A MAC cím megváltoztatása

Néhány alapvető információ a csatolócímekről

A MAC address eredetileg a hálózati adapterek – és velük az őket tartalmazó számítógép – egyértelmű azonosítására szolgál. A fejlesztők szándékai szerint olyan kialakítást választottak, amellyel megoldható, hogy ne legyen két azonos cím. Ennek ellenére különböző levelezőlistákon több olyan hozzászólást olvashattunk az utóbbi években, amelyekben azon méltatlankodtak a levélírók, hogy egyes gyártók (például Asus) termékeinél előfordult, hogy az együtt vásárolt 5-10 számítógépen megegyezett a MAC cím. Még olyan levelet is olvashattunk egy internetszolgáltató szervizesétől, amelyben olyan internetszolgáltatás-kimaradásokról számol be, melyeknek az volt az oka, hogy – amint az a DHCP-szerver naplóit és beállításait elemezve kiderült – többször is előfordult, hogy egyszerre két ügyfél MAC címe megegyezett, és ez okozott problémát az IP-címek kiosztásában.

Amennyiben egy helyi hálózaton belül több géphez is ugyanazt a csatolócímet rendelik, ez hálózati problémákhoz vezet. Ezért mindenképp ellenőrizzük a MAC address-ütközéseket is, ha egy új gép vagy új hálókártya telepítésekor hálózati gondok akadnak.

A MAC address egy 6 bájt hosszú, rendszerint 12 hexadecimális számjeggyel ábrázolt szám, amelynek kialakítása az IANA (Internet Assigned Numbers Authority) szabályainak megfelelően történik. Az első három bájt a gyártó egyedi azonosítója, az utolsó három bájt a gyártó által meghatározott – elvileg ugyancsak egyedi – szám. Az SMAC fejlesztőinek az oldalán és az IANA lapjain számos linket találunk, amelyen megtalálhatjuk – némi kereséssel – az egyes gyártóknak kiosztott címtartományokat.

A 00-00-00-00-00-00 nem egy érvényes csatolócím, és ha valaki mégis ezt erőltetné, a hálókártya ezt nem fogadja el, és a beégetett MAC address marad meg. Ugyancsak speciális jelentésű az FF-FF-FF-FF-FF-FF fizikai cím, amellyel az Ethernet hálózat állomásai a szegmens valamennyi másik állomása által feldolgozandó szórásos kereteket jelölik meg.

További hasznos és érdekes linkek:

dr. Nagy Gábor