Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • sb

  veterán

  Sziasztok!

  Felraktam végre, Virtualbox alá.
  Első kérdésem: az normális, hogy a VM-nek 6GB-os tárhelyet adtam meg, ezt látom a NAS felületről is, de amikor Volume-ot gyártottam akkor egy 1.5GB-ost hozott létre? Ennyit elvinne az "alaprendszer"?
  (pár appot is feltettem utána és a 1.5GB-os Volume-ból rögtön csak a fele maradt szabad helyként)

  szerk:
  2. Kérdés. Ha a VM alá teszem a tárhelyet akkor gyanítom nem lesz olyan jó a sebesség. Valamint a host gépről sem fogom direktben elérni az adatokat. Be lehet tenni a VM-en futó NAS alá mondjuk a host gépről hálózati meghajtóként is esetleg a tárhelyet? (Tudom, kissé kicsavart, mintha NAS alá tennék másik NAS-ról tárhelyet... :D)

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz Patice #4778 üzenetére

  Ezt csináltam. Csak ext4 lett belőle és nem tudom Win alatt az hogy megy, bár lehet, hogy SMB-n megosztva mondjuk mindegy? :F

  A másik ami miatt a fordított gondolat merült fel bennem, hogy hátha gyorsabb lenne hálózati, de fizikailag nem VM-esitett HDD. Olvastam - és logikus is - hogy a VM alá gyártott virtuális lemez azért lassabb lesz, mint a fizikai. Kérdés, hogy mennyivel...

  Egyébként a telefonos elérésem már megoldotta az XPE. Rájöttem, hogy a Windows SMB a szánalmasan szar. Ill ezek együttállása a klienssel/SMB verzióval. ?
  Konkrétan az volt a bajom, hogy minden droidos app 700kB/s-et tud SMB-n a Windows felé.
  FTP szerverre megy az 5-7MB/s bármilyen droidos app-ból. (Csak FTP-re meg nem találtam megfelelő szinkronizáló programot.)
  Most XPE-n az FTP szintén 5-7MB/s telefonról. De itt a sima SMB megosztásra is megy ugyanez a sebesség több app-ból is. Az utolsó csavar, hogy a képszinkronizáló app-ból csak 2.5MB/s megy. De ez is jobb, mint a kiindulási sebesség.
  Mondjuk így utólag, látva, hogy az app-ban is lehet vmi, gyanítom Windows alatt is meg lehetne hekkelni az SMB paramétereket, hogy ne csak ennyit tudjon. ?

  @XuChi
  "Vmware alatt van valamilyen hátrányom, ha az xpenology-nak fizikálisan odaadom a 2tb hdd-t?"
  "És ezt így hogy?!" :) Lehet Virtualbox alatt is fizikailag átadni a VM alá HDD-t? Ha ez menne az lenne a legjobb. Akkor futna fizikai HDD-kkel VM-en az XPE és mellette Windowson maradna a Kodi, utorrent ami az XPE-ről/re.

  @Casoli, köszi. Akkor jó így a tárhely ezek szerint.

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz Mr Bond 007 #4782 üzenetére

  Köszi. Azt biztosra vettem, hogy van ilyen, csak még nem kerestem soha. Plussz azt nem tudom milyen a sebesség ilyen esetben, 3rd party driveren/programon keresztül. Belső hálón a jelenlegi gigabit/HDD sebesség által kapott max átvitelről (80-100MB/s körül) nem szívesen mondanék le.

  Egyelőre igazából csak ismerkedem a NAS sw körítéssel, ez a fő ok, ami miatt ki akartam próbálni az XPE-t. Eddig a Windows alap nekem elég volt. Inkább volt HTPC ez a gép és mellette a filmek, progik, zenék kívülről is elérhetőek voltak SMB-n, FTP-n. A mobilos SMB elérés volt lassú ill. a speciális NAS sw-k hozzáadott értéke érdekel elsősorban, mit tudnak nyújtani mondjuk extraként mondjuk zene és főleg kép szinkronizációban, megosztásban.*

  Asszem ezt kipróbálom a jelenlegi VBox környezetben és ha lesz hasznos funkció a sima Win-es megosztásokon felül akkor utánanézek az esxi-nek és egy ilyen komolyabb kiépítésnek.
  Köszi szépen!

  *Vicc egyébként, hogy a megszűnő Picasa-n kívül nincs egy értelmes, hasznos funkciókat támogató, intelligensen, akár több eszköz között is szinkronizálni tudó, esetleg felhős, megosztást is támogató és még gyorsnak is mondható képkezelő app/szolgáltatás.

