Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gabor7th

  addikt

  Sziasztok! Új trendek jelentek meg az informatikában nem is olyan rég. Ez a topic ezek adatbiztonságra gyakorolt hatásával foglalkozik.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  A cloud computingról...
  A cloudról sokszor lehet hallani, hogy az a jövő. De mivel is járna ez a jövő? Jelenleg az emberek az adataik többségét maguknál tárolják, a cloud gyözelmével viszont ezek az adatok valahol máshol lennének. Pontosan nem is tudja a felhasználó, hogy hol, "valahol a felhőben" könnyen lehet, hogy mégcsak nem is saját kontinensen. Nos a clouddal nem csak ez a probléma. Nagyon szeretnék, hogy a cégek minél inkább áttérjenek a cloudra, a bizalmas adataikat tárolják így. Ezzel olyan gondok vannak pl. hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egyszerűen lenyúlják egyes országok a cégek adatait (pl. USA); ha ellenségessé válik az adott ország elzárhatja az információs csapot; más az adatvédelmi előírása az adott országnak(bár ha a titkosszolgálatok lenyúlják az adatokat mindegy is mit írkálnak, mert az max egy darab papír így); az internet szolgáltatás kiesése esetén cégek tízezrei állnak le; az adatokat nemcsak ellophatják, hanem manipulálhatják is; az adatokat nemcsak titkosszolgálatok, hanem mások is ellophatják, mert a cloud sem biztonságos és mivel itt egy töréssel sokkal több adatot lophatnak el, több erőforrást is áldoznak a feltörésre - olyan eset is lehet, hogy "belső munka" a törés; a kis betűs részben ott lesz, hogy nem vállalnak felelőséget az esetleges károkért; a szerverparkok ki lesznek szervezve olyan harmadik világbeli országokba, ahol egy nyugati bér 20-ed részét kapó informatikust kell csak lefizetni, hogy szerezze meg amit kell; azt rebesgetik, hogy a világon mondjuk csak 5 db nagy cloud szolgáltató kell, ez túl nagy hatalom koncentráció lenne, a cloud bizonyos dolgokhoz egyszerűen túl lassú; előirhatják pl. hogy titkosítot adatokat tilos lesz feltölteni; a kezelőfelületet saját kényük-kedvük szerint változtatgathatják és lehet újraképezni a dolgozókat stb. Szóval ezt a jövőt el kéne kerülni. Bármily előny ezekhez a dolgokhoz képest csekénység. Ráadásul ugye mondjuk havonta kéne fizetni, amit szépen az egyre növő térnyeréssel lehet emelgetni, meg most még természetes dolgokat prémium stb. kategóriába tenni. A cloudba csak olyan dolgokat lehet tenni, amit nem baj, ha mások is látnak...

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Okostelefonok...
  Egy aktuális hirrel kezdem... A címe: "Egymilliárd androidos készülék van veszélyben". A cikk azt írja:

  "Egy biztonsági kutató cég azt állítja, hogy olyan sebezhetőségre találtak rá, mely az Androidot futtató készülékek 95 százalékán lehetővé teszi, hogy egy támadó könnyedén átvegye az irányítást az operációs rendszer felett.

  A Zimperium szakemberei közölték, hogy a sérülékenységet a beépített Stagefright médialejátszóban találták meg. A támadónak csak annyi a dolga, hogy egy egyszerű MMS üzenetet küld a készülékre, és ha ezt a felhasználó fogadja, attól kezdve át is veszik az irányítást a rendszer fölött, és minden adathoz hozzájuthatnak." (www.itcafe.hu)

  Szóval most is láthatunk egy példát a sok közül, amikor megmutatkozik, hogy mennyire sérülékenyek az okostelefonok is. Ezért szerintem az se jó irány, ami azt mondja, hogy okostelefonokkal irányítsunk mindent. Pl. azzal nyissuk az ajtót, kössük össze a kocsival, meg hát úgy általában mindennel. Ráadásul minden ha lehet max. csak egy-két rendszerre épüljön, így előfordulhat, hogy egy sérülékenység milliárdos nagyságban veszélyeztet technikát és az azt használókat. Egy ilyen jövőben egy országot pl. meg lehet támadni és teljesen megbénítani. Akkor meg ne támogassuk, hogy ilyen irányba menjenek a dolgok. Megint mondom, nem az a baj, ha okosítunk dolgokat, hanem az, hogy netre kötjük, meg persze vannak dolgok amiket amúgy sem kéne okosítani. A címben külön kiemeltem a mobilfizetést. Ez egyrészt van talán a legközlebb; másrészt mivel pénzről van szó különösen fontos az átlag embernek; harmadrészt mivel nagyon sok pénzről van szó különösen erős lobbija van; negyedrészt mivel sok pénzről van szó kölönösen vonzó célpont. Emberek az okostelefon rendkívül sebezhető ne akarjátok a pénzeteket rábízni! Az, hogy ne tudjanak könnyen kirabolni fontosabb, mint a kényelem.(igazából sokszor lassabb mint a kézpénzzel fizetés és igen frusztráló a sorban hátrébbállóknak) A másik dolog meg, hogy van az illegális kémkedés az éleded iránt, és van a törvényes. Szinte minden alkalmazás folyton kér mindenféle indokolatlan jogot, ami szintén kémkedik utánnad. Szóval mivel az okostelefonok rendkívül sérülékenyek ne akard mindenre használni. A felhasználóknak pedig több joga kell, hogy legyen dönteni, hogy mit oszt meg és mit nem és arra garanciát kell kapnia, hogy tényleg csak annyi adatát használják amennyit megengedett.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  az internet szolgáltatás kiesése esetén cégek tízezrei állnak le;
  Igen, ez igaz is lehet. De pl. ennyi erővel leállhat a levelezés, VOIP, ügyfélkapuk, adattárak, FTP-k, stb... Ez nem cloud sajátosság.

  az adatokat nemcsak ellophatják, hanem manipulálhatják is;
  Miért lenne érdeke bárkinek is a manipulálás? Az adatlopást értem (pl. üzleti haszon céljából), de a manipulálást én más helyzetben nem tudom elképzelni, mint esetlegesen bizonyítékokat hamisítani, gyártani. Azt meg olyan helyen csinálnák, ahol jegyzik ki, mikor és mit módosított pl. egy dokumentumon? Ja és persze viszonylag egyszerűen kideríthető lehet. Esetleg megfertőzni egy gépet valami trójaival ilyen úton? Amíg a Flash, Java ennyire elterjedt (és az emberek szeretik a pornó oldalakat :D), nem a cloudon keresztül lesz a legegyszerűbb a támadás. HackingTeam mond valamit?

  az adatokat nemcsak titkosszolgálatok, hanem mások is ellophatják, mert a cloud sem biztonságos és mivel itt egy töréssel sokkal több adatot lophatnak el, több erőforrást is áldoznak a feltörésre - olyan eset is lehet, hogy "belső munka" a törés;
  A gyenge láncszem az ember! Amíg nem adnak rendes jelszót a fiókjukhoz, az bizony sebezhető lehet. Ez nem a cloud hibája! Egy cloud szerveren, amin titkosítva vannak a fájlok, lehet ott bármilyen belső ember, bármilyen támadás, az esetlegesen megszerzett információ használhatatlan, azt még vissza kell fejteni! Hátsó kapukról nem mondanék semmit, nem láttam sem pro sem kontra bizonyítékot eddig. De, ha a belépés biztosított a támadónak, semmi sem védi és nem is kell védenie az adatokat. Ha ellopják a login adatokat? Ezek a szolgáltatók nem titkosítatlanul tárolják a jelszavakat, meg kell(ene) felelniük különböző szabványoknak (ISO 27001, PCI-DSS, HIPAA, FISMA), auditoknak. A hashelt jelszavakkal meg nem sokra megy a támadó, ha értelmes jelszavakat használsz!

  a kis betűs részben ott lesz, hogy nem vállalnak felelőséget az esetleges károkért;
  Teljesen érthető, vannak dolgok, amikre nem lehet felelősséget vállalni! Lehet ilyen vis maior, 3. fél által okozott károk. Használod a fiókod abc123 jelszóval és valaki ez miatt hozzáfér az adataidhoz, nem a cloud szolgáltató lesz a hülye. Kirúgják a kollégát, bosszúból törli amit tud... Ezért sem vállalhat felelősséget egy cloud szolgáltató. Ellenben csinál lomtárat, visszaállítási lehetőséget. Műszaki hibák pedig adódhatnak, ezt nem lehet kivédeni bármennyire is készülsz rá. Elvágnak egy optikait, észlelik, javítják. Jobb esetben még ilyenkor sincs leállás. A hardvermeghibásodásoktól szerintem nem kell nagyon tartani, gondolom nem egy gépen vannak az adatok egy RAID1-es tükrözéssel védve.

