Technológia és tudomány rapben elbeszélve

Rap és tudomány

A minap a Slashdot oldalán olvastam egy érdekes ajánlót, melyben arról számoltak be, hogy a Svájcban elkészült Large Hadron Collider (nagy hadronütköztető – LHC) kommunikációs csapata, nyilván nem függetlenül a berendezés kapcsán keringő számtalan rémhír ellensúlyozására, készített egy videót, ahol a munkatársak egy rapbe foglalva mutatják be a kísérletet, az eszközöket, a működést. Megnéztem, tetszett.

Ugyanitt ajánlottak egy másik, szintén nemrég készült hasonló videót is (Astrobiology Rap), melyet egy fiatal kutató hozott össze felkérésre, hogy ezzel népszerűsítsék a tudományt és a tudományos kutatásokat:

Kíváncsi lettem a műfajra, na meg arra, hogy (bár voltak halvány emlékeim) vajon az informatikai kutatásokról, számítástechnikáról készítettek-e poénból, ismeretterjesztő céllal stb. rapes feldolgozásokat. Elindultam a böngészés kacskaringós útján a YouTube-on, íme az eredmény – egy-két kanyarral azért megérkeztem az informatikához is…

A tudományos rapek után kutatva már az LHC oldalán belebotlottam a tel-avivi fizikusok hasonló jellegű vállalkozásába:

Ezek után érdemes visszaugrani az időben – és egy másik stílusba –, hiszen nem nehéz felfedezni e műfaji határokat áthágó alkotások egyik nyilvánvaló inspirálóját, a Monty Python (egyik) kultikus filmjének, Az élet értelmé-nek betétdalát, a Galaxy Song-ot:

A másik gyökere e rendhagyó ismeretterjesztésnek az iskola, ahol ma már a diákok közt nagy divatja van a különféle stílusú és minőségű paródiák készítésének, ám ez a múlt század vége felé még meglehetős újdonságnak számított, sokan látták benne akár a forradalmi pedagógia változások lehetőségét is, például amikor 1989-ben T.H. Culhane így tartott biológiaórát egy középiskolában:

Ugorjunk most újra egy nagyot, a következő felvétel már idén készült, s a NASA egyik nagy vállalkozását ünnepli a 2001 – Űrodisszeia stílusában, ehhez a marketinganyaghoz új zenét írattak egy kortárs szerzővel – messze áll a raptől:

Még egy változata van a tudományos-technológiai rapeknek, ez külön misét megérne: a vállalati összejövetelek, továbbképzések (ahol gyakran („céges himnuszokat” is készítenek). E darabok nagy tömegben borzalmasan unalmasak a kívülállónak (is), de egyet azért nézzünk meg:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények