Hozzászólok Aktív témák

 • MrChris

  veterán

  Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A készülékek 'röptömörítik' ami annyit tesz hogy azonos bitráta mellett jóval gyengébben muzsikálnak. Meg függ a kamera algoritmusától és a kodek típusától. A h.264 jobb hatékonyságú a folyamatos videóban, míg az mp4 jobban vagdosható nagyjából külön álló képsorozat.
  Egy példa a hatékonyságra, a Panasonic G6-om 28mbps-a jóval jobb képminőségű kb kristály tiszta, mint az Olympus em5II 72mbps-a, ez abban nyilvánul meg, hogy egyáltalán nincs pixelesedés, képszétesés, posterise hatás és eleve élesebb, Panasonic és a Sony nagyon jól kezeli a videót.
  Meg van mindegyik kodeknek egy optimális bitrátája ami felett már nem javul a minőség. Avchd-nál kb 28-35 a maximális amit érdemes, eleve 28 a szabvány maximum.
  A 4k-t érdemes használni, mert a fhd-ra leméretezett kép sokkal élesebb lesz még alacsonyabb bitrátával is, mintha qrva magas bitráta mellett de fhd-ban rögzíted. Figyelni kell a képkocka sebességet, legjobb egyfélét használni vagy annak az egész többszörösét pl 25 és 50p-t hogy késöbb gond nélkül illeszthetők legyenek. Ha össze vissza 24-25-30-50-60-100-120p azt szépre nem lehet utómunkázni, kivéve lassítás.
  Mivel te mobilt, tabletet fogsz használni, akkor az elérhető maximumra érdemes hajtani és utólag szerkeszteni majd leméretezve tömöríteni. 4k-t és széles látószöget jól lehet utólag szoftveresen stabilizálni...

Hozzászólok Aktív témák