, egyre kevesebb választása van a felhasználóknak ezen a téren, a jövőben pedig várhatóan tovább fog szűkülni a Windows 95 óta használt panellel dolgozó ablakok sora. Azoknak, akik ezen nőttek fel, nyilván szokni kell az új rendszert, de nem lehetetlen ráérezni az ízére. A későbbiekben részletesebben is foglalkozunk majd ezekkel.


[+]

A gyorstesztünk alapján elmondható, hogy a Microsoft által közzétett hardverelvárások nem véletlenül támasztanak némileg alacsonyabb igényeket az elődnél, az eszközillesztők működnek, gyengébb/régebbi vason is élvezhető a Windows 10, ami sok esetben „out of the box”, azaz telepítést követően külön driverek nélkül is megfelelően használható.

A számok egyelőre azt mutatják – amire egyébként számítottunk is – hogy a Windows 10 nem fogja vissza jobban a hardvert, mint az elődje, a Windows 8.1, ami pedig nem lassított többet a Windows 7-nél, és ez így van rendjén. Az operációs rendszer működési mechanizmusaiban viszont – a ki-bekapcsolásról holnap írunk – várható gyorsulás, illetve kapunk újdonságokat – például a DirectX 12-t – aminek pozitív hatásait majd később, a végleges verzió és az induláskori patchek után elemzünk majd ki részletesen.

rudi, -szp-

Azóta történt

Előzmények