Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #24465 üzenetére

    Az megvan, hogy egy dolgot többféleképpen is kifejezhetsz? (utalással, burkoltan célozgatva, szinonimával, stb.)

    A hindu korszakok esetében pl. a keresztény végidő lehet a kali yuga végén érkező bumm (ugyanaz másképp tálalva), ez esetben a ciklikusság (egyiknél) nem zárja ki ugyanazt a másiknál (lehet, hogy a sokadik menetet futjuk).
    Vagy a másik esetben Isten "nélkül" is eljutnak (sokkal közvetettebb és eltérő úton) az üdvözülésnek megfelelő "állapotig" a hívők.
    Ehhez keveset tudok a többi nagy (eltérő) világvallásról, így csak "csapkodok" (találgatok) egy példa kedvéért.
    Ami miatt ezt nem tartom kizártnak: 1. Isten szándékait csak ő ismeri (azon túl, amit direkt közöl - Kinyilatkoztatás); 2. különböző nyelvek --> eltérő gondolkodássémák, világfelfogás, stb. (ez akár működhet a hit esetében is); 3. varietas delectat + a működő (evolucionista) Teremtés (bizonyos tekintetben jó a változatosság, más tekintetben az egységesség, a hit esetében talán működhet az "eltérő út" elve ugyanahhoz a végcélhoz rendelve). Még nem gondoltam ezt teljesen végig (pláne mélységében), de majd töprengek rajta.

    (#24466) MageRG: (Összevonom a "két szálat")

    "az igazságnak csak adott értelmezési rendszerben van értelme."
    De ez önkényes ("szubjektív-kollektív kompromisszum" alapú), tehát ha másban egyezünk meg, akkor minden átértékelődik...?

    "hit-valóság-ellenőrizhetőség"
    1. A fenti alapján nagyon sokmindent csak "elfogadunk" a valóság igaz megragadásaként (tapasztaltuk, ellenőriztük, aztán az, hogy mégis mi köze a "tényleges" igazsághoz, az más kérdés: pl. látás --> az ember, a vakond, és a légy is máshogy "ragadja meg" a környezetét, tehát máshogy áll(na) hozzá (ha tudós lenne), mást fog elfogadni jó eredménynek. A közös a következetesen konzisztens eredmény.).
    2. Na most ez egy fizikai igazság megragadása volt. Műszerekkel (stb.) neki lehet esni. A hitigazságot teljesen más "eszközzel", de szintén vizsgálni kell, és következetes, logikus eredmény elfogadható (ld. teológia részei).

    Milyen tapasztalatot találtál, ami elbizonytalanított, ami kétkedésre ad okot, ami elfogadhatatlanná teszi a hitigazság létjogosultságát?

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák