-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
afgk2012
tag
Na-jó, de én már estem abba a hibába, hogy a programoddal csináltam egy változtatást, de a programoddal már nem tudtam visszacsinálni. Nevezetesen egy winyó partíciójából kihasítottam egy baradot és oda átmásoltam a linuxomat. Aztán elkezdtem átalakítgatni. Egy ponton rájöttem, hogy az egy zsákutca. Újrabootoltam, majd egyszerűen letöröltem az új partíciót és átméreteztem a helyét a régire. Sajnos az új bootoláskor már nem működött a rendszerem. OK, bebootoltam a mentés pendrájvomról (live módban), de ettől még egy rémálom a grub2 újra visszacsinálása. Szerintem kellene az a menüpont a programodba. De ha nem, hát nem.
-
afgk2012
tag
Köszönöm a válaszod!
A Firefoxot lecserélem Operára, vagy Google Chrome-ra. A kétpaneles fájlkezelőnek ott egy raklapnyi linuxos commander. Szóval van azért alternatíva, nem is értem magamat, hogy miért akarok pont olyat ami nem működik rendesen.
Úgy tűnik, hogy ez a fájlkezelő az idő előrehaladtával csak egyre butább lesz (mint ahogyan az egész GNOME).
Igen, és van néhány kérdésem a programoddal kapcsolatban is:
1 hová lett az ubuntuból a régi pendrájvra-rakóka. Mert ez az Unetbootin által készítettel egy csomó gépen nem indul el azzal az iso-val, amit a programod csinál (például a gyári ISO-val igen). Én már a nevére sem emlékszem annak a programnak, csak azt tudom, hogy az azzal pendrájvra rakott ISO-k mindig mentek.
2 van olyan pendrájv, amire a programod nem akar rendszermásolatot készíteni. Egyszerűen nem is látja. Például sdb1 lenne, de nem lehet kíválasztani, hiányzik a listából. Próbáltam előzőleg ext2 rárakni, de akkor se látja. Miért?
3 a virtualizációban lévő rendszerek rendre hiányoznak a mentésből, pedig 2-rétegű DVD-re vagy pendrájvra bőven felférnének.
4 a WINE is megmarad a teljes rendszer-visszaállítás után. Még akkor is, ha előzőleg letörlöm a WINE c:/ könyvtárát. Akkor is ott maradnak a menüben a felinstallált, de már nem kellő programok.
Egyébként klassz a programod!
-
afgk2012
tag
Persze-persze, bocsánat. Gondolhattam volna, hogy mást nemérdekel. Nekem nagyon tetszene az új linuxmint, de már a régivel is sokat bajlódtam a saját firefoxuk miatt. Egyszerűen hibás az a verzió. Például a browser.showQuitWarning true-ról false-ra kell állítani. De ez csak egy a hibák közül. Van még vagy 15, ami a normális firefoxban nincs. Szóval le kellene cserélni, de nem engedi. Na-mindegy, hagyjuk. Köszi, hogy elolvastad!
-
afgk2012
tag
Hogyan lehet a Nautilussal megjegyeztetni az "extra ablaktábla" beállítást?
-
afgk2012
tag
Hogyan kell a Linuxmintes Firefoxtól megszabadulni? Úgyértem, hogyan lehet felrakni alá az ubuntus rendeset? Sehogy sem sikerül.
-
afgk2012
tag
Gondoltam, hogy nem kapok választ.
-
afgk2012
tag
És még egy kérdés:
LibreOffice odt formátumú dokumentumfájlt, hogyan lehet átalakítani utf8 karakterkódolású odt dokumentumfájllá?
-
afgk2012
tag
Sziasztok!
Linux mint MATE 14 kérdésem lenne:
Szeretnék kirakni a tálcára egy billentyűzet-kiosztás kapcsolót. Angol/magyar/ciril kapcsolót. Sajnos ilyen nincsen a kirakható dolgok között. (Sokáig kerestem amíg be kellett látnom, hogy valóban nincs.) Mit lehetne helyette csinálni?
-
afgk2012
tag
Légyszi válaszoljatok erre a kérdésre.
