Alkalmazások androidos tabletekre - II. rész

Médialejátszók

Számos médialejátszó közül választhatunk. A legtöbbnek van PC-s megfelelője is (sőt előbb volt, mint más platformokra), de mi most igyekszünk csak a legnépszerűbbeket és legjobbakat bemutatni. Ha a cikk pár héttel korábban íródott volna, akkor talán még a napokban az AOL által halálra ítélt Winamp is bemutatásra kerül az online rádió szolgáltatása okán, de most már csak megemlékezni érdemes róla, részletesen foglalkozni vele nem.

BSplayer Free

Mióta megvan a Nexus 7-em, volt pár Android verziófrissítés, és előfordult, hogy az éppen aktuális kedvenc lejátszóm nem támogatta rögtön.

A BSplayer kezelőfelülete
A BSplayer kezelőfelülete

Ilyenkor aztán keresgél az ember valami használható alternatíva után. Az egyik ilyen a BSplayer Free. Remek támogatása van, és van fizetős verziója is, ami reklámmentes, a BSplayer.

Hogy a hardveres dekódolást teljesen ki tudjuk használni, a fejlesztők a különböző ARM verziókat alaposan megtámogatták szoftveres oldalról:

Sokan azért kedvelik, mert képes automatikusan feliratokat keresni. Nagyon jól testre szabható, lehet vele hálózaton keresztül streamelni, támogatja a kettő és négymagos táblagépeket stb.. A következő fájltípusokkal gond nélkül boldogul: avi, divx, flv, mkv, mov, mpg, mts, mp4, m4v, rmvb, wmv, 3gp, mp3, flac.

VLC for Android Beta

A VLC kezelőfelülete
A VLC kezelőfelülete

A VLC esetében mindjárt három érdekesség is van:

  • Egyelőre csak angolul tud
  • Szokatlanul hosszú ideje béta fázisban van annak ellenére, hogy meglehetősen stabil
  • Nincs fizetős verziója, teljesen ingyenesen használható

Android 4.4-gyel tesztelve elmondható, hogy fut rajta a program, ám a képen is látható 720p-s rövid videónál a kép szétesésre hajlamos, sőt a hang is akadozik. Ezt a BSplayer is és a lentebb sorra kerülő MX Player is folyamatosan, mindenféle szaggatás nélkül játsszák le.

VLC for Android Beta – Google Play letöltés (Android 2.1 vagy újabb rendszerekre)

MX Player Free & PRO

MX Player PRO – kitűnő élményt nyújt, és reklám sincs
MX Player PRO – kitűnő élményt nyújt, és reklám sincs

Elérkeztünk a J2 Interactive gondozásában megjelenő MX Playerhez, melynek a BSplayerhez hasonlóan van egy reklámokkal terhelt ingyenes verziója, és egy reklámmentes fizetős, a PRO. Azon túl, hogy korábban sokszor találkoztam a kizárólag mobil platformra fejlesztett szoftver nevével, az Android 4.3-on rendetlenkedő VLC-re is szükség volt ahhoz, hogy közelebbről is megismerkedjek vele. Hetekig használtam, rendszerint olyan helyen ahol nem volt Wi-Fi internetkapcsolat, ám a szünet gombra megjelenő reklám, (ami nyilván akkor töltődik le, amikor még van online kapcsolat) annyira zavart, hogy inkább megvettem a PRO verziót. Persze ehhez elengedhetetlen volt az is, hogy a szoftver kezelőfelülete, a rengeteg testre szabási lehetőség meggyőzzön, hogy Androidra tényleg ez az egyik, ha nem a legjobb médialejátszó program.

Van itt minden, mint a moziban
Van itt minden, mint a moziban

Talán megilleti a legnaprakészebb lejátszó program titulus is – már jóval azelőtt Android 4.4 kompatibilis volt, mielőtt az megérkezett volna a tabletemre.

A BSplayer-rel ellentétben kodek- téren itt külön leírják, hogy:

„** FONTOS FIGYELMEZTETÉS: ez egy szoftverösszetevő az MX Playerhez, először az MX Playert kell telepítenie. Az MX Player tesztelni fogja az eszközét, és megmutatja a legmegfelelőbb kodeket, ha szükséges. Önnek nem szükséges kodekeket telepítenie, ha az MX Player nem kéri meg rá.”

A fentebb linkelt tesztvideót nézve, 19 MB-ot fogyaszt az 1 GB RAM-ból, ami szerény igény. A feliratokat tetszés szerint helyezhetjük el vagy színezhetjük. Ahogyan a BSplayer-nél és a VLC-nél, itt is különböző gesztusokkal vezérelhetjük a hangerőt vagy világosíthatjuk, sötétíthetjük a képet. A rendszerkövetelmény is hasonló, Android 2.1 vagy újabb szükséges a futtatásához.

MX Player (Free) – Google Play letöltés

MX Player PRO - Google Play letöltés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kémkedő zseblámpaprogram: ez egy igen-igen kemény világ

    Elsőre talán abszurdnak tűnik a történet, de valójában százával nyüzsöghetnek az ilyen adatvadász programok a piactereken, és nem könnyű fellépni ellenük.

Előzmények

  • Kihirdették az InnoApps verseny győzteseit

    A Huawei, a Microsoft és a European Young Innovators Forum által támogatott verseny fiatalokat ösztönöz fiataloknak szóló alkalmazások fejlesztésére.