Adatok az AMD új tokozásáról, jön Windowsra a Bash

AMD AM4 infók, 64 bites driverek, tévé tablettel

A jó idő közeledtével hamarosan kezdődik a kiállításszezon, egészen pontosan jövő hét végén nyitja meg kapuit házi szervezésű, minden eddiginél nagyobb, önálló Veletech kiállításunk, aminek minden programja és kiállítója ismert már, és amire minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk! Emellett készülünk az Acer idei, a hónap második felében esedékes nagy éves termékbemutatójára, és már szemünk előtt lebeg a tavasz végén-nyár elején megrendezésre kerülő, tajvani Computex is!

Ám nem érdemes ennyire előreszaladni az időben, nézzünk egy kicsit hátrafelé is, hiszen az elmúlt napokban történt néhány érdekes bejelentés, melyekről kár lenne lemaradni! Ezek közül az egyik, hogy a nem túl fényesen muzsikáló Toshiba mégsem vonul ki a PC-s üzletágból, hanem alapos átrendezésbe kezd ezen a fronton, és ehhez kapcsolódóan konkrét tervekkel is előrukkoltak. Az átalakulás része a kiválás is, de ez nem újdonság, főleg nem a japán cégeknél, mivel hasonló lépésen dolgoznak a Sonynál is: az AV után most a képalkotó üzletág leválasztása a cél.

Ha már az AV és a képalkotók szóba kerültek, köztük a Sony is, akkor itt említenénk meg, hogy a vállalat több újdonságot is bemutatott a héten. Ezek közül az egyik az RX-10 III szuperzoom bridge fényképezőgép, ami immár 25-szörös átfogással bír, és videós képességeit is sikerült az elődnél magasabb szintre emelni. Továbbá két új, egy fix és egy zoom Full Frame objektívvel is megörvendeztették a piacot.


[+]

Ami az audiós-videós újdonságokat illeti, itt is felbukkantak a japánok, de nem a Sony, hanem az Onkyo: bemutatták sokoldalú TX-NR555 középkategóriás házimozi-erősítőjüket. Továbbá a sokak számára még mindig csak olcsó tévékészülékeiről ismert Vizio is előkerült, ám most egy kifejezetten innovatívnak mondható fejlesztéssel rukkoltak elő. Ennek lényege, hogy tévékészülékeik és azok okostévérendszere erősen összefonódna a mellékelt, tabletszerű Vizio SmartCast nevű kiegészítővel.

Áttérve az IT-közeli bejelentésekre, érdemes lesz majd figyelni, hogyan alakul a 32 és 64 bites Windowsok penetrációja a jövőben, ugyanis az Intel után az AMD is szigorít, és számos GPU-hoz csak 64 bites rendszerhez lesz a jövőben új grafikus meghajtójuk. Az egyelőre kérdéses, hogy az NVIDIA mikor lép hasonló módon, mindenesetre az biztos, hogy a héten közzétett, VR-re felkészített driverek közül az AMD-é az említett VGA-k esetében már nem támogatja hivatalosan a 32 bites Windowst.

Az AMD részéről nem csak a fenti volt az egyetlen újdonság, hanem előkerült a HPC-piacra készített, meglehetősen erős FirePro S9300 X2 gyorsítójuk, ami a dupla pontosságot nem igénylő számításokra lett kihegyezve, valamint érdekes információk kerültek elő a Socket AM4-es foglalatról is.

Adattárolókkal kapcsolatos újításairól adott hírt a Samsung és a Seagate is. Előbbi új, M.2 foglalatba illeszkedő SSD-ket villantott, amelyek egy teljesen új vezérlőre épülnek, és kategóriájukban minden eddiginél nagyobb átvitelt kínálnak. A Seagate maradt a HDD-nél, hiszen egy új külső egységet lepleztek le, ami 8 TB-os tárkapacitást kínál mindössze úgy, hogy csak egyetlen USB kábelre van szüksége a működéshez. A memóriaszabványokért felelős JEDEC sem maradt ki a sorból, ugyanis az UFS szabvány kiterjesztésén dolgoznak, amivel a memóriakártyák sebességét húznák fel jó alaposan.

További hardveres híreink a cikk utolsó oldalán található videós összefoglalóban láthatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!