-
afgk2012
tag
válasz
afgk2012 #5138 üzenetére
Próbáltam a html lapot LibreOffice Writerrel megnyitni. Megnyitja. Próbálom lementeni .odt formátumban. Lementi. Megnézem, hát a látvány elkeserítő. Bozonyos képek összenyomva, mások széthúzva, oldalt meg mindenféle olyan jelzések, amiket nem tudok értelmezni. Tehát ez sajnos nem jött be. Ellenben a PDF-be történő nyomtatás perfekt. (Egyébként azt a Firefox végzi.)
-
afgk2012
tag
Van egy (több) honlap-oldal, amit nyomtatóbarát beállításra tudok állítani. Abból szeretnék .odt-fájlt készíteni. Nyomtatás fáljba opcióval .pdf-be simán megy. Ezt a Xubuntu helyből tudja. Én azonban nem PDF-be, hanem dokumentum-fájlba szeretném elkészíteni. Ehhez kérnékszépen segítséget.
-
afgk2012
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni fájlba nyomtatáshoz. Honlap-tartalmakat szeretnék nyomtatni, nyomtatóbarát opció bekapcsolása után. Olyan opciót találok, hogy .pdf-be, de én szeretnék LibreOffice .odt formátumban exportálni. (Vagy .doc formátumban.) Tudtok ilyen programról?
(Xubuntu 12.10-et használok)
-
afgk2012
tag
Megoldottam végül a XUBUNTU 12.10-es bejelentkezési hangproblémáját. Az Indítómenüben a XFCE Volume Daemon Feljebb kellett helyezni. Ne kérdezzétek miért, olvastam és nekem is bevált. Már kb 25 hidegindítás volt és egyszer sem jelentkezett. Talán elmondhatom, hogy megszabadultam tőle (?)
-
afgk2012
tag
válasz
afgk2012 #5007 üzenetére
Na-jó, ez már hülyeség! Ez az új telepítés is elkezdte a hanghibát produkálni. A telepítés folyamán csináltam a Systembackkal 5 mentést. Hiába raktam vissza bármelyiket, rá kellett jönnöm, hogy a hiba alaptelepítéstől fennáll. Rapszodikus, ezért gondoltam, hogy most aztán jó. De sajnos 20 indításból egyszer-kétszer jelen van.
Feladtam. Jó sok időt elcsesztem vele.
-
afgk2012
tag
válasz
afgk2012 #4951 üzenetére
Csak nem nyugodtam bele abba a hanghibába a 12.10-es XUBUNTU-n. Felraktam újra. Most nem jelentkezik a hiba. Beraktam alá ugyanazokat a programokat, de a hibának nyoma sincsen. Egy másik pratición megvan a hibát mutató is. Frissítettem, de maradt hibás. Próbáltam kideríteni, hogy mi a különbség, de nem jöttem rá. Szóval azt most letörlöm és marad ez az új install. Biztosan azt gondoljátok most, hogy miért foglalkozom vele ennyit. Mert bosszantott. Na-mindegy, minden jó, ha a vége jó.
-
afgk2012
tag
Szeretnék kérdezni tőletek egy számomra fontosat:
A megjelenés után egyből elkezdtem telepíteni a 12.10-es XUBUNTU-t. Leírtam itt, voltak vele hang-gondjaim. Nem ismerte fel az alaplapi hangkezelőt. Összesen 3 gépen próbáltam (nem mai darab egyik sem és a 12.04-es tökéletesen megy rajtuk), mindegyikkel felmerült ez a probléma. Rapszodikusan, de makacsul. Kérdésem ezért a következő:
Találkoztok-e ti is ezzel a problémával, vagy egyedi, csak nálam előforduló eset lehet? Ha találkoztatok, akkor és volt rá gyógyír, akkor mi volt az?
