Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21872 üzenetére

    "Kettő: a tudományban nincsenek abszolút igazságok. "
    Többnyire úgy hívják őket, hogy axiomák. Ok igazad van, az axiomák a rendszer sarokköveit definiálják, amikből levezetik a törvényeket, s előfordul, hogy eltérő tudományos rendszer eltérő axiómákat fogalmaz meg. Legismertebb ilyen az Euklideszi és a Bólyai geometria szembenállása, az egyik szerint egy ponton keresztül egy másik egyenessel csak egy párhuzamos egyenes húzható, a másik szerint végtelen. A többi axiómapontban úgy tudom megegyeznek.
    A 2+2 is egy abszolút igazság, baj is lenne, ha nem az lenne, a nullával való osztást se sikerült megoldani, még mindig ott tartunk, hogy a nullával való osztás nem értelmezett és a 1/x függvénynek nullánál szakadása van.
    Amire te gondolsz, hogy a tudomány megengedi a törvények felülvizsgálatát, sőt az adott terület alapjait adó axiómák megkérdőjelezését is. Viszont, ha kiderül, hogy az az axióma megkérdőjelezhető, akkor nem feltétlen mondjuk azt, hogy a régi rendszer hibás, hanem meghatározzuk, hogy a régi axiómákkal mi az érvényességi köre. Gondolok itt az Euklideszi geometriára, Newtoni fizikára, stb.

    Ez szintén megfigyelhető a vallásban is:
    Katolikus egyház axióma: bűnbocsánathoz gyónás kell, és a pap feloldozása
    Luther: Ez az axióma nem igaz, bűnbocsánathoz nem kell pap, elég, ha magunkban megbánjuk -> Református egyház

    Mint katolikus fura úgy gondolni a keresztény felekezetekre mintha az egyik a Newtoni fizika, elektromágnesesség, relativisztikus fizika, kvantummechanika lenne. Abba még ijesztőbb belegondolni, hogy evolúciót lássak benne az Arisztotelészi fizikától a Standard modellig.

    "Három: A vallást mindenki a saját szája íze szerint értelmezi*, és nagyon könnyen teremt olyan közeget, ami a káros viselkedésmintákat kultiválja.
    Igaz ez a tudományos módszerre?"

    Azért a tudományokra ne tekints úgy mint egy szent fehér lóra. Ezt is emberek hozzák létre, ők irányítják. Az, hogy a tudományos kutatások nagy része gazdasági alapon működik, én káros viselkedésmintának tekintem. Mert bele van kódolva, ha valami nem kecsegtet elég profittal, túl rossz a hozam/kockázat mutatója, akkor azt nem kutatják. Hogy az emberek inkább vesznek viagrát semmint Alzheimer ellen gyógyszert s ezért egyik kutatását erősen nyomják szintnén káros viselkedésnek titulálnám. Még akkor is, ha szerencsétlen tudós inkább az Alzheimert kutatná, de arra meg az üzlet/állam nem ad pénzt...

Új hozzászólás Aktív témák