Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
Miert is lennenk, hisz duborog a gazdasag
-
azbest
félisten
"Sosem volt még ekkora a választék a streamingpiacon" helyett
Sosem volt még ennyire felaprózva a streaming piac.Bár lehet több saját gyártású tartalom van összességében, mivel különböző platformok indultak. De ezzel együtt többe is került azt a többféle tartalmat elérni. Vagy pedig lehet rotálni az előfizetéseket. De mivel az átalánydíj úgy működik, mint a svédasztal, semmi sem garantálja, hogy jövő hónapban még elérhető lesz egy adott tartalom.
-
Plebi
senior tag
Elég rossz helyen vagyunk a gazdag nyugat és a "szegény" "kelet" között, nem tudják eldönteni hová tartozzunk.
Érdekes, de közvetlen déli és keleti szomszédainknál mindegyiknél csökkentettek árat. (Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Románia) Nálunk valószínű, hogy túl sok az előfizető és emiatt nem látják értelmét az ár csökkentésnek, úgy gondolhatják, hogy előfizetőt már nem hozna, csak a bevétel csökkenne.
Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Gigabyte Aorus RX 5700 XT 8G, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; Oculus Rift S
-
Fritz Teufel
őstag
Most akkor "dübörög a gazdaság" vagy túl sok az előfizető? Valakinek nincs igaza, az biztos.
Egyébként a mondat második része közelebb áll a valósághoz, az biztos.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2
-
Noukoum
veterán
Dehogy túl sok az előfizető, egyszerűen aki 2500 forintért nem fizet elő az 2000-ért sem fog ebben az országban. Ilyen komoly szintű életszínvonal csökkenés mellett itthon érthető módon nem ez a prioritás. A felsorolt országokat elkerülte a szankciós meg háborús inflációs, ott él a piac.
Ezen árcsökkenés előtt nálunk voltak az egyik legalacsonyabb árak, “nem volt hova csökkenteni”.„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
alratar
őstag
válasz
Fritz Teufel #4 üzenetére
Dübörög a gazdaság, ezért rengeteg az előfizető.
S tudják, hogy nyugati béreket kapunk, így nálunk nemhogy csökkenteni, de emelni kellene.
Ja, de a régió lockot fenn tartják, mert annyira annyira azért mégse vagyunk nyugat.10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem
-
flexxx2
őstag
ekkora infláció mellett hülyék is lennének itthon csökkenteni
-
zhit86
csendes tag
Mentségükre mondom, hogy itt már eddig is aránylag olcsó volt.
Ők azért nem úgy váltanak valutát, mint az Apple az iPhone-nal...USA: Basic csomag = 9.99 USD (tehát cirka 3500-3600 HUF)
Magyarország: Basic csomag = 2490 HUFDe van ahol most még olcsóbb lesz valóban, illetve eleve nehéz összevetni, mert a műsorkínálat is országonként változik...
[ Szerkesztve ]
-
-
Mondjuk számomra még mindíg a Netflix hozza a legtöbb tartalmat amit nézek, pedig van még 4 stream előfizu azon kívül.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
strogov
senior tag
Világbajnok áfával és inflációval már az is eredmény, hogy nem emeltek.
-
Fritz Teufel
őstag
Például én az a "hülye" vagyok. Bár csak mindenki így fosztana ki! ;-) Jóval tehetősebb lennék, pedig nem kell panaszkodnom.
Az is igaz, hogy nem hőbörgő 20-as vagyok, van összehasonlítási alapom az egész rendszerváltás utáni időszakról.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
őstag
Nem tévedsz, csak így nem számolhatsz. Ebbe esik bele a jónép, hogy csak számot hasonlít össze számmal aztán meg rohadjon meg a hazája mert az milyen kizsákmányoló.
Okos ember meg a számot a ottani átlag keresethez igazítja itt is és ott is. És majd akkor KÖRÜLBELÜL derül ki, hogy mi hol drága. Már csak azért is, mert valahol az ingatlan a brutálisan drága, valahol az élelmiszer valahol meg a elektronikai dolgok vagy éppen valami más kategória. Nálunk például az ingatlanok az olcsók.
Esetleg még az lehet stratégia, hogy a hasonló szolgáltatók áraihoz viszonyítunk adott szolgáltatási területen belül.
Nem csináltam meg ezt az összehasonlítást, így nem tudom megmondani, hogy mi hogy állunk.[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2
-
Hi!King
senior tag
válasz
Fritz Teufel #17 üzenetére
Az ingatlanok a világon mindenütt a környék lehetőségeit árazzák be, elsősorban munkalehetőségektől, helyi jövedelmektől függ, de a turizmus is befolyásolja. Az, hogy nálunk olcsóbbak az ingatlanárak, mint egy gazdagabb helyen, egyáltalán nem pozitívum, hanem ez a normális, ettől még a gazdagabb helyeken jobban élnek. Relatív a jövedelmekhez képest viszont már egyáltalán nem olcsók Magyarországon az ingatlanárak.
