Új hozzászólás Aktív témák

  • Treck

    aktív tag

    válasz tomp #49731 üzenetére

    A valtott soros, felkepes eljarast az "i" betu jelzi (interlaced), mig a "p" a progressziv kepalkotas technologiaja. Ez utobbi azt jelenti, hogy egesz kepeket alkot, nem pedig felkepeket. Ha a forras video interlaced, azaz valtott soros, ebben az esetben a progressziv scan nem azt jelenti, hogy tobb lenne a kepi informacio, hanem csak azt, hogy az interlaced, paros, majd paratlan sorokat tartalmazo kepeket nem osszefesuli, hanem a kettobol csinal egyet, egyszerre jeleniti meg oket, nem egymas utan. Ez azonban egy amolyan szellemkepet, utanhuzas jellegu dolgot produkal, mert egyszerre van kirajzolva egy kepben ket egymast koveto felkep. Igaz ugyan, hogy az interlaced eljaras, az osszefesulas miatt is hasonlo dolgot szul, es meg amolyan "remegest", valamint recesedest is okoz. Ennek a hibanak kikuszobolesere van egy un. deinterlacing eljaras, de egyik technologia sem tokeletes.

    Tovabb bonyolitja a dolgokat, hogy a kijelzo (TV, monitor) milyen modban van (i, vagy p, vagy akar 100-200-400 Hz-es kepernyo) es amit nezunk az milyen, es ami lejatssza, az hogyan jatssza le. Szamos bonyodalmat, anomaliakat, foleg gyors mozgas kozben rossz kepminoseget, akadozast, kep szettoredezest okozhatnak az "i" es a "p" kulonbozo keveredesei.

    Az 50i az gyakorlatilag az eljaras utan 25p lesz, tehat valoszinuleg ezt alkalmazza a UPC is. Gondolom nem nezik, hogy adott csatorna milyen modban mukodik, egyszeruen attolnak mindent 25p-be, igy elojohetnek a fenti hibak, amelyek lehetnek akar a konvertalastol, akar a megjelenitotol, akar attol ami lejatsza. Milyen lehet a kep akkor, hha az adas 50i-s, amibol a UPC csinal 25p-t, aztan a lejatszas soran lesz belole 200 Hz-es 1080i-s kep, mert arra van a teve beallitva, de ami valojaban csak egy "HD Ready" teve, valosan 720p kijelzovel, de mivel "HD Ready" ezert az 1080i tipusu HD jeleket is fel tudja dolgozni?

    Szoval szerintem, az, hogy sz@r a kep, az egy csomo mindentol fugghet, nem csak attol, hogy a UPC hogyan kovertal vagy sem.

    Pl az RTL Klub 1080i HD (tehat igazabol csak 1920x540 az 1920x1080 helyett) es 576i SD formatumban ad, mig az MTVA-nal a HD 1440x1080 (a normal 1920x1080 helyett) tudtommal. Ezekbol is lehet kavarodas.

    UPC halozatan belul teljesen mindegy honnan jon a visszanezos stream, eleg jol bekabeleztek Europat, nem hiszem, hogy lenne naluk barmifele savszelesseg problema, ettol fuggetlenul, kaphatna magasabb prioritast a visszanezes, de szerintem ezt a +30 megabittel probaljak egyelore megoldani.

    Nekem / nekunk is van jopar magyar ugyfelunk, holott Mo-on nincs egy szerver kozpontunk sem. Ha van megfelelo kapcsolat a nagyobb szolgaltatokhoz, akkor Europan belul szinte eszre sem venni a kulonbseget, hogy honnan jon az "aldas".

    http://google.treck.hu

Új hozzászólás Aktív témák