  a szerverparkok ki lesznek szervezve olyan harmadik világbeli országokba, ahol egy nyugati bér 20-ed részét kapó informatikust kell csak lefizetni, hogy szerezze meg amit kell;
  Egy valamit magára adó szolgáltató nem egy gépen tárolja az adatokat, hanem elszórtan, akár még a fájlok különböző darabjait is. Elég nehéz lenne összevadászni egy 5 megás fájlt, ha fél megánként elszórva van mondjuk 3 kontinensen / szerver teremben / gépen, tök mindegy hol.

  azt rebesgetik, hogy a világon mondjuk csak 5 db nagy cloud szolgáltató kell, ez túl nagy hatalom koncentráció lenne, a cloud bizonyos dolgokhoz egyszerűen túl lassú;
  Például mihez lassú egy cloud? Sávszélességre gondolsz, vagy mire? Mint végfelhasználó, minek is több, mint 5? Mint fejlesztő, kevesebbnél kell jobbat csinálni, hogy téged válasszanak. :)

  előirhatják pl. hogy titkosítot adatokat tilos lesz feltölteni;
  Gondolom ezt megtehetik, ha akarják, lehet keresni más szolgáltatót, aki engedi. Üzleti szempontból biztosan lesz legalább egy, aki engedi fogja:)

  a kezelőfelületet saját kényük-kedvük szerint változtatgathatják és lehet újraképezni a dolgozókat stb. Szóval ezt a jövőt el kéne kerülni. Bármily előny ezekhez a dolgokhoz képest csekénység.
  Használtál Office XP-t? 2007-et? 2010/13-at? Ez olyan túlmisztifikált probléma, mint a Start menü megléte, hiánya.

  Ráadásul ugye mondjuk havonta kéne fizetni, amit szépen az egyre növő térnyeréssel lehet emelgetni, meg most még természetes dolgokat prémium stb. kategóriába tenni.
  Ennek éppen az ellenkezője történik jelenleg! Az MS, a Google, a Dropbox, az Amazon és sok más szolgáltató egymással vetekszik, egymástól akarják elvinni a felhasználókat. Kinek egyik, kinek másik szimpatikus, praktikus.

  A cloudba csak olyan dolgokat lehet tenni, amit nem baj, ha mások is látnak...
  Nagyon meredek kijelentés!

 • gabor7th

  addikt

  1. A leállás viszont sokkal nagyobb mértékű lenne. - Ha a jövőben Google OS-hez hasonló lenne a dolog akkor még az operációs rendszert is felhőben futtatnák.
  2. Manipulálni... pl. titkosszolgálati esetek mikor valakit le kell járatni, vagy cégek egymás közötti harca. A cloudtárolók többsége amerikában van és Snowdentől is tudjuk, hogy a titkosszolgálat megosztja az üzleti kémkedés során szerzet adatokat amerikai cégekkel, ha már eleve ott van akkor könnyebb lehet a dolga. Főleg, ha előírják majd, hogy nem lehet titkosítást alkalmazni, vagy csak a cloudszolgáltató sajátját.(Amit kiad a titkosszolgálatnak) Adat manipulációval lehet szabotálni a versenytársakat.
  3. Lehet, hogy nem szabad titkos adatot feltölteni, vagy csak a cloudszolgáltató saját eszközét kell használni, amiben nem lehet bizni.(titkosszolgálat kérésére ki kell adni mindent) Ebben az esetben a belső ember használható. A titkosszolgálat lehet, amúgy is rendelkezik a szükséges háttérrel, hogy feltörje a köztudatban biztonságos titkosításokat. Olyan esetek is napvilágra kerültek mostanában, hogy eleve könnyen törhetőek a titkosítások. Sok szolgáltatóról pedig kiderült, hogy egyáltalán nem védi megfelelően a felhasználók adatait és sok millió ember adata került ki...
  4. Világos, hogy nem vállalnak felelőséget... Egy pinyuri eset. Egy fickó feltöltötte 10 év munkáját és csak ott tárolta. Az illető profi fényképész volt. Aztán egy napon letörölték mindenét, mert azt hitték, hogy illegálisan vannak nála azok a képek, hiszen copyright van rajtuk. Csakhogy ő volt a készítő, úgyhogy jogosan volt nála. Nem tudták visszaállítani neki a törölt képeket. Kárpótlásként kapott egy év ingyen prénium szolgáltatást...
  5. Gondolom azért ha valaki le akarja hívni összeállnak a darabok. Viszont amúgy ilyenkor ha kiesik egy szerverközpont akkor a jogos lekérdező sem tudná lekérni az adatokat, ha ennyire szét lenne szorva.
  6. Pl. lassú a cloud, hogy komolyabb játékkal játszon valaki... A lassú reakció mindig probléma lesz és nemcsak a játékoknál.
  7. Wao lesz egy... és bizzak is benne.
  8. A dolog nagyon sok pénz kiesést okoz.
  9.Később változni fog... Előbb ki kell nyirni az alternatívákat és addig nagyvonalúskodhatnak.
  10. Nem.

  Nem győztél meg. Ha ezekkel a dolgokkal foglalkozol biztos át tudsz majd menni más területre. Szerintem tedd azt, a cloudnak nem biztos a jövője... Legalábbis a totális cloudosodásnak nem.

  [ Szerkesztve ]

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  1. Tudtommal a Google OS még offline állapotban is menteni tudja a szerkesztéseket. Amúgy mekkora is a piaci részesedése?

  2. Cégek egymás közti harca: Hogy lesz hozzáférése konkurens cégnek az adatokhoz? Titkosszolgálatos dolgokhoz nem szólok, mivel nincs rálátásom, régebben olvastam ezt-azt róla, de az semmi.

  3. Eddig még nem láttam olyan cloud szolgáltatót, ami tiltaná a titkosított fájlok feltöltését! Mutass valami infót arról, amire alapozod, hogy a titkosszolgálat fel tud törni valamilyen titkosítást. PGP?
  Olyan esetek is napvilágra kerültek mostanában, hogy eleve könnyen törhetőek a titkosítások.
  Melyek ezek a titkosítások? Katonai szintűek? Hol van erről elérhető információ?
  Sok szolgáltatóról pedig kiderült, hogy egyáltalán nem védi megfelelően a felhasználók adatait és sok millió ember adata került ki...
  Igen, valóban, de ha jól rémlik egyik sem cloud szolgáltató! Sony, valamilyen amerikai biztosító amikről én hallottam utóbbi időben.

  4. Emlékeim szerint egy német fotós volt, aki nem olvasta el az ÁSZF-et, és akt vagy meztelen képeket töltött fel, melyek az ÁSZF szerint tiltottak. Másik oldala a dolognak, igaz nem a fotóssal kapcsolatban: Cloudba feltöltött és megosztott pedofil képek miatt tudtak elkapni több pedofilt az USA-ban. Nem tudom, hogy ehhez titkosszolgálat kellett-e (bár szerintem nem, csak Photo DNA), de nem is bánom!

  5. Gondolom, ha egy szerver kiesik, belép a tükör helyette. Szép is lenne, ha nem így lenne. Van bankszámlád? Ott is beléphet a banki alkalmazott, mint ahogy erre is volt már példa. Kiszűrhetetlen.

  6. Ez engem nem érint, nem játszom. Lassú reakció egy mentésnél, be/letöltésnél hol számít igazán? Tény, a sebesség nem mindig megfelelő, ezt aláírom.

  7. 5-ben sem bíznál, nem Te vagy a célcsoport. Van olyan, amiben én sem bízom, nem is használom.

  8. Mi okoz pénzkiesést?

  9. Nem gondolod komolyan, hogy egy Amazon vs. Google vs. Microsoft trióból valaki ki fog esni?

  10. Mi nem?

  Eszem ágában sincs meggyőzni, csak megmutatni a másik oldalát is, amit Te nem akarsz látni, vagy nincs rálátásod. Nincs tervem átmenni más területre, mert bármilyen nehéz is elfogadni, erre tartanak a dolgok!

  [ Szerkesztve ]

 • Apollyon

  Korrektor

  Sziasztok!

