Új hozzászólás Aktív témák

  • pendre54

    addikt

    Üdv!
    Rendszeres olvasójaként a fórumnak azt tapasztalom, hogy vissza-vissza térő téma ez az MBR vs GTP-s telepítés. Az elvekkel nagyjából tisztában vagyok, viszont konkrét gyakorlati kérdéseket feszegetnek egyesek, amikre azután vagy van megnyugtató válasz, vagy nincs. Jó lenne, ha valaki aki e témában jártas, írna az itt felmerült kérdésekre autentikus válaszokat, ami akár az összefoglalóba is bekerülhetne.
    Akkor nekem is lennének kérdéseim. Én Win 7-ről frissítettem a 10-esre. A rendszer egy 60 gigás SSD-n van, plussz van még egy 1 terrás HDD a gépben. Az alaplapom Asus Vanguard B85, 2014-es, tehát az UEFI-s telepítést is támogatja. Jelenleg mind az SSD, mind a HDD NTFS-es fájlrendszerű, eleve a Win7 telepítés annak idején MBR-s volt, ez maradt a frissítés után is.
    Tervezem, hogy az SSD-t lecserélem a közeljövőben egy nagyobbra, ezért tiszta telepítés menne rá.
    Akkor a kérdések:
    1./ A telepítéshez szükséges ISO-t leszedem az MS oldaláról, majd Rufussal kiíratom pendrivre (FAT32, GTP-s mód), majd UEFI-s telepítést végezve, lehet-e probléma, hogy a HDD viszont marad NTFS rendszerű? Ezt ugyanis a rajta lévő adatok miatt nem szeretném újra formázni, a telepítés alatt lehúznám a HDD csatlakozóját az alaplapról, majd telepítés után visszacsatlakoztatva, lehet-e bármi gond emiatt?
    2./ Amennyiben nem az ISO-t töltöm le, és íratom ki pendrivre, hanem az MS progijával közvetlenül készítek telepítőt akár pendrivre, vagy DVD-re, az milyen rendszerűt készít alapból, MBR-est, vagy GTP-st, erre vonatkozóan még nem találtam infót? Esetleg telepítéskor lesz választási lehetőség, hogy melyiket akarom?

    [ Szerkesztve ]

    "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

Új hozzászólás Aktív témák