Új hozzászólás Aktív témák

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #21836 üzenetére

    "És ez alapján felsőbbrendűnek tartod magad is egy kicsit ebben a vitában."
    Úgy gondolom ezt jól írtad le. Hajlamos vagyok kioktató hangnemet felvenni, ami egyáltalán nem segíti a vitát. Mea culpa.

    "A tudomány önmagában kis túlzással csak a falanszterekig juttat el bennünket."
    Lehet hogy Madáchnak ez volt az elképzelése.
    Nem tudom ismered-e Szathmári Sándor Kazohinia c. művét. Az pont a két végletet mutatja be szatírában- egy tudományosan tervezett társadalom vs. egy vallási alapú.
    Mindkettő azt feltételezi, hogy a tudomány szükségszerűen figyelmen kívül hagyja az egyén szükségleteit, és elembertelenít, holott ez nem feltétlenül így van.

    "Szerintem a tudomány célja nem az, hogy eldöntse, kinek van igaza, arra ott a bíróság."
    Pont erről vitázok veled.
    Ahogy mondani szokták, a bíróság jogot szolgáltat, nem igazságot.

    Viszont olyan kérdésekre, mint hogy tartsunk-e rabszolgákat, lehet-e a gyereket verni, vagy engedélyezzük-e a válást a vallások tudni vélik a választ.
    A vallás nem tudja igazolni az állításait. A tudomány igen.
    Következésképp, ha ismert mi a célunk (egy boldog, működő társadalom), akkor a tudomány sokkal jobb válaszokat tud adni, mint bármely dogma.

    És ugyanúgy a morális felsőbbrendűséget hirdetik azok a vallások, amik szerint a moralitás Istentől (és a szentírásból) jön. Holott, a morál kultúrától és korszaktól függően változott - ami biztos jele, hogy emberi konstrukció, a maga hibáival.

    "Az, hogy mit gondolsz rólam, nem fogja meghatározni az életem."
    A felhozott példákat nem rólad gondolom. Magyarországon talán - még - nem olyan nagy probléma, mert sokkal szekulárisabb a társadalom.
    Még egyszer leírom, nem vonom kétségbe, hogy amit hiszel, őszintén hiszed.
    Számomra éppolyan felfoghatatlan, mint egy hívő számára, aki azzal győzködi az ateistákat, hogy "csak engedd magadhoz Jézust", meg "ne tagadd meg Istent".
    Nekem nem kell aktívan küzdenem, hogy távol tartsam magamtól Jézust, se nem kell tagadnom egy olyan állítást, amire tapasztalataim alapján jutottam.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

Új hozzászólás Aktív témák