Új hozzászólás Aktív témák

  • netreg

    tag

    válasz kali #19970 üzenetére

    Igen, a router listájában lehet, de a valóságban? :D

    Kicsit kusza volt ez a fejemben, úgyhogy utána olvastam. Megosztom, hátha valakinek segít (és lusta visszaolvasni :DD ).

    A WEP ugye az első lépés, elvileg megjelenésekor jónak számított, de inkább csak azt mondjuk rá, jobb, mint a semmi. Közel annyit ér. A titkosítási algoritmus RC4, a kulcs nem változik. Ha elég ideig figyeled a forgalmat, visszafejthető a kulcs percek alatt.

    Aztán jött a WPA, ami alapvetően nagyvállalati környezetre született és Kerberossal (dedikált kulcsszerver) működne, mindenkinek saját kulccsa lenne, de van "otthoni" változata is: PSK (Personal Shared Key). Igazából ez terjedt el. A WPA szabvány a TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) segítségével felel a biztonságért, tehát cserélgeti a kulcsokat, de a titkosításhoz még mindig RC4 kódolást használ. Plusz a Michael algoritmus a visszajátszásos támadások észlelésére.

    A Michael nem volt elég erős, ezért jött a WPA2, ami lényegében a WPA-t tartalmazza a kompatibilitás miatt, de megtoldja még egy lehetőséggel, ez a CCMP (Counter Mode with Cipher Block Chaining Message Authentication Code Protocol) a törés érzékelésére és egy új kódolás is van benne, az AES (Advanced Encryption Standard), kódolásra. Tehát ez váltja az RC4-et.

    Ezért írják úgy, hogy WPA az TKIP ÉS RC4. A WPA2 az TKIP ÉS RC4 VAGY CCMP ÉS AES. Érdekes, hogy a jelölések és a konfigurációs listák is inkonzekvensek (keverik a kettőt), ezért van a routerekben is WPA-PSK TKIP és WPA-PSK AES, pedig az helyesen WPA-PSK CCMP lenne:) Mindegy ez már részletkérdés. Minden igaz, csak félrevezető lehet. :DDD A CCMP párja a TKIP és az AES párja az RC4,

    Irodalom:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/WPA
    http://compnetworking.about.com/b/2008/08/21/aes-vs-tkip-for-wireless-encryption.htm
    http://askville.amazon.com/difference-AES-TKIP/AnswerViewer.do?requestId=7123665
    http://netsecurity.about.com/b/2008/11/07/wpa-encryption-cracked.htm

    [-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

Új hozzászólás Aktív témák