Új hozzászólás Aktív témák

  • krealon

    Topikgazda

    válasz Soma01 #57000 üzenetére

    "Egymás forgalmát figyelik a routerek? Ilyenről még nem hallottam."

    Ha 2 eszkoz egyszerre sugaroz, akkor a jelek egy harmadik (vevo) fel szamara ertelmezhetetlenne valnak. Ezt hivjuk utkozesnek. Ekkor a vett adatcsomag ellenorzo osszege nem fog megfelelni az adatkeret tartalmanak, igy a vevo ezt a hibas adatot eldobja es ismetlest ker.
    Wifi atvitelnel a CSMA/CA (Carrier-sense multiple access with collision avoidance) protokol gondoskodik a medium (csatorna) optimalis felhasznalasarol / felosztasarol a resztvevok kozott.

    Az 5GHz-es sav hasznalatbavetelekor mar volt tapasztalat a legacy (elavult) rendszerekkel (B szabvany) kapcsolatos problemakkal, ezert ott pl nem is szabad mast hasznalni, mint az egymastol tobb mint 20 MHz-nyire levo csatornakat (36, 40, 44, stb).

    Ezert is javasolja minden ertelmes ember, hogy 2.4 GHz-en az oldalsavokon sem utkozo 1-6-11 -es csatornaat hasznaljuk, hogy a leheto leghatekonyabban ki lehessen hasznalni a wifi veges kapacitasat. (A 1-5-9-13 is jo lenne, de nagyon sok globalis piacra szant eszkoz nem tamogatja az amerikaban nem elerheto 12-es es 13-as csatornat.)

    Ha a wifi mukodes reszleteire vagy kivancsi, keress And kollega irasaira a topikban.

Új hozzászólás Aktív témák