Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Treshold #34046 üzenetére

    A TL-WA5210g-t felesleges és lényegében hatástalan egy akkora parabola fókuszába helyezni, mert ez a típus önmagában rendelkezik saját belső 12 dBi nyereségű antennával. Ha ezt egy szokásos paraboloid tükör fókuszába teszed, a tükör nyílásából adódó nyereségnövekedés elmarad, mivel ezen tükrök fókusztávolsága (és egyben az a nyílásszög, amelynél az alapsugárzó hatásosan fedi a teljes tükröző felületet) úgy van meghatározva, hogy csak egy kisnyereségű feed-antenna terítse be a tükröt. Ezek a feed-ek lényegében dipólusok. Ha ennél nagyobb nyereségű antennát teszel a fókuszpontba, akkor az csak a forgásparaboloid kisebb felületét fogja lefedni, vagyis nem érsz el vele semmit, és jobban jársz, ha az eredeti antennát használod paraboloid tükör nélkül, az ellenállomás felé irányítva. A paraboloid-antennáknak nem csak annyi a lényegük, hogy egy akármilyen sugárzót egyszerűen berakunk valamilyen tükör fókuszpontjába. A nagyobb nyílásméret nem automatikusan ad nagyobb nyereséget, csak meghatározza az adott hullámhosszon fizikailag elérhető maximális nyereséget. Értelme csak meghatározott feltételek között van. Ilyen nagy nyereségű (azaz: kicsi hasznos nyílásszögű) antennát nem szoktunk feed-nek használni, mivel azzal egy nagyobb felületű tükröt csak úgy lehetne hatásosan fedni, ha messze helyeznénk el a tükörtől. Márpedig egy meglévő tükör fókusztávolsága adott, azt nem tudod utólag módosítani. Amivel még ezen felül szívathatod magad:
    - Nem találod el megfelelően a fókuszpontot, pedig jó lenne a hullámhossz negyedén belül megközelíteni, ami 2,4 GHz esetén 3 cm-t jelent.
    - Ha nem primfókuszos tükröt használsz, hanem offszet-kivitelt, akkor vízszintes irányú linkhez előre, a talaj felé kell dönteni a tükröt, így marha nehéz vele pontosan irányba állni. Márpedig egy 110 cm-es tükör hasznos nyílásszöge igen kicsi lehet, mindössze 1..2°-os.
    - Eltérő polarizáció a felek között: nagy többletcsillapítást eredményez.
    - Belógó tereptárgyak: ha nagyon árnyékolnak, hajadra kenheted az egész linket. Márpedig egy háztető csillapítása előre megjósolhatatlan, szigetelőanyag-, távolság-, és méretfüggő. Hát még 4..5 háztetőé. Nem véletlenül igényel úgy általában egy mikrohullámú kapcsolat ekkora távon tiszta rálátást.
    "Gondolkodtam Ubiquiti Airgrid M2-n, hogy ezt beteszem a 110-es tükör fókuszába."
    Ez még a WA5210-es 'parabolázásánál' is sokkal értelmetlenebb dolog lenne. Az AirGrid önmaga egy paraboloid (vagyis grid) antenna, mint a neve is elárulja, antennafejbe telepített távtáplált elektronikával, a 2,4GHz-es verzióknál rácsmérettől függően 16 vagy 20 dBi nyereséggel. Egy parabolát házilag meg mégsem szokás egy másik parabolára irányítani. Ha ezeknél nagyobb nyereséget akarunk, akkor egy megfelelő nyílásszögű (ergo nyereségű) feed-et kell az adott paraboloid fókuszába tenni.

Új hozzászólás Aktív témák