Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #22239 üzenetére

    Szabad akaratban nem értünk egyet. Felhoztam már rá jópár példát, például azt is, hogy jövőt csak az atya ismeri, vagy hogy nem tudhatod, hogy ez volt-e a legrosszabb választás, hogy minden más változatban nem-e több Anders Behring Breivik lett volna, hogy ebből az egészből mi lesz. Durva módszerekkel, de elgondolkodtatta a Norvégokat, hogy nincsenek felkészülve egy kifejezetten ellenséges hozzáállásra. Az, hogy utána még beperelte az államot az ellátási körülményeire az is rávilágít arra, hogy nem biztos, hogy jó a rendszer. 200 éve vagy simán kivégzik, vagy miután bezárták elhajítják a cella kulcsát, most átestünk a ló másik végére.

    Ha hiszek Istenben, akkor abban is hiszek, hogy Isten akarata ellen nem lehet tenni.
    De tudsz, szabad akarat. Tudom előre látta, hogy ez lesz, meg tökéletes. Azon elgondolkodtál már, hogyha Isten tökéletes, és tökéletest tud csinálni, akkor még egy dolog kell ahhoz, hogy tökéletes csináljon? Az akarat? Mi van, ha meg tudta volna csinálni a világot tökéletesre, de nem csinálta, mert fontosabb volt neki az, hogy te szabad legyél, ezért nem is nézett a jövőbe, a teremtés pillanatában nem is tudott rólad?
    Attól, hogy tökéletes, még nem kell használnia a képességét, s lám, itt egy szabad hibákkal teli világ, amiben te azt tehetsz amit akarsz, s Isten a teremtés pillanatában ezt nem látta, nem tervezte.

    pontosan és egyértelműen mindent látott előre
    Ha akarta használni a képességét, de ha nem, akkor ez az állítás máris bukott, és neked szabad akaratod van.

    tehát akarta a teljesen bűntelen emberek szenvedéseit
    Nyilván feltételezte, hogyha nem tervez tökéletesen, akkor ez be fog következni, de úgy döntött, hogy ez kisebb ár azért, hogyha szeretnél szabad döntésből vitatkozz vele. Ha nem tetszik, akkor szabad akaratból dönthetsz úgy, hogy megold ezt a problémát.

    #22240) MageRG:
    A súlyozást nem te választod, akkor meg miért gondolod, hogy az akarat szabad?
    Azt hiszem erre válaszoltam azzal, hogyha Isten nem használta a képességét, akkor nincs hosszútávú terv, te szabad vagy, a súlyozás véletlenszerű, már amennyire egy fizikai törvények világában az lehet, de a lényeg, hogy a te esetedben a súlyozást Isten nem direkt rád szabta, az csak következménye a bummnak. Ebből következik, hogy Istentől szabad vagy.

    Talán ismerős, hogy a "pszichopatáknál" ...
    Magát a kérdéskört egész érdekesen dolgozták fel a Star Trek Voyager s7e13-ban.
    Adva van egy halálraítélt pszichopata gyilkos, akit Borg nanoszondákkal megmentenek, amitől az agyában lévő csökevényes rész is meggyógyul, s lesz lelkiismerete, bűnbánata, embersége. Halálra lehet-e ítélni egy ilyen embert, olyan bűnökért amit egy előző személyiség követett el?

Új hozzászólás Aktív témák