  Már van ilyen topik, csak a címe nem a legjobb: [link]

  Én szoktam oda írkálni, így kérem inkább abba írjatok, és kérjétek a modkeres topikban az átnevezését, valami találóbbra.

  #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

 • gabor7th

  addikt

  1. Lehet, hogy már visszafejlődött normálisabbra, mert az eredi olyan volt még...
  2. Snowden iratokból tudjuk, hogy az amerikai titkosszolgálat megszerezte, és megosztotta az amerikai cégekkel, így juttotak hozzá a cégek. A felhő ezt sokkal könnyebbé tenné...
  3. A beetetési időszakban miért beszélnének annyira róla. De amerikaban épp most folyik nagy nyilvános harc arról, hogy a titkosításokat illegállissá kéne nyilvánítani. Olvasd az Itcafe híreit. Amúgy meg épp a legújabb Windows 10 az ami megtiltja, hogy letiltsd bizonyos adatok elküldését, meg a frissítések tiltását. Épp most zajlik szóval a felhsználó kezéből való jogok kivevévese. Mai hír:http://pcforum.hu/hirek/17389/akkor-is-hazatelefonal-a-windows-10-ha-megtiltjuk-neki-ezt Pár titkosszolgálatos, de annyi van belőle... keses az itcafe-n meg a pcforumon: http://pcforum.hu/hirek/17142/ujabb-sulyos-hibat-talaltak-a-web-titkosito-algoritmusaiban, http://pcforum.hu/hirek/16924/vegzetes-biztonsagi-hibat-talaltak-a-web-titkosito-protokolljaiban, http://pcforum.hu/hirek/16886/bankkartyak-es-mobilok-milliardjait-torhettek-fel-a-titkosszolgalatok,. A Sony már régi, azóta rengeteg új eset volt... Nem csak adatszerzés, hanem megbízhatatlan működés is.
  4. Pár éve volt, de ha valami pornos dolog lett volna biztos emlékeznék rá. Szóval akkor van már újabb eset is.
  5.Ezt válasznak szántam arra, hogy azt írtad, hogy egy alkalmazott nem férhet hozzá az infohoz, mert szét van osztva fél megánként különböző helyekre. Akkor ha egyik hely kiesik, akkor a legális felhasználó is csak egy részéhez férne hozzá... Amúgy itcafe-n rengeteg felhős hír van... Pl. ez http://itcafe.hu/hir/amazon_aws_felho_cloud_hiba.html?stext=cloud
  6. Ha azt akarják, hogy csak felhőben legyenek az adatok akkor a jövőben csak egyszerű táblajátékokkal játszunk, mert ott nem számít a dolog? Másokat érint...
  7.?
  8.Az, hogy egy csomó alkalmazott el kezd sírni, hogy nem találja meg a dolgokat, mert át lett rendezve egy csomó minden és nem tud így dolgozni.
  9. A felhőnek meg van a maga helye, én azt mondom, hogy az ne legyen, hogy abszolutizálják. Pl. a vállalati privát felhő az oké, az hogy legyen 5 nagy cég ahová a világ feltölti mindenét az nem. Ha a nagy cégek azt látják, hogy ez a cloudos dolog nekik túl nagy veszteséget okoz akkor leállnak vele. Ilyen nagy cégek hozhatnak egy-két nagyon rossz döntést is, de nem végtelen számban. Ott van pl. a Mokia. Hatalmas
  volt, de sorozatban rosszul döntött, és a mobilos versenyből kihullot. A múltban már tünt el nem egy nagy cég.
  10. A cloudra elég sok mindent lehet érteni, ezért a nem nem érint mindent ami cloud. Pl. a privát Cloudba lehet fontosabb dolgokat is feltölteni.

  Talán a Google-nek dolgozol? Ha ebből él az ember hajlamos másként látni a dolgokat...

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Előbb jobban meg kéne ismernem azt a topicot...

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  A Windows 10 akkor küldi az adatokat, ha ezt megtiltjuk neki... http://pcforum.hu/hirek/17389/akkor-is-hazatelefonal-a-windows-10-ha-megtiltjuk-neki-ezt

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  2. Igen, erről már olvastam. Sajnos ilyen is van. Ezt nem könnyíti meg a felhő, ha nincs backdoor. Erre pedig még nem láttam semmi bizonyítékot. Ha neked van, várom! Minden esetre teljesen értelmetlen a Snowden előtti időszakot hasonlítani a mostanihoz! Tény, hogy nagyon durva dolgok kerültek napvilágra, de az is, hogy azóta sokminden megváltozott.

  3.
  http://pcforum.hu/hirek/17389/akkor-is-hazatelefonal-a-windows-10-ha-megtiltjuk-neki-ezt
  Egyedi azonosító. Igen, például az aktiválásnál is van ilyen. Szerinted pl. ez a fórum nem jegyzi meg IP címed? Ezeket az adatokat gondolom nem Gizike napi 8 órában dolgozza fel, hanem algoritmusok. Jobb esetben ember nem is találkozik vele. Keresési adatok... Használsz Google-t?

  http://pcforum.hu/hirek/17142/ujabb-sulyos-hibat-talaltak-a-web-titkosito-algoritmusaiban
  Nem a titkosítást törték meg...

  http://pcforum.hu/hirek/16924/vegzetes-biztonsagi-hibat-talaltak-a-web-titkosito-protokolljaiban
  A címben is benne van, hogy a protokollban találtak hibát.

  http://pcforum.hu/hirek/16886/bankkartyak-es-mobilok-milliardjait-torhettek-fel-a-titkosszolgalatok
  "Ezek szerint az NSA és a GCHQ sikeresen támadhatta meg az előbbiekben használt chipeket gyártó egyik legnagyobb vállalatot, és onnan lophatták el a szóban forgó titkos kulcsokat." Ha van titkos kulcsod, törhető. Szintén nem a titkosítási algoritmusban találtak hibát.

  Ezeket 10 perc munkával, frissítéssel ki lehet védeni, tudom, csináltam. Természetesen a lopott titkos kulcsot és a Windowst nem beleértve.

  A szemben álló felek: http://www.theregister.co.uk/2015/06/10/obama_encryption_letter/ Érdemes megnézned a cégek listáját!

  4. Tévedhetetlen vagy! :) Biztos sok fotósnak volt problémája a One/SkyDrive-val és mindenkiről írtak.
  http://wmpoweruser.com/microsoft-monitoring-censoring-skydrive-uploads, pár éve volt, fotós is. A fotósnak fél/akt képei voltak, nem pornó. A pornó az más eset volt, mint írtam.

  5. Nem igaz, amit mondassz! Ebből látszik, nem érted a működését az egésznek! Sajnos nem találok egy videót, ami pont errről szól, de ha megtalálom, linkelem.

  6. Mivel szoktál játaszani?

  8. Én ilyennel még szerencsére nem találkoztam, pedig pár helyen már megfordultam. Ez hasonló szöveg, mint sz*r a WIN8, mert nincs startmenü. Te találkoztál ilyen emberrel melóhelyen, akinek problémát okozott egy kezelőfelület megváltozása? Tudom, hogy van ilyen, de nem olyan gyakori, mint állítod.

  9. Ha nagy veszteséget okozna, már nem csinálnák. Főleg nem egymás árait lenyomva. A Nokia nagyon nem tűnt el. Here maps? Hálózati megoldások? A Nokia tikpikusan az a cég, ami többször váltott profilt és szinte mindig sikeresen! Tudod mivel foglalkozott először a Nokia?

  10. A privát cloud hol fut? Saját szerveren? Jogosultságok rendesen be vannak állítva?

  Dehogy dolgozom a Googlenek, sem az MS-nek, sem a Dropboxnak, sőt még az Amazonnak sem. Nincs közöm semmilyen cloud szolgáltatóhoz, csak a sajáthoz.

  [ Szerkesztve ]

 • gabor7th

  addikt

  2.A felhő azt könnyíti meg, hogy egy csomó adat van együtt és csak egyszer kell feltörni... Ezek után bízni nem szabad. Amúgy sem kellett volna, na de ezek után...
  3./a A Win10-zel bőven van probléma, de... Azt hiszem a cikket nem olvastad el figyelmesen.
  /b Mind1 a lényeg, hogy amit te használsz a gépeddel azt feltörik.
  /c Nem számít, az adataid ellopják ez a lényeg. Meg, hogy direkt csinálták ilyen könnyen törthetőre...
  /d A biztonság máshol bukott meg... A lényeg a nem változott, úgyanaz történik, mintha feltörték volna.
  5. Te mentél ebbe az irányba...
  6. Komoly játékoknál ez nem megy már volt róla pár cikk. Battlefield 3-mal nem tudna mit kezdeni pl..
  8. Ez volt a Win8 bukásának egyik fő oka.
  9. Egy darabik tűrik a veszteségeket igen. A Nokia hatalmasat eset bár nem szünt meg az igaz, de az okostelefon területen vesztett. Tudom mivel foglalkoztak korábban és a vezetésnek eddig végül általában megjött az esze ezért léteznek még...
  10. Privát cloud lehet otthon, munkahelyen is. Szerintem ezek okék.
  + Ha pénzügyileg érintett vagy az már elég az elfogultsághoz.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  Pénzügyileg érintett vagyok, de elfogult vagyok a "konkurencia" megoldásaival? Azért ezt gondold át újra! Nem inkább fikáznom kellene őket?

  Hány szervert üzemeltettél / üzemeltetsz? Hány programot írtál?

  Ahogy olvasom a hozzászólásaid, kb 1 perc gyakorlati tapasztalatod nincs a témában.

 • gabor7th

  addikt

  Hi! Rossz irányba viszed a dolgokat. A tapasztalat mutatja, hogy sorozatban eljátszották a bizalmat a szolgáltatók. Nem is régi eset. Mond valamit neked az, hogy Ashley Madison stroy? De rengeteg, rengeteg másik is van. + Amerikában kötelező kiadni a dolgokat ha a titkosszolgálat kéri és bizonyított, hogy üzleti titkok megszerzésére, meg találmányok ellopásásra használták a szolgálatokat. Most majd hidjem el, hogy mostmár begyszó, meg némi tech-szemfényvesztés, amit már a múltban is csináltak. Nem.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Még nagy az elméleti piaci lefedetlen kapacítás és nekem az egész iparral van gondom, úgyhogy persze hogy elfofult vagy így is.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  A videot azért köszi és bocsánat, hogy ilyen későn jöt válasz...

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  Ashley Madison: Hallottam, és őszintén szólva nem sajnálom a sértetteket! Itthon is kötelező kiadni, ha illetékesek kérik. Az, hogy mire használták fel Amerikában egy más kérdés, sajnos ez valóban megtörtént és egy undorító dolog. És ez nem feltétlen a szolgáltató hibája, hanem az idióta törvényeké.

  16: :W

  17: Nincs mit, remélem érted amiről szól. És akkor most ez alapján kérdem, hogy lehet visszaszerezni az adataidat egy belső emberen keresztül?

  Két személyes kérdés:
  1. Milyen kötődésed van az IT-hez? Suli, munka, olvasol róla, hallottál róla, stb...
  2. Van mobilod, bankkártyád / netbankod, TV előfizetésed, autód, Facebookod?

  [ Szerkesztve ]

 • gabor7th

  addikt

  Hi! Az Ashley ügynél többről van szó... Ott voltak bizonyos ígértek, hogy anonimen kezelik az adatokat. Nem történt meg. Ha fizetnek a szolgáltatónak akkor úgy kitörtli az adatokat, hogy lehetetlen legyen újra előhozni. Nem történt meg hiába fizettek. Stb.

  Nem a szakmám, de jobb a tudásom az átlagfelhasználónál, meg van pl. etikus hacker ismerősöm. + Vannak dolgok amiket mégértesz úgyis, hogy nem vagy programozó expert. Empirikusan. Úgyhogy az, hogy nem vagyok informatikus és akkor maradjak csöndben nem működik. Rengeteg példa van rá, hogy csődöt mond a biztonság, nemcsak akkor ha könnyebb célpontokat támadnak hanem pl. amerikai katonai rendszereket . Minden feltörhető. Vannak dolgok amiket meg eleve olyanra terveznek. / Te sem állíthatod magadról, hogy mindent ismersz, mert az informatikában is kell a specializáció. Aki mindent ismer, az semmit sem.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  A többire ma már nem válaszolok, bocs majd talán később.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Terrorveszély vs internetre kötött társadalom

  Ebben a posztban arról írok, hogy vajon mi az elképzelésem az internet szerepéről annak fényében amiket korábban írtam. Vannak akik azt akarják, hogy legyen szabad és teljesen anonim az internet, és a kormányok ne figyeljék meg. Szerintem ez sem lenne jó jövő. Igenis az egy reális érv, hogy nem szabad hagyni, hogy az interneten szabadon tevékenykedjenek mondjuk terroristák. Nyugat - Európában amúgyis úgy változik a társadalom összetétele, hogy abból arra lehet következtetni, hogy lesznek majd problémák... Azok akik nagyon szeretik az internet anonimitását üzenem, hogy szerintem is egy ideális világban úgy kéne lennie, ahogy ők gondolják, de legyenek szívesek komolyan átgondolni a dolgot a másik szempontból. Én is szerettem forumokon megbeszélni dolgokat anonimen, amiket személyesen talán sosem tettem volna, és kár hogy ez a világ már nem létezik... Viszont itt több dolgot külön kell választani. Az, hogy az állam titkosszolgálata megfigyel, de senki más sem, az nagyjából oké. Attól még mások előtt lehetsz anonim. Itt is van persze probléma, ha politikai pályára megy valaki, vagy olyan politikusok kerülnek hatalomra, akik csak azokat engedik a legkisebb hatalommal járó pozicióba is akiknek a múltja "tiszta". Értsd nem kritizálta az adott pártot. Meg persze az is lehet, hogy hirtelem megszűnik a demokrácia és ezek az adabázisok nagyon hasznos eszközök lesznek egy diktátor kezében... Ezek a kockázatok viszont talán egy hétköznapi embernek még akceptálhatóak. Lehet, hogy az a politikus aki rajta akarna segíteni, majd nem indul mert megzsarolják, de ez most egy más kérdés. Jelzem, hogy ez is lehet. Azonban jön a következő kör, vagyis, hogy cégek tudjanak rólad szinte mindent... Ez már sokkal problémásabb. Manapság cégek hatalmas adatbázisokat építenek megfelelő felügyelet nélkül. Lehet, hogy egy "rossz" bejegyzés miatt nem kapsz állást, vagy a rólad összegyűjtött adatok alapján majd jól kielemzik, hogy nem vagy alkamas. Közben lehet az egész egy nagy tévedés... És az utolsó kör pedig az, hogy senki előtt sem maradhatsz anonim. Gyakorlatilag minden szavadra, és egyéb akciódra vigyázni kell, mert ott van hozzá a neved. Itt már nemcsak cégek, politikusok itélnek meg, hanem mondjuk a saját családod, rokonok, barátok, ismerősök. Az internet egyik legnagyobb vonzereje odavész... Van még itt azonban egy másik probléma is. Ha engedjük, azt hogy megfigyeljenek minket, és megfigyelnek minket másik titkosszolgálatok is, akkor nem köthetünk fontos dolgokat a netre. Nemzetbiztonságra hivatkozva ellopják a találmányainkat, üzleti titkainkat, a túlzottan nettől függő országot össze is omlaszthatják. És ettől nem fognak megvédeni a virusírtók meg stb.... Szóval az internetnek meg kell hagyni a szórakoztatás szerepét, meg minden olyan dolgot ami nem veszélyes ha odalesz, viszont a fontos dolgokat nem szabad rákötni. Azt meg, hogy mi a fontos jól át kell gondolni. Azonkívül arról mindenkinek tudnia kell, hogy megfigyelik és eltárolják azt amiket írt, amiket nézet, mindent.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  Jobb a tudásod az átlag felhasználónál, ok. Senki nem mondta, hogy maradj csöndben! Nekem meg van sebész ismerősöm, mégsem okoskodok orvosi fórumokon.

  Minden feltörhető, csak nem mindent éri meg feltörni! A hadi dolgokat ne keverjük ide, a 2. vh alatt is volt kémkedés, kódfejtés és számítógép még a környéken sem volt. Sőt, még az ókorban is...

  Soha nem állítottam magamról, hogy mindent ismerek, nem is szeretnék.

  Ha olyat kérdezek, amit nem lehet Google-ben megkeresni 3mp alatt, arra egyszerűen nem válaszolsz.
  Ha megnézted a videót, továbbra is kérdem, hogy lehet visszaszerezni az adataidat egy belső emberen keresztül?

  Részemről a dolgot lezártam, nehéz úgy beszélgetni / vitatkozni, hogy nem válaszolsz arra, amit kérdezek (most nem konkrétan az utolsó hozzászólásomra gondolok), csak bedobod az éppen aktuális cikket, ami kb. témába vág.

  [ Szerkesztve ]

 • gabor7th

  addikt

  1. Látom nem értetted meg amit írtam... (talán direkt)
  2. A második világháború alatt volt számítógép. A németek Enigma gépét azzal törték fel... És ez a dolog a háború kimenetelét tekintve döntő tényező volt. Ezt egy informatikus nem tudja?
  3. Pontokba szedve válaszoltam neked, de képzeld van más dolgom és nem is értem mi köze van a témához annak, hogy pl. van-e Facebook-om. Mondom rossz irányba viszed a beszélgetést. Épp te vagy az aki eltereli a dolgokat.
  4.A cloudba amiben akár 100 milliók adatai vannak éppenséggel olyan célpont amit megéri támadni...
  5. A hadi dolgokat idekeverhetjük, hisz a titkosszolgálatok lopkodják cégek adatait nemzetbiztonságra hivatkozva és adják oda hazai cégeknek.
  6.Mutathatnak neked technikai csili-vilit, hogy így-úgy biztonságos a rendszerük. Nem az, mert már kiderült sokszor: a, amit ígérnek nem tarják be.pl. lásd Ashley; b,több biztonsági technológiáról kiderült, hogy eleve gyöngített - azokról is készült szép marketing videó; c, azokat a rendszereket is könnyen is feltörik amiket komolyan védenek(katonai); d, már egy csomoszór eljátszották a bizalmat- ezért sem érdemelnek hitelt
  7. Nem győztél meg. Csáó!

  [ Szerkesztve ]

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Snoop-y

  addikt

  Nem csak azzal es az inkabb egy cel eszkoz volt ami csak megfelelo csillagallaskor volt hasznalhato.

  Ha rendesen hasznaltak volna sosem torik fel (abban a korban nem volt meg a szamitasi kapacitas hozza)

  New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

 • #14595328

  törölt tag

  1. ?
  2. Igaz, végülis az abakusz is tekinthető számítógépnek! Mond valamit az, hogy ENIAC?
  Előbb valóban pontatlanul írtam, "2. vh alatt is volt kémkedés, kódfejtés és számítógép még a környéken sem" -> 2. vh alatt is volt kémkedés, kódfejtés, de számítógép még a környéken sem. Igaz már jópár éve érettségiztem töriből, de ez azért még megvan.
  Értsd, a maihoz valamennyire is hasonlító számítógép. Snoop-y rátapintott a lényegre: abban a korban nem volt meg a szamitasi kapacitas hozza

  3. A témához annyira van köze a Fecebookodnak, hogy adatbiztonságról, kémkedésről probálsz megmagyarázni valós vagy valótlan dolgokat. Ha már ennyire szakértő vagy, gondolom nem kérdés, hogy miért is kérdeztem.

  4. De még mennyire, csak sikerüljön! Mutass cikket arról, hogy ez sikerült!

  5. Ha a céget törvény kötelezi, oda kell adnia, amit kérnek. Puffoghat érte, csak legtöbb esetben semmit sem ér el ezzel. Nem tudom pontosa milyen törvények vonatkoznak IT cégekre Amerikában, de terrorizmusra hivatkozva bármit meg lehet tenni.

  6. Mutass infót, hol törték meg pl. az OneDrive-ot, Google Drive-ot? Az nem érdekel, hogy adathalászok megszereztek accountokat, vagy feltörték Pistike 12345-ös passát.

  6a: Ne hasonlítsunk már egy "kis" weboldalt egy cloud szolgáltatáshoz!
  6b: Például?
  6c: Könnyen? Például mit?

  7: Eszem ágában sincs meggyőzni! Nem vitatkozom tovább, legyőzöl a rutinoddal...

 • gabor7th

  addikt

  Miért nem használták rendesen? Főleg a haditengerészet, aminél külön hangsúlyt fektettek a dologra? Vagy arra a storyra gondolsz, hogy pl. Hitler szülinapján küldtek üzenetet a csapatok és így sokkal könnyeben ment a visszafejtés révén úgyis tudták mi van benne...

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Október elsején megalakult a magyarországi kibervédelmi szervezetrendszert magába foglaló Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI). Az IT-cafe-n van róla egy cikk olvassátok el: http://itcafe.hu/hir/megalakult_a_nemzeti_kibervedelmi_intezet.html

  Vajon egyértelműen csak örülni kell-e egy ilyen intézménynek? Első hallásra jól hangzik, hogy jobban odafigyelnek a biztonságra. Vajon eddig hányszor látta kedves olvasó, hogy bemegy egy állami intézménybe és akár több mint 10 éves eszközöket lát, olyan régi programokkal. Teli biztonsági résekkel. Most talán majd kapnak újabb eszközöket, meg plussz védelmi megoldásokat. A dolgozókat is képezni fogják, hogy jobban odafigyeljenek amikre kell. Szóval jól hangzik, hogy itt is a sok évi helybenállásnak vége és van előrelépés.

  Viszont ez az egész inkább lehet, hogy bevisz minket egy zsákutcába. Ugyanis majd az emberek azt hiszik, hogy ha ezek a dolgok megvannak akkor van biztonság és rá szabad bízni az egész életüket a netre. A netre kötött rendszerek nem biztonságosak. Ha meg is oldják a fenti dolgokat még akkor is például a friss rendszerekben is rengeteg biztonsági rés van. Sőt igazából egyre több van. A friss szoftverekkel ellátott és a legújabb biztonsági rendszerekkel védett rendszerek is sikeresen megtámadhatóak. Szóval a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sem oldja meg az alapproblémát, nevezetesen azt, hogy a netre kötött rendszerek sérülékenyek, és komoly támdókkal szemben a védelem csődöt mond.

  Vannak dolgok amiket sohasem szabad netre kötni... Mégha a NKI már van akkor sem.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Az Internet of Things rajongóknak: http://biztonsagportal.hu/itt-az-internetes-kutyuket-fertozo-virusok-elofutara.html

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Az utóbbi időben történt pár nagyon fontos dolog...

  Az USA az EU-nak már nem számít adattárolás szempontjából biztos helynek. Ezt már régen meg kellett volna lépni. Az amerikai cloudos cégeknek ez nem jó hír, de szinte mindenki másnak igen... Clouddal kapcsolatos problémák.

  A másik fontos hír, hogy a Microsoft meghátrált már megint. A vállalati felhasználóknak kikapcsolható lesz a Windows 10-ben az adatgyűjtés.(ami Win10 integráns része) A vállalatok egyáltalán nem kapkadnak a Windows 10 után. Itt lehet erről olvasni.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Negatív trend: Erőszakosság

  A nagy tech cégek egyre erőszakosabban akarják ráerőltetni a felhasználóikra a saját elképzeléseiket... Például Microsoft a Windows 8-cal. Nem adta meg a lehetőséget, hogy az ember ki tudja kapcsolni a Metro felületet, ami táblagépekre volt kitalálva. Nem lehetet kikapcsolni, hogy Metros legyen a kezdőképernyő. Rengeteg visszajelzés kaptott a Microsoft, hogy ez így nem jó(nemcsak ezek) változtatni kell, de az MS megmakacsolta magát. Meg is bukott a Win 8, még a Vistánál is nagyobb bukta lett. (A Windows 8-ról már írtam cikket, úgyhogy arról most többet nem írok itt.) Sajnos azonban nem tanult a dologból a Microsoft... Manapság a Windows 10-et akarja mindenáron a felhasználókra erőltetni. Magától letölti magát, mindig újra ott van hiába kapcsoljuk be, hogy rejtett frissítés legyen stb. Több példa van az erőszakosságára, most itt van ez: itt Azonkívűl reklámokat is belerak az operációs rendszerbe, tehát nem kell hozzá böngészőnkbe lenni. A reklámok pedig újabb vírusfertőzési lehetőségeket ad. A csak részben kikapcsolható kémkedésről pedig már szintén írtam.

  Nem csak a Microsofit nyomul persze erőszakosan. A másik talán még jobb példa a Googile. Erőszakosan integrálta a különböző szolgáltatásait, meg akarta szüntetni az anonimitást, bevezetet újdonságokat amit senki sem akart. Pl. Youtube kommentelős dolog. Mindig a képünkbe nyomta, ha korábbi felhasználó voltál, hogy integrálj össze különböző szolgáltatásokat és mindig újra és újra kérdezte ezt. Mindenféle trükköt bevetett, hogy az embereknek legyen Google+ fiókja. Nagy nehezen részben ő is meghátrált.(Pár dologban persze az MS is). Viszont még ma is a Youtube-on ott van az automatikus lejátszás... Hiába kapcsoljuk ki, magától újra bekapcsolódik. A Google az adatvédelmi dolgokban is úgy csinál olykor mintha törvények felett állna, legalábbis a stílus olyan. Pl. EU-val való ilyen tárgyalásoknál.

  Szóval a legnagyobb tech cégek azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkoznak már a piaci törvényszerűségek, ők túl nagyok. Szerencsére a két felsorolt példáknál is a felhasználók megmutatták, hogy nem úgy van az. A Win 8 megbukott, a Win10-nek nem áll jól a szénája, a Googile megszüntette az integrálást a Google+ fiókkal. Sok Youtube-os "star" kérte a rajongóit bírják rá a Google-t, hogy változtasson. Részben sikerült. A Win 8 pedig nem fogyott. Szóval van példa passzív és aktív ellenállásra is... Csak reméli tudjuk, hogy fogták az adást a cégek, vagy ha eddig nem fogták akkor majd ezután megteszik. (Szeretik bemagyarázni maguknak, hogy ó nem is ezek miatt a dolgok miatt volt bukta. ) Sajnos még az látszik, hogy tovább próbálkoznak. (A Win 10 esetében egyenesen előre menekülnek.) Én azt kérem az olvasóktól, hogy ne törődjenek bele símán a dolgokba, hogy ez van, nincs mit tenni; hanem tudassák az adott céggel és a többi felhasználóval, hogyha valami nem tetszik nekik és ne vagyék meg a terméket.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Egy jó hir:

  "Csalódást okozó negyedéves számokat közölt tegnap a tőzsdék zárása után az Oracle. A bevételek és a szoftverlicensz-értékesítések a vártnál nagyobb mértékben estek, miután a cloud-üzletága nem bővül úgy, ahogy kellene..." Portfolio.hu

  http://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=219717

  [ Szerkesztve ]

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Kieg.: Tegnap kifelejtettem még: A böngészőkkel kapcsolatos erőszakos fellépés... Az még oké volt, hogy az IE6-t kizárták. Viszont annyira beindultak a dologtól, hogy kb. csak leges-legújabb böngészőt fogadják el sok helyen. Kiírják a honlapok, hogy váltsál és addig semmit, vagy csak egy részét látod a honlapnak. Ezt a dolgot a biztonsággal indokolják, csakhogy az új böngészőkhöz is tonnaszám jönnek a biztonsági frissítések, gyakorlatilag úgyanúgy feltörik a legújabbakat is. És itt van az a probléma, hogy pl. az IE10, IE11 nem sikerült jól. Legalábbis Win7 alatt; meg nem csak biztonságosabbnak mondott böngészőt akarnak lenyomni a torkodon, hanem új "fejlesztéseket". Pl. a böngészőbe épített reklámok amikor beírsz egy címet, de az a helyzet, hogy később lehet akármi más is amit nem szeretnél, de mivel csak a legújabbat használhatod lenyomják a torkodon. És nemcsak a böngészőknél van ez a probléma.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  HTML5 mond valamit? Megnézném egy IE8-on... Nem csak a biztonsági fejlesztések léteznek ám. A honlapok kiírják, hogy csak a legújabb böngészőket támogatják, ez miért is az MS hibája? A webprogramozó pl. kiváltja a Flash videókat HTML5-tel. Nőtt vagy csökkent a biztonság?

  Milyen reklámok? A Bing keresési javaslat, amit egy gombnyomással kikapcsolsz? A google.com nem adja ki (kb) ugyanezt?

  Chrome, Firefox nem frissíti magát folyamatosan?

 • gabor7th

  addikt

  Egy újabb példa, hogy mennyire lehet bízni a felhőben:http://www.hwsw.hu/hirek/54915/microsoft-azure-office-365-leallas-felho-sla.html

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Ajálom olvasásra : http://ujtechkor.blog.hu/2015/11/18/tudas_megszerzese_a_digizalis_korban

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Erre a dologra nem is tértem ki az online tárhelyekkel kapcsolatban talán, hogy simán úgy is dönthet egy cég, hogy elveszi tőled. http://www.hwsw.hu/hirek/54926/microsoft-onedrive-business-uzleti-tarhely-online.html

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Néha nem árt ha felszál a lilaköd az M2M-mel kapcsolatban... Olvassátok el: http://biztonsagportal.hu/ezerszamra-sebezhetok-a-netes-eszkozok.html

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  HWSW cikk: Jelentős átszervezések a Lenovónál

  "Mindezeken túl a gyártó Ecosystem and Cloud Services (ECS) csoportjára is jelentős átalakítás vár"

  Eltűnik a névből a sztár; a felhő. Úgy tűnik ennél a cégnél már kezdik átértékelni a cloudot. Kezdik helyretenni... már saját nevet se kap a "jövő".

  Másik HWSW cikk: Az ügyfelekhez is benyúlik az Oracle felhője

  http://www.hwsw.hu/hirek/55365/oracle-cloud-at-customer-felho-hibrid.html

  Olyan vicces ahogy kezdődik: "Akár zseniálisnak is bizonyulhat az Oracle új megoldása" Ezek a szavak... Kicsit az érződik benne, hogy azért is kell zseniálisnak nevezni a dolgot, mert ez egy amolyan szponzorált cikk szerű dolog, de azért az újságíró hozzáteszi az eddig tapasztalatai miatt és a hitelesség kedvéért a bizonyulhat szót. Esetleg, lehet... Talán bejön. Merthogy mi is a baj? Hisz a felhő csak úgy magában egy hiperszuper dolog, "ez a jövő", meg mindenki csak ezt akarja!!!! Hát akkor mi a baj, minek ide még több zsenialitás? Hát azért mert... a felhő nem jött be. Az emberek nem bíznak benne. Ezért zseniális taaaalán ez a megoldás, hogy majd ezzel fognak. A cikkből:

  "Akár zseniálisnak is bizonyulhat az Oracle új megoldása, a Cloud at Customer. A cég új megoldása a publikus felhőt szolgáltatás formájában az ügyfelek adatközpontjába, a vállalati tűzfal mögött is elérhetővé teszi."

  "Új, eddig sosem látott szolgáltatással jelentkezett az Oracle: a ma bejelentett Cloud at Customer modellje azt ígéri, hogy megoldja a publikus felhő legnagyobb problémáját, az adatok fizikai elhelyezésének kérdését."

  "A vásárlók igényei hívták életre ezt a szolgáltatást - mondja az Oracle. "

  Ez érdekes... hogy érti. Ők ilyet kérnek, vagy az Oracle gondolja, hogy az eddigi felhő nem vált be, hát legyünk "zseniálisak" és máshogy verjük át a dolgot az embereken? (mondanom sem kell...)"

  ""A vállalatok komoly problémákba ütköztek az adatszuverenitás területén, vagyis abban, hogy az adatokat saját kontroll alatt tartsák" - mondta a HWSW-nek Amit Zavery, az Oracle Cloud Platform és integrációs termékekért felelős alelnöke."

  Hát hülyék ezek a vállalatok? Nem olvasták a marketing anyagot, hogy ez a jövő???!!! Ez csak álprobléma. Snowden után már mindenki végképp tudja, hogy meg lehet bennük bízni, elég a becsszó, meg pár jogi és technikai blabla. A rendszerek szuperbiztonságosak és angyalok őrzik úgyhogy ők se tennének semmi rosszat. Ja nem így van.

  "Rengeteg iparági szereplő küzd ugyanis azzal, hogy törvényi vagy egyéb szabályozás miatt nem tárolhatja publikus felhőben az adatait, esetleg a cég vezetése döntött úgy, hogy a saját adatközpontokban tartja ezeket a kritikus információkat."

  Helyes.

  "a hardverekhez az ügyfelek nem kapnak üzemeltetési és adminisztrációs hozzáférést, azokat az Oracle mérnökei távolról felügyelik illetve kiszállnak karbantartani azokat."

  Szívás. Eddig tartott a bizalom. A zsenialitásnak vége. Ha ki akarják vinni az adataimat kiviszik. Snowdentől tudjuk milyen kis adatzabálógépek ezek amerikaiak. Lehet vállalati tűzfal mögöt... Sőt ma már a tűzfalaknál bonyolultabb dolgokat használnak, de mindegy... kijátszhatóak. És pl. egy NSA röhögve játsza ki őket. Plusz ugye "a hardverekhez az ügyfelek nem kapnak üzemeltetési és adminisztrációs hozzáférést, azokat az Oracle mérnökei távolról felügyelik illetve kiszállnak karbantartani azokat." Ennyi. Egyszerűen felhősök fogjátok már fel, hogy van ahova nem tehetitek be a lábatokat!!

  "A kontroll szintjét az is illusztrálja, hogy a rendszereken futó szoftverfrissítéseket is központilag menedzseli az Oracle, "azokat a publikus felhővel egyszerre patcheljük és upgrade-eljük új verziókra" - mondja Zavery."

  Zseniális... Ettől tuti jobban bíznak majd azok akik eddig nem... Ja nem.

  "Az Oracle reményei szerint a Cloud at Customer olyan ügyfelek számára is elérhetővé teszi a (mára meglehetősen fejlett) felhős-automatizációs-virtualizációs technológiákat, amelyek különböző okokból elutasítják a publikus felhőt. A szolgáltatás valamivel drágább lesz, mint ugyanaz a kapacitás a publikus felhőből, de a publikus felhőhöz hasonlóan itt a kihasznált kapacitás után fizet az ügyfél, az árazási modell azonos."

  Az okok nem szüntek meg... / Még fizessek is... hát persze.

  Szóval a felhőnek ebben a cikkben is látszik, halványodik a fénye...

  portfolio.hu-s cikk:

  http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/hutok_selfie-k_es_a_szivveresed_fogjak_kivegezni_a_keszpenzt.5.229102.html

  Lehet, hogy amikor megnézed ezt a cikket már nem mutatja az egészet, mert sajnos elő kell fizetni, és ha te nem teszed akkor nem látod az egészet. Fontos részt mutatok belőle:

  "A társaság felsővezetője elmondta, hogy manapság sok országban vizsgálják a kormányzatok egy saját tulajdonú, csak hazai kártyás elszámolási rendszer kialakítását, de viszonylag ritkán jutnak el odáig, hogy ki is alakítsák, ez egy rendkívül bonyolult és költséges feladat. De ha mégis ilyenre kerül sor, ott mindig barátságosan állnak a kormányzathoz. Oroszországban például a MasterCard saját maga segít bevezetni az új rendszert. Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy míg a technológiai fejlődés a felhő irányába mutat, addig a kormányzatok sokszor ezzel éppen ellentétes törekvéseket mutatnak."

  Ó vajon miért, ó vajon miért? Talán mert vannak szakembereik akik megmondják nekik, hogy ne csináljanak ekkora hülyeséget? Vannak titkosszolgálataik akik megmutatják, hogy ezek a felhők röhögve feltörhetők aztán giga adatbázisok simán ellophatók, de ha akarnák az egészet tönkre is vághatják. Megmutatják neki, hogy pl. az Egyesült Államok eddig is a nemzetbiztonságra hivatkozva lopkodta az adatokat még a szövetségeseitől is, mostantól meg még ezért a kegyért fizethetnénk is. A cloud computingról már írtam cikket olvassátok el, mert simán meglehet tölteni egy oldalt, hogy miért ne válaszd a cloudot és még nem is írtam meg itt mindent, hogy miért rossz. Ja és a titkosszolgálatok, ha azt akarják, hogy a kormányaink elkerüljék a felhőt akkor, a gazdaság szereplőit miért nem ovják ezzel szemben jobban? Egy; felhívják azért a figyelmet, de nem viszik túlzásba mert... mert hát a titkosszolgálatoknak ezek a cloudok szuperek!!! Hiszen ők lesznek az egyikek akik kilopnak majd onnan mindent.

  Másik portfolio.hu-s cikk:

  http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/elarulta_az_ibm_mit_terveznek_a_magyar_sikersztorival.229219.html

  "Sok IT-cégnél látni, hogy bár a cloud-bevételek robbanásszerűen nőnek, ugyanakkor a profitmarzsok szűkülnek - miért van ez?"

  Hát kellett ez nektek?

  Válasz erre:

  "Mára a cloud olyan alapképességgé vált, amely nélkül nehezen működhet egy vállalat. Hogy miért alakultak át a klasszikus fizikai adatközpontos, számítógépes megoldások cloud alapú szolgáltatássá, arra nagyon egyszerű a magyarázat: ez utóbbi rugalmasabb, és gyorsabban, adott esetben költséghatékonyabban tud reagálni a változó igényekre. Ez nem jelenti azt, hogy ez lenne az üzleti világ csodatévő szere, ez egyszerűen egy alapképesség. Emiatt soha nem ez fogja a profit nagy részét megtermelni, hanem a hozzáadott értékű elemek, mert mindig is az ötletek, a nagy gondolatok, az innováció termelték a profitot és ott volt mögöttük a gőzgép, a számítógép, vagy a cloud."

  Akkor miért állították úgy be eddig... Lehet, hogy tévedés volt?! Vagy a titkosszolgálatoknak lett volna egy "zseniális" húzás.

  Micsoda, hogy nem fogja a profit nagy részét termelni, még pedig soha???!!! A "jövő"???!!! Ez már kijózanodás, sőt beismerés.

  "A magyar szabályozás mennyire támogatja most a felhő megoldásokat a bankoknál?

  A magyar adatvédelmi szabályok nagyon szigorúak, szigorúbbak, mint Európa legtöbb országában. Ennek eredményeképpen ma nehéz elképzelni, hogy egy komolyabb banki alkalmazást valaki kivigyen egy nyitott felhőbe. Szerintem egy ilyen kísérlet gyorsan megbukna az MNB szerveinek a figyelme előtt. Pedig mi szolgáltatunk például az amerikai nemzetbiztonságnak, ennél komolyabb védelmet viszonylag nehezen lehet elképzelni. Csak az a kérdés, hogy akarják-e ezt egyáltalán a bankok."

  Egyrészről no komment, másrészről, pedig: azt is feltörik.

  Végül pedig egy nem felhős hír a HWSW-ről:

  http://www.hwsw.hu/hirek/55368/microsoft-skype-uwp-windows-10-chat.html

  A Microsoft most is visszakozik.

  "A Microsoft a felhasználói visszajelzésekre hallgatva mégis egyetlen appba tömöríti a népszerű üzenetküldő funkcióit."

  Ebből is látszik, hogy nemcsak az lehet, amit nagy cégek megálmodnak.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Az a jövő csak nem akar eljönni... Ami nem baj. Itt egy cikk:

  http://www.origo.hu/gazdasag/20160331-felhoszolgaltatasok.html

  Lássuk sorjában:

  "Alaptalan félelmek és a cégvezetők hiányos ismeretei – többek között ezek gátolják a felhőalapú szolgáltatások gyorsabb hazai elterjedését."

  Ajjaj, szóval nem terjed, hiába az évek óta meglevő marketing dömping. Helyes.

  "A hálózati kapcsolat hiányában nem elérhető adatok és rendszerek, illetéktelenek férhetnek hozzá a cég működése szempontjából kritikus információkhoz – ezek a legnagyobb aggályok a hazai vállalatvezetők körében a felhőalapú (cloud) megoldásokkal kapcsolatban egy, a múlt évben végzett Bell Research kutatás szerint. "

  Ezek jó érvek, de én itt a blogon felsorolásszerűen teli írtam egy oldalt a hátrányáról és mégcsak le se írtam mindet.

  "Ezek a félelmek is jelzik, hogy bár az üzleti racionalitás az ilyen konstrukciók alkalmazása mellett szól, a sokszor alaptalan bizalmatlanság meggátolja bevezetésüket."

  Betonbiztosan megalapozott a bizalmatlanság.

  "Még így is az informatikai szektoron belül az egyik leggyorsabban növekvő területnek számít azonban Magyarországon is a felhőalapú számítástechnika, igaz meglehetősen alacsony bázisról indulva."

  Pedig évek óta van nyomatva a marketing. Mindjárt látszik is mennyi az annyi...

  "a hazai kis- és középvállalkozások mintegy 3 százaléka használt valamilyen felhőmegoldást "

  Ennyi milliárd marketing és csak 3 százalék????!!!!! Persze mostmár befektettek egy csomó adatközpontba nincs más út mint előre, de... azért szerintem már sokan kiugranának ha könnyen lehetne. Ez bizony nem megy. Ez jó hír az egész társadalomnak.

  "A nagyvállalatok körében valamivel kedvezőbb volt a helyzet, az ebbe a kategóriába tartozó cégek körében 8 százalékra tehető a cloud-ot használók aránya."

  Ez se sok, de ilyenkor felmerül, hogy vajon ugyanarra gondolnak-e... mert bizony ez lehet privát cloud és az nagyon más, nincs külsős.

  "Ez az adat azért is meglepő, mert a cégvezetők saját bevallásuk szerint tisztában vannak azzal, hogy mi is ez a technológia."

  Ennek nagyon örülök. Ebből is látszik, hogy hiába magyarázgatnak... nem fog menni. Az y generáció már az újtechkorban van, és egyre több helyen lesznek vezetők.

  Ez az egész cloud egy agyrém. Mindenki bizza az adatait mondjuk 5 nagy cloud szolgáltatóra, miközben ott a józanész, a sok történelmi példa, hogy nem jó ötlet; Snowden; az amerikai törvények hogy belelássanak; az amerikaik büszkesége, hogy ők bizony használják a titkosszolgálatukat és ebbe bizony benne van a szövetségesek adatainak ellopása nemzetbiztonságra hivatkozva(találmányok, üzleti, gazdasági titkok is). És még rengeteg mindennel lehetne folytatni, de inkább bemásolom a kommenteket, mert teljesen jók. Amikor én olvastam a cikket még csak kettő volt.

  ""Az viszont jól látszik a felmérésből, hogy a hazai cégvezetők többsége tisztában van azzal, hol lehetne hasznosítani a felhőszolgáltatásokat."

  Igen, sehogy. Óriási biztonsági kockázata van."

  "Ez a cikk nyilván népszerűsíteni szeretné a felhőszolgáltatást. De miután egyetlen érvet sem hoz fel, hanem csak butának, gyávának és ugyanakkor elbizakodottnak állítja be a vállalatvezetőket, inkább bennem is kételyeket ébreszt."

  Lassan kezdenek eltünni a felhők az égről és kisüt a Nap. Helyes. Ha nem így lenne akkor egy hatalmas civilizációs katasztrófa elkerülhetietlen lenne. Mindenkinek rossz lenne. Már írtam miért...

  ujtechkor.blog.hu

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • #14595328

  törölt tag

  "Ez az adat azért is meglepő, mert a cégvezetők saját bevallásuk szerint tisztában vannak azzal, hogy mi is ez a technológia."

  Ennek nagyon örülök. Ebből is látszik, hogy hiába magyarázgatnak... nem fog menni. Az y generáció már az újtechkorban van, és egyre több helyen lesznek vezetők.

  Nagyon hiteles vagy! Legalább idézd a többi részét is a cikknek:
  "A válaszadók azonban a piackutató cég elemzése szerint kissé eltúlozták ismereteiket, a valóságban a társaság úgy véli, hogy 3-8 százalékuk rendelkezik tényleges tapasztalatokkal a témában."

  Következőnek a blikkről fogsz linkelni? Ajánlok egyet: 500 magyar telefonját törte fel az Apple a hatóságoknak

 • Snoop-y

  addikt

  Jol elvagytok itt ketten :D
  Ha nem valaszolnal akkor szepen elsullyedne a topic vagy valamelyik modi rajonne hogy semmi szukseg ra (gyakorlatilag csak a gazdaja ir bele...)

  New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

 • #14595328

  törölt tag

  Válaszolás itt már nem lesz, mert nekem nem ír vissza! :D
  Többször megfogadtam, hogy nem írok, de néha nehéz megállni nem reagálni ennyi sületlenségre. Értőolvasás, helyesírás nulla, de a szakértelem az hatalmas!

  Amúgy a topicnak ott a helye, amit Te is írtál! :R

  [ Szerkesztve ]

 • gabor7th

  addikt

  A felhőről a hetvenes évekből... Amikor még azt hitték elég a világnak pár szuperszámítógép...
  Jean-François Lyotard és a felhő

  [ Szerkesztve ]

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Jean-François Lyotardtól mondott még meredek dolgokat uralkodó osztályról, felhőről, big datáról, a hetvenes években amikor először feltünt a dolog mint lehetőség... (A dolgok akkori állásából úgy látta nem nagyon van más lehetőség)

  Idézetek Jean-François Lyotardtól 2 (cloud, big data)

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Az elméletileg nagyon-nagyon biztonságosnak mondott felhő a gyakorlatban megint súlyosan felsült: http://pcforum.hu/hirek/18278/nagyon-durva-biztonsagi-hiba-volt-a-microsoft-office-365-ben

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Kíváncsi vagyok hogy próbálják majd ezt kimagyarázni, hogy ez nem cloud meg stb.. Merthogy ez kőkeményen az. Meg azt, hogy nem is ők hozák nyilvánosságra. A cloudot messzire el kell kerülni.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Egyre rosszabb felhős cégeknél dolgozni... Ahogy a mesterségesen felfújt lufi el kezd ereszteni a csillogó felszín kiderül nem fentartható

  http://ujtechkor.blog.hu/2016/05/24/egyre_rosszabb_felhos_cegek_alkalmazottjanak_lenni_dropbox

  Ha már felhős cégnél dolgozók... egy ilyen helyen dolgozó szakember véleménye:

  "Ezt 7 évvel ezelőtt kellett volna meglépni. Ráadásul mostanra tele a temető remek szakemberekkel, akiket megrágott és kiköpött az "emberséges" multinacionális vállalati kultúra. Aki jó cloud engineer létezik, az már mind kiégett, és esze ágában sincs ilyen helyen gályázni..."

  A többi itt:

  http://ujtechkor.blog.hu/2016/05/26/ha_mar_felhos_cegnel_dolgozok

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Szingapurban levonták végre a következtetést, hogy a digitális államot nem lehet megvédni, ezért le kötik a netről.

  http://itcafe.hu/hir/internet_szingapur_kormany_blokk.html

  Erről is írkálok már egy ideje és mégre meglépték... Az újtechkor generáció egyre fontosabb szerepet tölt be a döntéshozatalban. Sajna nálunk most még ezzel ellentétes dolgok mennek.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  Technikaellenesség?

  Van egy olyan félreértés, hogy aki nem akarja a negatív technikai trendeket elfogadni az technika ellenes. Ez nem igaz... Ugyanis a cloud, netre kötött okosház és sok más dolog egyszerűen csak egy zsákutca amit ha elkerülünk a technikai fejlődés még folytatódhat egy alternatív, jobb úton. Meg attól még, hogy azt akarják az emberek, hogy a technikai eszközeik ne kémkedjenek utánuk, az nem jelenti azt, hogy akkor már nem is használnák szívesen. Sőt technikai jövő ellenesek azok inkább akik olyan dolgokat terjesztenének el amik durva összeomlást okoznak társadalmi szinten, ami után lehet, hogy teljes elfordulás lesz a technikától. Pl. legyen felhőbe mindenünk, amit majd egy háboú alkalmával tönkretesznek, vagy legyen digitális állam amit összeomlasztanak ennek az államnak az ellenségei (de addigis jókat kémked mindenki benne, még a "barát" is...), vagy ami még durvább... atomerőművet kössünk netre... gondolom ezt nem kell magyarázni miért lenne baj. Illetve úgy tűnik talán egyeseknek nem elég világos...

  Akik ezeket a rossz dolgokat kerülnék igazából kijavítják a hibákat, amik megakaszitanák a fejlődést.

  Szóval az újtechkor nemzedék nagyon is akarja a technikai fejlődést... egy másik, jobb úton. Ebbe beletartozik az is, hogy ne pazaroljuk az erőforrásokat el, meg tegyük tönkre a természetet. Ezeknek okai inkább a pénzhajihászás, a rossz gazdasági rendszer, mint a technika.

  A technika eszköz... a baj az, hogy olyanok is használják ezeket az eszközöket akiknek a pénz az egyetlen igazán fontos szempont és emiatt rombolódik a természet. A pénz drogként hat és nem állnak meg...

  Remélhetőleg a természetet nem csak úgy lehet megóvni, hogy elfordulunk a technikától. Szabályokat kéne hozni és betartatni azokat. Attól még lesz egy csomó más út pénzt szerezni. És ugyanúgy... attól, hogy a fogyasztók elutasítják pl. az okosfésűt még lesz egy csomó út arra, hogy kitalálj valami hasznos dolgot, hogy pénzt keres.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • gabor7th

  addikt

  És persze ha nincs internet akkor nincs cloud se. Helyes.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

Hozzászólok Aktív témák