Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz Kékes525 #22183 üzenetére

    Azt nem állítanám, hogy nem vezet közelebb a megértéshez, mert szerintem a Szent Ágoston által mondott meghatározás nem olyan rossz (és nem is klisékkel teli hablaty), de aláírom, teljesen nem érthetjük meg. Bár ez szerintem még teljesen logikus is, hiszen az emberi korlátolt elme nem képes befogadni Isten végtelenségét.
    Azzal viszont egyáltalán nem értek egyet, hogy kár volt bevezetni a Szentlelket személyként. Nem az határozza meg Isten valóságát és lényegét (vagy bármi másét), hogy mi mit vagyunk képesek könnyebben felfogni. Ha valaki elfogadja a Szentírást isteni kinyilatkoztatásként, akkor nem lehet eltekinteni a Szentlélek személyként való "ábrázolásától".

    "Persze a vallásnak nem célja az értelmet megszólítani, az érzelmekre próbál hatni."
    Részben igaz, egyes esetekben én is így látom, főleg manapság. Ha megnézzük például különböző karizmatikus szektákat, akik kimondottan az érzelmi élményekre hajtanak, vagy a manapság divatos "dicsőítő alkalmakat", ahol már egyfajta bódult érzelmi állapotban csápolnak a hívek, nekem is ilyen benyomásom támad.
    De nem lehet elvonatkoztatni az olyan rendkívül művelt egyházatyáktól, egyházdoktoroktól, mint az említett Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás, vagy Nagy Szent Gergely, Szent Atanáz, s még sorolhatnám, akik nem érzelmeken keresztül próbálták manipulálni az embereket, hanem szilárd logikával és szertáágazó tudásukkal.

Új hozzászólás Aktív témák