Bekeményít a HDMI Forum, beárazták a vásárlók a virtuális valóságot

Kínai az élen, ezermagos CPU, HDR lézertévé

A Computex-láz lecsengése után, két hét kihagyás után jelentkezünk megint a heti történések összefoglalójával. Kína verhetetlennek bizonyul, ha szuperszámítógépekről van szó. A legfrissebb top500.org lista szerint sikerült letaszítani az évek óta csúcstartó Tianhe-2-t, helyébe viszont egy másik, szintén kínai rendszer lépett, amiben ráadásul a processzor is "hazai". Apropó, processzor: bemutatták a KiloCore-t, melybe ezer magot zsúfoltak bele, melyek átlagosan 1,78 GHz-es órajelen üzemelnek. A Kaliforniai Egyetem UC Davis kutatócsoportja által kifejlesztett központi egység különleges, ugyanis megpróbál szakítani az aktuális rendszerek legnagyobb korlátjaival, de ennek megfelelően speciális programozást igényel.

KiloCore
KiloCore [+]

Az egyetem kutatói egyébként nyitott kapukat döngetnek, hiszen a COMPSAC egyik érdekessége volt a Moore-törvény jövőjét fejtegető előadás, ami pont arra világított rá, hogy másképp kellene/lehetne processzort tervezni. Természetesen eközben a gyorsítókról sem szabad megfeledkezni (amelyek szintén kivehetnék részüket az újfajta tervezésből), hiszen az Intel végre bemutatta az új Xeon Phít.

Megelégelni látszik a variálható frissítési frekvencia körüli hűhót a HDMI szabványért felelős HDMI Forum, amely a jövőben bekeményít: a DisplayPortot menedzselő VESA-val ellentétben saját csatlakozójuknál kötelezővé szeretnék tenni a szabványos, variálható frissítési frekvencia támogatását minden érintett résztvevő számára. Megnyugodhatnak azok is, akik valamilyen friss driverre vártak a héten, mert ebből sem volt hiány. Az NVIDIA egy hotfix meghajtót adott ki, ami megoldja a Windows Asztal vibrálásával kapcsolatos problémát, míg az Intel a játékbeli hibákat javítgatta szorgosan.

Izgalmasan alakul majd a konzolok jövője is, mivel a Nintendo bejelentette, hogy NX masinájuk esetében nem a teljesítményre, hanem a játékokra, azaz a szórakozásra helyezik a hangsúlyt. Egy későbbi hírben tovább tisztult a kép az NX kapcsán, és ebből már jól látszik, hogy a Nintendónál egyelőre nem szállnak fel a virtuális valóság vonatára, amivel szemben viszont a Sony őrült pénzeket és energiát öl a Playstation VR népszerűsítésébe. Eközben úgy tűnik, hogy a vásárlóknak is megvan a véleményük a legújabb őrületről: egy friss felmérés azt mutatja, hogy a leendő vásárlók fél év alatt beárazták a technológiát. Most már csak az a kérdés, hogy a VR vagy a Nintendo-féle hagyományos szórakoztatás lesz a nyerő a jövőben.


[+]

A fotózás világa sem telt eseménymentesen. A Hasselblad újdonságáról videós hírösszefoglalónkban számolunk be, de ezen kívül érdemes még a Meyer-Optik Görlitz által készített arany és titán Trioplan optikákra is vetni egy pillantást. Technikai újításokban sem volt hiány: a hírek szerint a Sony a legújabb, prototípus fázisban lévő képérzékelője a tükröződést jelentősen csökkentő, fekete szilíciumon alapszik, amivel a fényképezésnél még senki sem próbálkozott eddig. Továbbá érdekesnek ígérkezik a "szenzorok digitális ujjlenyomata" is, amit felhasználva jelentősen csökkenthető lesz a képlopás a jövőben, legalábbis az ígéretek szerint.


[+]

Szórakoztatóelektronikai újdonságokból kettőt emelnénk ki. Az első a 65 hüvelyk képátlójú HDR kompatibilis lézertévé, ami honnan máshonnan érkezhetne, mint Japánból, a technológia éllovasa, a Mitsubishi műhelyéből. Az Optoma is a lézerre és a nagy képátlóra gyúr, méghozzá 100 hüvelyken, amit legújabb, még készülőben lévő projektoruk állítólag 5 centiméteres távolságról képes előállítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!