Színes Plútó, olcsó Gear VR és óriástévé

Gyors SSD-k, új mobil GeForce, Oculus Connect 2

Nem csak az idő, hanem a hardverpiac is kezd egy kicsit lehűlni, ami nem mondható váratlannak így két-három héttel az IFA után, de azért új hírekben ez a hét sem szerénykedett. Bele is csaphatunk a közepébe, mivel a hét legfontosabb eseménye az Oculus Connect 2 volt, ahol természetesen a virtuális valósággal foglalkoztak, így a vállalat bejelentette az Oculus Ready hitelesítési rendszert, illetve előkerült az új, immáron tényleg elfogadható árazású Gear VR.

Samsung Gear VR
Samsung Gear VR

Jellemző volt, hogy az utóbbi napok leginkább a grafikáról szóltak, így például bemutatkozott az új, mobil GeForce GTX 980, ami persze nem igazán mobil a fogyasztását tekintve, de kétségtelen, hogy notebookokban fog feltűnni. Új asztali VGA-k is jönnek, az XFX például egy vízhűtésre alapozó Radeon R9 Fury-t készít. Ezekre a termékekre szükség is lesz, mivel érkeznek a DirectX 12-t használó játékok, de első körben csak az API alapfunkcióihoz nyúlnak a fejlesztők. Tesztelni azonban hamarosan egy újabb programmal is lehet, hiszen a Microsoft elkészíti a Fable Legends című játék benchmark verzióját, amelyről előzetes eredmények is vannak.


Fable Legends tesztprogram (forrás: TechReport)

A Khronos Group portáján is zajlik az élet, bár ez meglehetősen csendben történik, de azért sikerült kiszúrni, hogy a Nintendo belépett a konzorciumba, feltehetően a Vulkan API miatt, amelyet a Valve egyik szakembere annyira jónak tart, hogy a DirectX 12-es portoknak nem is látja értelmét.

Pletykákból sem volt hiány. Többek között felmerült, hogy az NVIDIA saját hangprocesszort fejleszt, ami egy logikus irány lenne a cég termékskáláját elnézve; egy ilyen chip az új Hitman hangmotorjának számításigényes részeit is gyorsíthatná. Kiderült némi információ az új Xeon Phi megjelenéséről is, ami sajnos még odébb van, de legalább konkrét időszak van megjelölve.

Samsung 950 Pro M.2 SSD
Samsung 950 Pro M.2 SSD

A hét másik nagy témájának az SSD-k számítottak. A Samsung többek között bemutatta az M.2 foglalatba helyezhető, NVMe felületet támogató 950 Pro modelleket, de jön egy 4 TB-os kapacitással rendelkező verzió is, bár erre a következő évig még várni kell. Az Intel sem szeretett volna a Samsung hátterébe kerülni, így ezen a héten leleplezték DC P3608-as SSD-iket, amelyek elsődlegesen a vállalati szférába készülnek, hiszen extrém magas teljesítményük és fogyasztásuk is.

A vízhűtők piacán is volt mozgolódás; a Thermaltake 17 új radiátort mutatott be, amelyek között van fehér is, ami ritkaságnak számít, de úgy néz ki, van rá igény. A Cooler Master már annyira nem örülhetett a hét fejleményeinek, hiszen számukra pont nem termékbejelentés, hanem termékbetiltás jutott. A bíróság ugyanis az Aseteknek adott igazat a pár éve indult szabadalmi perben, és ez több Cooler Master gyártmányú zárt vízhűtőt igen rosszul érint.

Vizio M75-C1
Vizio M75-C1

A multimédiás vonalra evezve örömmel jelenthetjük be, hogy jönnek az emberi áron mért óriástévék, illetve a középkategóriás Polaroid 4K-s tévék, amelyeknek jól jön majd a NASA 4K-s tévécsatornája. Az audiofilek is megtalálják majd számításaikat, mivel a Yamaha kilapított házimozi-erősítővel, míg az Ola Sonic tojáshangszórókkal erősít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!