Az élelmiszer áremelkedésünk az elmúlt 1-1.5 évben viszont problémás más országokhoz képest, ráadásul belföldön is olcsóbb lett jópár területen az import élelmiszer. Szerintem nem normális, hogy olcsóbban kapok német, cseh, ír, sőt néha dán sajtot is itthon.
-
Fritz Teufel
őstag
Pedig relatíve olcsók. Hogy mondjak egy példát: szinte csak Kelet-Európában divat saját ingatlanban lakni földi halandónak. Mindenhol máshol a középosztályhoz kell tartozni, hogy saját ingatlanod legyen (összkonfort és nem lyuk). És az a középosztály nem az mint minálunk.
Éppen az lett volna a cél a deviza kölcsönökkel, hogy az ingatlanok be legyenek gyűjtve a fejlett nyugathoz hasonlóan. Nagyon nem jó ugyanis, ha saját ingatlanod van, mert nem tudsz elég rugalmasan alkalmazkodni a munkaerő piaci változásokhoz a röghöz kötöttséged folytán. Ez nagyon nem jó a munkaadóknak. Ergo meg kell szabadítani a kötöttségtől. Úgy is mondhatnám, hogy ha nincs saját ingatlanod, felszabadultnak érezheted magad, igazi világpolgárnakAsus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2
-
Hi!King
senior tag
válasz
Fritz Teufel #19 üzenetére
Azért gondolod relatív olcsónak, mert a top nyugati nagyvárosokhoz képest olcsóbb Budapest, illetve nem a helyi lehetőségekhez viszonyítod, hanem abszolútban. De teljesen mások a jövedelmi viszonyok és Budapest másodvonalas nagyvárosnak számít Európában, nem Berlinhez, Párizshoz meg Londonhoz érdemes hasonlítani. Na meg a lakásbérleti piac is nagyon más a nyugati országokban, sokkal kevésbé vagy kiszolgáltatva bérlőként, ezért ott kevésbé kell törekedned a saját lakásra.
Egyébként szerintem épp a vidéki ingatlanok lettek az elmúlt egy évtizedben túlárazva Magyarországon, azt is figyelembe véve hogy Nyugat-Európában hasonló méretű településeken még relatív, az ottani nagyvárosokhoz képest is jobbak a lehetőségek és jobb a helyi infrastruktúra és szolgáltatások, ezért eleve nem ugyanazt vetjük össze ugyanazzal. Pl. Pécs, Debrecen, Szeged ingatlanárai mára aránytalanul magasak lettek a helyi lehetőségekhez képest.
Egyébként a középosztályt általában ugyanannak szokták tekinteni a közgazdaságtanban, tehát nem az van, hogy a magyar középosztály szegényebb, hanem a magyar középosztály kisebb létszámú, mint mondjuk Ausztriában. Ott mondjuk fele a lakosságnak az, itthon meg kevesebb mint tizede.
Szerk.:
A devizahiteleknek meg nem volt semmi ilyen célja. Azért lettek népszerűek, mert egyrészt a kormány és az MNB egymással karatéztak, az MNB magasan tartotta az alapkamatokat, a kormány meg túlköltekezett, a devizahiteleknek pedig mivel más ország jegybankjának kamatához kötődött, alacsonyabb kamatai voltak. Nem számoltak azzal, hogy hosszútávon a forint le fog értékelődni, pedig ez azt megelőzően is így volt, közben épp a magas alapkamat, túlköltekezés, a devizahitelek felvételével beáramló pénz közel egy évtizedig erősen tartotta a forintot, aztán a lufi a válságban kipukkadt. A bankok sem jártak jól vele. Az alap hiba egyébként az volt, hogy a hitelbírálatok nem vették figyelembe a devizakockázatot, aki nem kapott forint hitelt, mert annak túl magas lett volna a törlesztője ez esetben a fizetéséhez képest, annak ugyanakkora összegű deviza alapú hitelt sem kellett volna adni.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Fritz Teufel #19 üzenetére
Tehát Budapesten a gettó szélén a panel 7 emeletén veszel egy lerobbant kétszobás lakást 30m. Fizetésed a negyede mint egy berlini lakosnak. Gondolom 120m kint Berlinbe is vehetsz lakást és,már nem a gettó mellett. Minden másnak az ára meg már kb 1:1. Húúú,de jó is itt . Nálunk meg azért divat lakást/házat venni,mert tudunk számolni
20 év albérlet fizetés után,már kifizetted a lakás árát.
-
Fritz Teufel
őstag
válasz
cherubion08 #21 üzenetére
De jó is lenne, ha ilyen egyszerű lenne. Nem is értem, hogy aki lelép nyugatra, az miért nem vesz odakint lakást. Ezek szerint simán megtehetné, max egy kis kölcsönt kellene felvennie amit amúgy is kifizetne...
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2
-
válasz
Fritz Teufel #22 üzenetére
Hát az én ismerőseim akik örökre mennek és nem pár évre,azok vettek,vagy tervezik,h vesznek lakást/házat. Igen hitelből,csak ott jobbak a feltételek. Persze ez csak az én ismeretségi körömből vett minta.
-
válasz
cherubion08 #23 üzenetére
Ezt sajnos én is meg tudom erősíteni. A baráti köröm fájdalmasan nagy része települt külföldre, kifejezetten a nagyobb jólétet biztosító országokba az elmúlt évtizedben, nem éppen az alacsony megbecsültségű szakmákkal. Amint tudták, hogy nekik ott tetszik, lakást, házat vettek. Volt, aki 100 év hitelre (ami az adott országban normális).
Németországban az én eredeti német barátaim szerint baromi nagy társadalmi vízválasztó, hogy saját lakásod van-e. Amikor huszonöt éve töltöttem kint némi időt, barátoknál, illetve a családjaiknál laktam három különböző országrészben. A barátaim akkor voltak pár éves szakmai gyakorlattal rendelkező, nagyon szép kilátású értelmiségiek, akik akkor bérelt lakásban laktak, de a legfőbb és legsürgetőbb céljuk az volt, hogy saját lakást vehessenek, amihez viszont az kellett, hogy a bank szemében már stabil egzisztenciát tudjanak felmutatni. Nem csak azért várták nagyon a saját lákás megvásárlását, mert addig ugye minden kifizetett havi lakbér ment a kukába, hanem azért is, mert az azonos minőségű lakások havi törlesztőrészletei ott is alacsonyabbak voltak, mint a lakbérek.
30-33 éves korára aztán mindenki megvette az első lakását, amit akár többször is nagyobbra tudott cserélni a karriere előrehaladtával a lakáskölcsön-szerződést görgetve.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Hi!King
senior tag
válasz
Fritz Teufel #22 üzenetére
Bátyámék nemrég vettek. Nem emlékszem pontosan a számokra, de olyan 400-500 ezer euro körül volt, talán 120 négyzetméteres. Vettek fel hitelt is, de még a kamatemelések előtt, úgyhogy valami jelentéktelen, bőven 1% alatti a hitelkamat. Egyébként kisváros, de frekventált környéken, Stuttgart környéke, a helyi sokkal jobb lehetőségek miatt nem lenne korrekt összevetni hasonló méretű magyar településekkel.
De előtte is teljesen más volt bérelt lakasban élmiük, addig laktak ott, amíg akartka, nem az hogy kell az unokaöcsinek és 1 hónap múlva költözzenek, eleve bútorozatlan volt, nem volt az hogy egy szöget sem verhetnek a falba, nem látogatta őket a bérbeadó, teljesen úgy élhettek benne, mint ha sajátjuk lenne. Ráadásul nagyon olcsó volt, 600 euro volt havonta egy 80 négyzetméterew lakás.
Szóval ok, hogy ott drágábbak a lakások, de a viszonyok is mások, illetve olcsóbb a hitel, jobban keresnek az emberek, stb., stb. Szerintem nem pozitívum Magyarország mellett hogy alacsonyabbak a bérek és ennek megfelelően a lakhatás is elvileg. Bátyám a családjával igazábólmég hamarabb is tudott sajátot venni, mint legtöbb itthon maradt ismerőse, pedig nem volt ilyen kényszer, sokáig halogatta, szüleim meg rinyáltak neki miért nem vesz, közben jól elvoltak béreltben, miközben növekedtek a megtakarításaik.
Szerk.:
Egyébként ha feleségemnek és nekem is sikerülne távmunkát találnunk, feleségemnek nem sok esélye van rá, mi valamelyik osztrák kisvárosba költöztünk, ahol nézegettük, a budapesti lakásunk árának feléből kapnánk hasonlót, de ezek nem olyan környékek, ahol nekünk való munkahelyek lennének. Viszont jó az infrastruktúra, a bolti árak alacsonyabbak mint itthon, a szolgáltatások nyilván drágábbak, de nem is ezek miatt, habem a hegyvidék miatt költöznénk.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
it Sosem volt még ekkora a választék a streamingpiacon – a Netflix a nehézségekre több mint 30 országban válaszolt az előfizetői díj csökkentésével, hogy újabb felhasználókat szerezhessen.
Állásajánlatok
Cég: Fluffy Stone Media GmbH
Város: Budapest
Cég: pepris.de
Város: Budapest