Otthoni webszerver Raspberry PI-ből

Putty

Mi a Putty-ra esküszünk, mely ingyenes eszköz, rendelkezésre áll Linux és Windows alatt is. Ha mégsem találja meg a kliens, akkor meg lehet nézni a router DHCP táblájában, hogy melyik IP címet kapta a PI (pl. 192.168.1.104), és ennek megadásával csatlakozni. Az alapértelmezett SSH protokoll és a 22 port fix. Ja, ha a router nem kínálna listát a csatlakozott kliensekről (pl. LAN setup, DHCP clients, clients list vagy más menüpontban), akkor áramtalanítsuk, válasszuk le, tapossuk meg és dobjuk ki. Ebben a sorrendben, és szerezzünk helyette egy normálisat.

Raspberry PI webszerver

Raspberry PI webszerver

Az első alkalommal biztonsági figyelmeztetést kapunk, miszerint a titkosítókulcs nem tanúsított, vagyis nem lehetünk biztosak abban, hogy az eszköz az, akinek vallja magát. Helyi hálózatról lévén szó, most higgyünk neki, és a Yes megnyomásával fogadjuk el a kulcsot. Innentől a Putty (vagy más SSH-kliens) úgy működik, mint egy terminálablak, amit a PI-n nyitottunk. Be kell lépnünk a felhasználónevünkkel és jelszavunkkal, ez utóbbit egyébként nem árt megváltoztatni a “passwd” paranccsal. Ne felejtsük előle a “sudo”-t sem, vagyis a teljes parancs “sudo passwd pi”!

Raspberry PI webszerver

Az automatikus csomagfrissítéshez adjuk ki a “sudo apt-get update” parancsot. Ha hibaüzenettel megszakadna a művelet, akkor később próbálkozzunk újra.

Ezután jöhet a webkiszolgáló komponensek telepítése a következő elegáns mantrával: “sudo apt-get install apache2 php5 libapache2-mod-php5”. A felsorolt komponensek bekerülnek a rendszerünkbe, ha a közben felmerülő kérdésekre igennel (<i> vagy <y> nyelvtől függően) válaszolunk. Ha a webfelhasználó jogosultságaival kapcsolatos hibát írna ki a rendszer, akkor futtassuk a következő sorokat:

“sudo groupadd www-data”

“sudo usermod -g www-data www-data”

“sudo service apache2 restart”

Ha minden rendben ment, akkor a hostname vagy IP cím böngészőbe gépelésére fel kell tűnnie az Apache üzenetnek:

Raspberry PI webszerver

<

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nagyon durva hiba miatt kerültek veszélybe a webszerverek

    A OpenSSL-t használó szerverek esetében a támadók gyakorlatilag minden fontos adathoz hozzájuthatnak.