  Tegnap feltettem a Synology photo app-ot telefonra, ez sem kápráztatott el paraméterekben, de az nem derült ki a szinkronizáció mi alapján történik, név/timestamp, stb... azért még jó lehet.

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz nemurea #4785 üzenetére

  Lehet, hogy ennek ellentmondó hsz-t írtam (a Win+utorrent ugyebár írná is) de nem ez a célom. Nyilván majd kicsit jobban átgondolom... pl. mehet torrent a VM+XPE-ről is. Vagy esetleg megosztott hálózati meghajtóként írna rá... bár ez a sokszálas torrentre nem hinném, hogy jó megoldás. :D
  Fizikailag egyébként lehet két os-hez rendelni egy HDD-t? Ezt nehezen hiszem így látatlanban... max a fent írt SMB-s módon pl, nem? De az már hálózati meghajtó, nem fizikai.

  HTPC célra a Kodinál eleve úgy terveztem és meg is oldható, hogy a NAS-ról olvasson SMB/DLNA, stb... keresztül. Ahogy fizikailag elkülönített NAS+HTPC esetén is lenne... csak itt ugye egy vas lenne.

  Az alapfelállás most az, amit írtam: 1db hw, rajta win, kodi, utorrent, ftp szerver, smb szerver (win beépített).
  Utóbbit akarom elsősorban leváltani gyorsabbra + a NAS egyedi szolgáltatásai között hátha találok jót.
  Főleg a képek, albumok kezelése érdekelne és még egy amit kihagytam: videókhoz DLNA szervernél a transzkódolás. Úgy tűnt mintha NAS-okra nagyobb lenne a választék mint Win-re. (Plex tud vmit, de csak weben keresztül és szar minőségben meg van egy custom Emby quicksync-kel.)

  Ha nem jön be, az is lehet, hogy marad a mostani felállás: VM-ben virtuális HDD-vel egy leválasztott tárterületen pl. megy az XPE fényképekhez, mobil szinkronizációra meg amiben plussz tud nyújtani... videóra, sima file tárolásra meg a maradék területen a host Win-en + Kodi.

  Egyébként képkezelésre, több eszköz, esetleg felhős szinkronizációra van aki használ valami szofisztikált megoldást?

  @XuChi
  Ha fizikailag megkapja az XPE akkor milyen az átviteli sebesség? Vagy nem korlátoz az XPE, amit a vas bír?

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz nemurea #4790 üzenetére

  Nem ilyen jellegű a sebességproblémám. A mostani rendszer megfelelő sebességű, SSD + 3x3TB a jelenlegi felállás is.

  Kifejtettem már, hogy mivel van bajom, de akkor még egyszer leírom:
  1. SMB Windows sebesség. Itt sem az a gond, hogy nincs SMB-m. Van, de valósan, bizonyos alkalmazásokkal 1/10 sebesség.
  2. Kíváncsi vagyok milyen használható, valódi előnnyel rendelkező NAS sw-k vannak.
  a, Azért mert van ami Windowsra nem létezik vagy nehezebb összekalapálni.
  b, Vagy mert létezik, akár többféle alternatív program is, csak egyik sem tud minden funkciót ami jó lenne. Vagy tudja, de csak papíron... lásd 1. pont: SMB van, de minek, ha sz*rlassú.

  Szóval összegezve: A hw nem kérdés, lassan egy kulcstartón is elfut bármilyen sw, bármit ki tudna szolgálni. A kérdés, hogy az sw-k mennyire jók és mennyire használhatóak. Mennyi ráfordítást igényelnek.

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz Patice #4792 üzenetére

  @Patice:
  A megoldások időigénye is érdekel, nem vagyok linux guru és kevés az időm rá, azért is lenne jó vmi "kész" NAS sw, ezért kezdtem az XPE-vel. Most igazából van pár közel tökéletes progim, ami a célra megfelel, de van amire nincs, ill. ami csak 90%-os. A meglévőket, pl. Kodi win alatti tökéletes támogatással, dual audioval, lassan 3D-vel... ez olyan amivel sztem meggyűlne a bajom linux alatt.

  Egyébként a jelenlegi Win-es megoldásaim:
  PC:
  1. Kodi: filmek, sorozatok, tökéletes médiatár. DLNA kliensként telefonról bármit át tudok küldeni rá szinte bármilyen app-ból.
  2. PowerDVD: 3D filmek. De lassan ez átköltözik Kodiba.
  3. Paragon HD Manager: Otthoni gépek OS backupja 1-2 hetente.
  4. Syncback Pro: gépek közötti adat és mentés szinkronizációk. (Pl. az OS backupok begyűjtése a NAS-ra ill. "szétterítése" gépek között) Brutális paraméterezhetőséggel.
  5. Serv-U: FTP szerver
  6. Windows SMB megosztás: SMB szerver.
  Mobilon:
  7. Synchronise Ultimate: Részletesen paraméterezhető szinkronizálás NAS és mobilok között. (letöltött cuccok át a mobilra, pl. zene. Mobil backup feltöltése NAS-ra...)
  8. SweetHome: Képek, videók feltöltése mobilról NAS-ra. Wol-on kelti a NAS-t és az új anyagokat feltölti SMB-n. Csak timestamp-et néz, képekhez, videókhoz a legjobb, a sokkal részletesebb Sync Ultimate-ben ezt nem tudtam összehozni.

  Ami a fentiekből gázos:
  - Kodinál DLNA szerverként nincs transzkódolás. De erre alig van jó Win-es sw. GPU-val csak nemhivatalosról tudok és csak NV, Intel támogatással, De cpu-sból se láttam értelmesen használhatót, konfigolhatót.
  - Windows SMB lassú együtt. A Sweethome más SMB-vel is lassabb, de a Windowsnál azért jobb.
  - Kép, videoalbumra nincs értelmes megoldás PC-re. Ami: szinkronizál több eszköz között, felhőbe, megosztás jogosultságokkal, gyors.

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  Sziasztok!

  Virtualbox alatt XPEnoboot 5.2-5644.5 van fent. Egy ideje feldobja a DSM 6.0-át mint frissítést. Egyszer rápróbáltam, de megadta magát az XPE, (mintha 2x kellett volna installálni és onnantól nem tudtam Volume-ot létrehozni alatta). Verzió alapján sem gondolnám, hogy menniük kéne együtt csak akkor az a kérdés, hogy miért ajánlja fel.

  Más: SMB/FTP részletesen konfigolható szinkronizálást mivel tudok csinálni? Még csak próbálgatom, nem vagyok otthon az appokban de úgy láttam, hogy a Cloud Station-hez kliens telepítés is kell és úgy tűnt alig konfigurálható (Csak 2way és 1db egyirányú volt). Ennyi lenne?
  (File frissülés esetén továbbmásolni, más esetekben mozgatni kellene több helyre. Ilyesmik...)

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz DJ. Ru$y #4956 üzenetére

  Erre is gondoltam, de mire leírtam a kérdését már elfelejtettem. A lényeg akkor, hogy gyanítom figyelni kell mivel kompatibilis a loader és csak addig frissíteni.

  A másik kérdésre esetleg valaki? Egy szabadon konfigurálható, kliensmentes filemozgatásra van vmi megoldás/app?

  Köszi!

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  Sziasztok!

  Hogyan tudok a Volume-okon növelni, ha megnöveltem a disk méretet alatta Virtualboxban?
  Látom, hogy a disk méret nagyobb, de a volume-oknál a "kezelés" gomb inaktív. Rákerestem de semmi érdemit nem találtam róla. Elvileg admin csoportban vagyok, jog problémának nem kellene lennie.
  A volume2-n sem aktív, az 1-en (a rendszer alatt) még érthető lenne. Utóbbinál az is kérdés, hogy egyáltalán lehet-e rajta növelni így.
  Köszi!

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz blackrulz #5613 üzenetére

  Nincs lemezcsoportom...ami lehet, hogy gond? Csak kötet (2db).
  Így néz ki jelenleg:

  Mondjuk nem annyira fontos, meg tudom oldani máshogy is, csak gondoltam hátha egyszerűen meg lehet oldani az eredeti telepítési disket növelve, újabb disk nélkül a dolgot.

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  Sziasztok!

  Virtualbox alatt fut nálam DSM 5.2-5644 Update 5. Nem igazán használom, most mikor ránéztem azt láttam, hogy 15-30%-on tekeri a cpu-t idle-ben is.

  A process lista szerint ezek pörögnek darabonként 5-10% között:
  snmpd
  scemd
  httpd
  De ami furcsább:
  entry.cgi_SYNO.Core.System.Utilization[1].get
  entry.cgi_SYNO.Core.System[1].info

  Régebben, install után amikor néztem 1-2% volt a szumma cpu terhelése idle alatt.
  Mi lehet a gond?

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • sb

  veterán

  válasz sb #7953 üzenetére

  Tudom, hogy mindig hülye kérdéssel jövök, de senki? :)

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

Hozzászólok Aktív témák