Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #23247 üzenetére

    A válás vagy szombati gyógyítás kapcsán mondod? A válást a mózesi törvény szabályozza, ennek utána lehet nézni. Viszont olyan mózesi törvény nem volt, ami miatt Jézust elítélhették volna szombati csodája miatt. Mivel a történet szerepel többek között Máténál is, mely sok feltételezés szerint a legkorábbi és eredetileg arám nyelven íródott, ezért kétlem, hogy a szerző ne ismerte volna a szokásokat. Farizeusellenes propagandának se mondanám, annál nagyobb nem kell, hogy Jézust a farizeusok ítélték kínhalálra. Egy szombati csoda miatti kisebb botránkozás ehhez képest semmi.

    A válás kapcsán a morál nem változott, csupán Isten adott engedményt a zsidóknak egy időre. De nem ez az egyetlen engedmény, még a rabszolgaság jutott eszembe. Az Ószövetségben adott keretek közt lehetett rabszolgát tartani (a többi akkori társadalomhoz képest haladó, pozitív felfogás volt egyébként), viszont az Újszövetség ezt is felszámolja. A(z igazi) kereszténység mindig ellenezte a rabszolgaságot, sőt felszabadította a rabszolgákat. Isten mércéje nem változik, csak legfeljebb nem egyből kényszeríti az emberiségre, hanem figyelembe veszi a kor társadalmát, népének szívét.
    Ha Isten mindentudó, akkor az alkudozás legfeljebb az ember szemszögéből tűnik annak, lásd Szodoma és Gomora pusztulását, ahol a történet szerint nem voltak igazak Lót családján kívül.

Új hozzászólás Aktív témák