Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21906 üzenetére

    Én se gondolom, hogy az abszolút morál helyes lenne.
    A Trolley probléma kapcsán különbséget kell tenni, hogy adott helyzetben létezik-e jó megoldás, vagy hogy tudjuk-e, hogy mi a jó megoldás? Szerintem a Trolleynak kell legyen jó megoldása. Ha mást nem úgy, hogy végigiterálod a lehetőségeket, hogy mi történik ha az 5 és mi ha az az 1 ember életben marad, ha te nem is vagy rá képes, de egy szuperintelligencia, már képes szimulálni az összes lehetőséget.
    Pontosan ezért is mérvadó Isten véleménye ebben a szituációban, mert az nem csak egy vélemény lesz, hanem a legbölcsebb vélemény.
    Pl. egy süllyedő hajón nem állok neki az Urat dicsőíteni, hanem mentem az embereket. Ezzel gondolom a legtöbb ember egyetért.
    Egyetértünk. Viszont a tízparancsolatban nem is szerepel, hogy neked az Urat kell lépten-nyomon dicsőíteni.
    Az első ez: "Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!" Azzal, hogy életeket mentesz még nem teszel ennek ellen. Kivéve, ha azzal teszed, hogy eladod a lelked az ördögnek. De ez extrém eset lenne.

    Kérdés: a vallás mennyiben segíti, hogy átlássunk az ilyen machinációkon?
    Jó kérdés, de ez nem befolyásolja azt amiről beszélünk. Az is igaz, hogy minden harcoló fél minden propaganda eszközt bevet a hátország mozgósítására, s a régmúltban ennek egyik eszköze tudott lenni, mikor a háborút istennek tetsző cselekedetnek mutatták be. Ami, ha objektív morálban hiszünk, bizonyos helyzetben még igaz is lehet, de ez is emelt szintű morális kérdés.

Új hozzászólás Aktív témák