-
afgk2012
tag
válasz
afgk2012 #4802 üzenetére
Sajnos mégsem volt elég. Azóta már újratelepítettem a hanggal kapcsolatos szinte valamennyi részletet, de néhány indítás után újra és újra bejön ez a hang-hiba. Szerintetek, a 12.10-ben van a hiba, vagy az XFCE-felületben, esetleg a disztribúció által felrakott programok valamelyikében? Csak azért kérdezem, mert ha az XFCE-ben van a hiba, akkor telepítek mást, de ha mondjuk a 12.0-es kernelben, akkor egyszerűen maradok a jelenlegi 12.04-esemnél.
-
afgk2012
tag
Sajnos feladni kényszerültem a 12.10-es XUBUNTU telepítő projectemet. Ugyanis olyan hibajelenségbe botlottam, aminek nem ismerem az okát. Talán ti tudjátok. Arról van szó, hogy friss bootoláskor nem megy a hangkártya. Egyébként van, hogy újraindításra sem javul meg.
-
afgk2012
tag
válasz
geprombolo #4733 üzenetére
Persze, sokkal. Én évek óta használom. Fizetek 10 Euro + ÁFA-t, amiért egy negyedévig ingyen hívhatok vonalas telefont ezen a bolygón. Ha ez letelt, akkor kezd számlázni, és az szintén olcsóbb, mint a Skype árai. De nem akarlak rábeszélni, nekem csak most az új 12.10-es friss 32 bites XUBUNTU install miatt vannak gondjaim a TWINKLE-vel. Azzal nagyon jó hangminőséggel, probléma nélkül tudtam eddig használni. Sajnos most nem tudom felrakni. Szóval ezen mérgelődök.
Remélem itt majd valaki tud adni valami olyan tanácsot, ami végül megoldja ezt a gondot.
-
afgk2012
tag
válasz
geprombolo #4730 üzenetére
Én ide fizettem elő. Nagyon meg vagyok vele elégedve, de kell hozzá a STUN server opció is, nem csak a SIP. Ez okozza az összes problémát.
-
afgk2012
tag
Visszatérve a linux alatti voipra, neketek mi működik 32 biten a 12.10 alatt ami tudja a STUN server opciót is a SIP proxy mellett. Ugyanis régen az EKIGA is tudta, de egy jó ideje már nem lehet neki megadni a STUN-t. Emiatt használnék TWINKLE-t, de azt meg sehogy sem tudom felrakni. Talán tudtok még valami mást javasolni?
-
afgk2012
tag
Xubuntu 12.10-re próbálok TWINKLE-t felrakni, de nem akar összejönni. Tudnátok segíteni?
-
afgk2012
tag
Mit értesz tartományba lépés alatt?
Nem tudom megmondani. Csak érdekelne, hogy egy olyan dologért amiért a Mikrosoftnál külön kell fizetni (a pro változatot kell megvenni hozzá), azt tudja-e a linux? És ha igen, akkor ingyen, vag pénzért?
(#4632) tomtyi: Köszi, de mondjál légyszíves néhány szót róla, hogy mi ez és mit csinál.
-
afgk2012
tag
Olvasom, hogy a Windows8-nál, csak a pró változat tudja a tartományba léptetést. A linuxnál hogy van ez? Tud ilyet, vagy nem?
-
afgk2012
tag
Holnap a minimal-cd is megjelenik, vagy arra még várni kell?
-
afgk2012
tag
Így van, a naplózás miatt. Nyugodtan nézz utána, hogy ennek miért van olyan nagy jelentősége.
Nos megpróbáltam utánanézni, de én nem találtam meg azt a momentumot ami miatt az adatbiztonság ugrásszerűen megnőne a naplózó ext4-en. Ha keletkeznek a winyón fizikai-hibás szektorok, valószínűleg ugyanúgy elvesznek az adataim, mint más "kevésbé fejlett" rendszereken. Ha nem így van, légyszíves mondd el, hogy akkor pontosan hogyan van. Előre is köszönöm!
-
afgk2012
tag
Szeretném megtudni, hogy a Grub2 képes lesz-e elindítani a Windows 8-at, ha kipróbálás céljából felrakok majd egyet az Ubuntu mellé?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- PlayStation 5
- Autós topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Házimozi belépő szinten
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Építő/felújító topik
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest