Új hozzászólás Aktív témák

  • roland.75

    tag

    Kedves Fórumozók!

    Lassan összeáll az update-m, amit mind hardveresre, mint pedig szoftveresre szeretnék összehozni.
    (Bár még rengeteg a sötét folt a fejemben.)
    Külön köszönet „kgymac”-nak, aki rengeteget segített tanácsaival, valamint ajánlotta „bencsikgab”-ot akitől a RAID kártyát (LSI9211-8i) HBA módra flashelve meg tudtam vásárolni, ez váltja a mostani Delock Hybrid 4x sata RAID kártyát.
    Mint jó pár bejegyzéssel korábban leírtam a jelenlegi konfigban 7 db 4TB-os HDD van egyetlen kötetben. Régen volt 2db 250 GB-os SSD a gépben cache-nek, (amitől lényegesen csendesebb volt, nem mintha a WD Red-ek olyan hangosak lennének, de azért érezhetően halkabb volt, és lényegesen gyorsabb is.)
    Most hogy meglesz a kártya csere után az extra 4 port, a következőképp szeretném kivitelezni a bővítést: 1 db (esetleg késöbb még 1 db) 4TB-os HDD-t szeretnék bebővíteni a tömbbe, plusz 1 db HDD-t Hot Spare lemezként hozzáadni, valamint 4db Samsung 860 EVO 500GB-os SSD-t, vagy 4db Samsung 860 EVO 1TB-os SSD-t cache-ként felhasználni, (raid 5-ös tömbben).
    A következő kérdést „kgymac”-tól is kérdeztem, de Ő azt mondta nem lesz ezzel gond, de engem nem hagy nyugodni. (talán még a youtube-on láttam, amikor valaki extra sok HDD-t tett a Xpenoba, hogy valamit módosítani kell, de sajna nem találom azt a videót.
    Amit leírtam és összeszámoltam az 13-14 merevlemez. A tároláskezelőben (DS3615xs) 12 HDD hely látható, hogy fog ott megjelenni még lemezhely? :))

    A másik dolog, ami nem hagy nyugodni, hogy jelenleg az alaplap + bővítő kártya a Sata portokat úgy osztja ki, hogy az alaplapi sata vezérlő:
    SATA 0 -> HDD1
    SATA 1 -> HDD2
    SATA 2 -> HDD3
    SATA 3 -> HDD4
    SATA 4 -> HDD5
    SATA 5 -> HDD6
    Delock Hybrid 4x Sata Raid kártya:
    SATA 0 -> HDD7
    SATA 1 -> HDD8
    SATA 2 -> HDD9
    SATA 3 -> HDD10

    Viszont az új kártya esetében:

    „Az LSI9211-8i kártya esetében a hdd-k kiosztása függ a rádugott hdd-ktől, az „A” csati első hdd-je lesz az első (erről lehet bootlni os-t, de xpeno-nál ez nem játszik), ha van a „B”-re dugva hdd, akkor a 2-tól fogja kiosztani a pozíciókat, majd a végére teszi az A csati maradék 3 hdd-jét.
    xpeno 6.1 simán kibírja a hdd pozíció cseréket (bár kaptam már érte, mert a syno még mindig ragaszkodik a helyes hdd/fiók pozíciókhoz, bár a kötetek összekapcsolása mdadm-mel, kötet UUID alapján történik, minden indulásnál összerakja magának a konfigot az elérhető eszközök és a linux raid partíciókon tárolt kötet infók alapján).”
    "kgymac"

    Ezek alapján, ha az alaplapon hagyom az első 6 hdd-t a 7.-et az „A” csati első portjára teszem, és csak utána kezdem bebővíteni nagy baj nem lehet?

    Valamint még egy kérdésem lenne AsrocK H270M-ITX/ac (intel dual lan-os) alaplapomon 6.1.7-15284 u3 fut, ezt szeretném frissíteni 6.2.2-re. Felmegy-e rá, és hogy kell-e extra lzma?
    (Azt se tudom ennek hol kéne utánanézzek) :(((
    Ha valami nem egyértelmű, amit írtam előre is elnézést, de nem vagyok profi. :W

    A válaszokat előre is köszönöm.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák