Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz JoshaJosh #94989 üzenetére

    Az elég érdekes, hogy ha Windows 10-zel előtelepített laptopot vett az ismerős és ahhoz volt megfelelő támogatás, ellenben egyszer csak letiltott a rendszer bizonyos hardverösszetevőket. Na meg az inkább a hardvergyártó sara, ha egy újabb buildhez esetleg nem adott ki megfelelő drivert, mármint akkor, ami utólag változhatott is. Egyébként használok olyan, néhány éves régi laptopot is, amihez hivatalosan nem is volt 10-es támogatás, némelyik driverből a 8.1-hez való lett felrakva, mégis kb. kifogástalanul működik rajta a Windows 10 több verzió óta.

    A napokon át frissített megint érdekes, mivel a Windows 10-nél mindig az aktuális verzió tölthető le és telepíthető fel, aminek a lefrissítése azért nem szokott olyan sokáig tartani. Ráadásul egy ideje már összesítő és delta frissítések vannak, hogy még gördülékenyebben menjen. Ellenben a Windows 7-nél hivatalosan csak a régi SP1-es telepítő érhető el, aminél a frissítés a 0-ról elég nyögvenyelős szokott lenni. Ha nincsen megbuherálva és bizonyos kisebb update-ek előtte manuálisan felrakva, akkor csak a frissítések keresésével képes hosszú órákat, vagy extrém esetben akár napokat elszórakozni...

    Hardverkövetelmények terén azért akkora eltérés hivatalosan egyáltalán nincsen 7 és 10 között, hogy az előbbi annyival gyorsabb legyen, pláne SSD-n. Ráadásul Windows 8 óta a gyorsindításnak köszönhetően főleg HDD-n látványosan gyorsabban bootolnak az újabb Windowsok. Működés közben pedig nem mondanám, hogy annyival gyorsabb lenne a 7-es, meg feleannyi idő elvégezni rajta a szükséges feladatot, akár munkahelyi, akár otthoni gépről legyen is szó. Illetve az otthoni multiboot telepítéseknél megint nem éppen ezt tapasztaltam. A "nincs hdd a gépben" gondolom valami bootolási probléma lehetett, amire akár megoldást is lehetett volna találni. Vagy ha más nem megy, akkor a reinstall, vagy pl. a BIOS frissítése, egyes hardvereknél az utóbbi is oldott már meg hasonló problémákat. Aztán az, hogy 1 bizonyos verzió (build) esetében ilyen előfordult, még nem jelenti azt, hogy az összesnél, pláne a még meg sem jelent jövőbeli verzióknál. Vagyis még csak általánosítani sem lehet...

    A Start menü mérete változtatható és a csempék is akár eltávolíthatók onnan. Amúgy meg nemcsak a modern appok csempéi, hanem egyéb programok és mappák ikonjai is kitűzhatők, kategóriákba rendezhetők ott. Nekem például sokkal kényelmesebb használni és onnan 1 kattintással indítani 1 programot, mint a 7-es Start menüjében turkálni. Ráadásul Windows 8 óta a Start gomb jobbklikkes menüje is elég hasznos újítás, ami megint kényelmesebbé teszi a használatot és az egyes rendszereszközök azonnali elérését. A dizájn szubjektív, de nekem speciel sokkal jobban tetszik a Windows 10 féle, mint a 7-esben lévő kék katyvasz, sőt már a Windows 8 flat dizájnja is.

    Ha nem pálya számodra a W10, akkor nem használod, a te dolgod. De azért ez gondolom megvan, hogy jövőre véget a W7 kiterjesztett támogatása és ezzel az életciklusa. Lehet ugyan akár utána is tovább használni, de biztonsági javítások és egyéb bugfixek nélkül egyre kockázatosabb lesz online... Ráadásul új fejlesztéseket és funkciókat sem fog kapni a rendszer, vagyis egyre elavultabbá válik. Valamint a hardvergyártók sem fogják támogatni az új vasaknál, ahogyan már most is egyre többen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák