Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Core2duo6600 #84310 üzenetére

    Letiltja az összes C állapotot, mindig P állapotban marad a CPU.

    Sok BIOS/UEFI Setup (főleg a "komolyabb" alaplapokon) is engedi szelektíven állítgatni a legtöbb C állapotot, de a C1 ott ritkán kapcsolható ki (nem is emlékszem, hogy láttam volna már ilyet, talán szerverlapokon része valami tesztprofilnak), csak a C1E és mélyebb (magasabb szám vagy kiegészítő betű = egyre mélyebben szundi/alvás) szabályozható.

    A másik, hogy SandyBridge (Gen2) óta az Intel CPU-k esetén az ACPI-t megkerülve (az UEFI Setup azt babrálja) közvetlenül is szabályozhatók a C állapotok, bár nem tudom, hogy a Windows 10 ma él-e ezzel bármikor (ha igen, akkor teljesen mindegy mit állítasz be a Setup-ban).
    SkyLake (Gen6) óta van hardware-es P state szabályzás is az Intel-nél (SpeedShift), és azt használja a frissített Windows>=7, szóval nem lehetetlen, hogy a C state driver is megkerüli az ACPI-t (de ránézésre nem).

    Mondjuk a C0 <-> C1 váltás minimális idő, de mégsem nulla, úgyhogy gyakorlatilag nincs sok jelentősége (csak valamiről eszembe jutott és zavart, hogy elfelejtettem). Példaképp egy másik Linux gépem ezt írja ki az intel_idle (nem tudom mennyire fedi a valóságot, de közelítő névértéknek biztos jó legalább nagyságrendileg):

    /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpuidle # for state in `ls -d state*` ; do echo c-$state `cat $state/name` `cat $state/latency` ; done
    c-state0 POLL 0
    c-state1 C1 2
    c-state2 C1E 10
    c-state3 C3 70
    c-state4 C6 85
    c-state5 C7s 124
    c-state6 C8 200

    (Ezek elvileg mikroszekundum értékek, eddig tart visszaváltani C-ből P-be.)

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák