- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Adott egy csomag: python-tornado, aminek most 3.+-os csomagja van fent viszont nekem a 2.4-es verzióra van szükségem. Hogyan lehet megoldani ezt a problémát?
-
-
-
válasz
stopperos #17225 üzenetére
A PERL nem ismeretlen, mert C kód generáló toolokat szoktam benne írni. Meg félévig architekt modell parsert meg már mit tudom én miket írtam benne, szóval az nem idegen. Viszont a webfejlesztés már más tészta. Az ötlet viszont zseniális, csak egy baj van, hogy nincs autentikáció és ha kiengedem a nagy világba, akkor bolgod-bolgodtalan beláthat vagy bejuthat.
A böngésző beállításokat általában szokták engedni, viszont szerintem ez nem jó irány, mert a tűzfal mellett van proxy szerver is multiknál. Amit ismerősömnél láttam az egy saját honlap volt, ahol megadhatta, hogy mire akar rákeresni és abban az oldalban már töltötte is le a honlapot.
Köszi a segítséget.
-
Valaki tud olyan webes felületű szerver programot, ahová mondjuk meg lehet adni egy http-s vagy ftp-s címet és azt leszedi a szerverre, anélkül, hogy nekem azt lokálisan tárolni kellene? Ilyen webes wget-es machinálásra gondoltam.
MOD: Illetve tudna valaki abban segíteni, hogy hol találok leírást, amivel az alábbit lehet beállítani. Adott egy webserver, ami forwardolja a kérést. Azaz ha én bent ülök a munkahelyen, akkor egy webes oldalon olyan oldalakat tudjak nézni, amit alapvetően a tűzfal tilt.
-
-
Eltűnt í betűvel mit lehet csinálni? Pár napja feltűnt, hogy nem tudok í és Í karaktereket gépelni, viszont a gomb biztos jól működik, mert az alt gr + í-re < karaktert ad. Ötletek?
-
-
-
Jó lett az a Nautilus 3.4.2. Jól eltalált a koncepciója. Annyira jól, hogy egyszer sem éreztem kéztetés arra, hogy kirpóbáljak mást, de ez a Files...
(#14996) Jim-Y: gyorsabb beírni, de ugyanúgy megy
. Sőt próbáld ezt ki: l az ls rövidített verziója.
(#15000) n00n: Hidd el, hogy ha maradéktalanul működne stabilan és gyorsan, akkor nem tértem volna vissza. Annak ellenére sem, hogy pl. a GRUB is még béta. Engem soha nem zavart, hogy valami béta verzió csak ne legyenek benne őrjítő hibák ez az egy az elvárásom. Egyelőre kivárok, hogy mennyit tudnak javítani.
Mindig is megakartam kérdezni, hogy a frissítések esetén a rendszert is frissíti? Mindig csak a programok frissítését látom, de még nem láttam olyat, hogy unity, aptitude vagy hasonló csomag frissítéseket. Illetve még azt sem értem, hogy telepítés alatt be lehet pipálni, hogy frissítsen telepítés alatt. Ekkor miket frissít? Mert telepítés után mindig elég sok mindent lehet frissíteni.
-
válasz
sh4d0w #14980 üzenetére
Továbbra sem értem, hogy miért kell egy másik ablak kezelő, ahelyett hogy az X-t tennék rendbe. Gondolom ez is egybe lesz építve a Unity-val, amivel pont az veszti el, hogy más disztrók is könnyen integrálhassák maguknak. Valami olyasmire emlékszem, hogy a 13.10-ben debütált volna, de aztán nem sikerült összehozni, így jött a 14.04 LTS, de gondolom LTS lévén nem akartak rizikót maguknak, mert e nélkül is megér egy misét.
Más: felraktam a 14.04 LTS-t, és egy kicsit elszomorodtam. A sudo reboot -h now nem mindig indítja újra a gépet, ami nekem elég nagy probléma. Ráadásul érezhetően lassabban tölt, lassabban bootol, mint a 12.04. Amikor kiakartam tövistől szedni az amazon seach-t meg az összes többi hülyeséget, akkor ezt azzal hálálta meg a rendszer hogy eltüntette a felső sávot és a launch pad-et. Ezt két újra telepítésnél is megjátszotta. Harmadiknál már a 12.04-t raktam vissza.
-
-
Őszintén fel vagyok háborodva. Mi az, hogy a Files-ból kivették a tab split funkciót (állítólag azért vették ki, mert touch pad-on nem működik jól...)? És mi az, hogy a tapipad görgő része nem megy by default?
-
Xorg
The Xorg display server and drivers have been updated to the 15.0.1 release and mesa has been updated to 10.1.
Nem úgy volt, hogy Mir-rel jön?
-
-
-
Ismertek olyan programot, amivel online rádió adást lehet felvenni? Egészen pontosan a Dankó rádió érdekelne. A legjobb az lenne ha command line-on keresztül beállítható lenne, mert akkor rámehetne a szerveremre.
-
-
-
-
-
Statikus IP szeretnék adni a gépemnek. IP-t és társait beállítottam, csatlakozik is, és van net. Viszont a domén neveket nem akarja feloldani. Ehhez ugye a DNS-hez kell csatlakozni, amit oly módon próbálok, hogy amikor DHCP-vel csatlakoztam, akkor a /etc/resolve.conf-ban lévő IP címet írtam be a statikus IP alá, valahogy így: dns-nameserver 192.168.1.1. Próbálom a google.com-ot pingelni, de nem tudja. Ötlete valakinek? Itt a teljes beállítás:
auto lo
iface lo inet loopbackauto eth0
iface eth0 inet staticaddress 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.1.1
dns-nameserver 192.168.1.1 -
-
Ugyanazt a kernelt használja, mint a desktop verzió. Látható különbség még, hogy alapértelmezetten CLI, illetve jó pár megszokott program hiányzik róla, mint pl. make, gcc. Nekem ez van már egy kisebb ideje, de nem igazán kell újraindítani. Nagyon erős gép sem kell alá, mert nincs GUI.
-
Hogyan lehet megmondani az Ubuntunak hogy adott vinyót soha ne kapcsoljon ki? Illetve hogyan lehet megmondani, hogy egy adott vinyót fél nap nem használás után kapcsoljon ki? CLI megoldásra lennék elsősorban kíváncsi
.
-
-
Samba-val kapcsolatban lenne egy nagy kérdésem. Itt van az alábbi beállítás:
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = homeserver
guest ok = yes
;read only = no
security = share
;guest account = nobody
security = user
encrypt passwords = yes[homes]
comment = Sajat mappa
path = /home/%U
browseable = yes
writable = yesWindows-on be tudok jelentkezni rá, de Ubuntu-ról nem. Ötlet?
-
-
-
válasz
#68216320 #7222 üzenetére
- C++ editor/debugger/compiler -> gedit* (na jó, azért ez túlzás már, de van Qt Eclipse, Code:
locks nem kifejezetten C++-hoz Vi, Emacs), gdb*, g++* (experteknek: ctags*, strace*, ltrace*, strings*, nm*, objdump* stb...)
- HTML/CSS/PHP/JavaScript editor -> gedit** Ubuntu tartalmazza már
A 12.04 LTS x64-et gondoltam feltenni.
Nem is kell mást.
-
Pendrivról használt Ubuntu szerver mennyire kockázatos, illetve mennyire tartós? Újraindítva nem sokszor lenne, csak futnia kellene valamiről, ami minél kevesebbet eszik. Illetve mekkora legyen? Előreláthatólag egy SQL, svn, git, deluge, webmin, openSSH, meg még egy pár programhoz mekkora pendriveot vegyek?
-
válasz
quailstorm #6949 üzenetére
3.7-es kernelt csak saját felelősségedre használd. Ez fejlesztési fázisban van még, majd a 3.8-at lehet használni.
-
válasz
Tamás88 #6651 üzenetére
Szerintem a következő 04-ben ugyanannyi hiba lesz, mint a mostani 10-be, hanem több. Mivel nem állnak meg a fejlesztéssel és újabb funkciókat építenek bele, amint disztróról disztróra adnak ki. Ez természetes dolog, és a program fejlesztéssel jár. A winfos is hasonlóan fejleszt, csak ott ezeket a köztes verziókat nem adják ki, hanem házon belül tesztelik. Meg ott több időt is hagynak a tesztelésre, mielőtt kiadnák véglegesre.
-
-
-
Azt próbáltam először, de akkor nem volt hajlandó beengedi a megosztott mappába.
(#6548) sh4d0w: Fel is ajánlja, hogy felrakja. Én fel is tettem, de az valamilyen GUI-s cucc volt, ami nekem nem működött. Majd ajánlásodra feltettem a legelső samba találatot, beállítottam és tádá működik. A legjobb ami tetszik azaz, hogy videót is lehet nézni a másik gépről sima wifin keresztül
.
-
-
Ubuntun, hogy működik a hálózaton való mappa megosztás? Winfos és Ubuntu is ugyanazt használná.
-
[link] 3.7-es nem ajánlott otthoni éles kernelnek használni, mert bőven van benne bug (, ezért fejlesztői verzió). Ha nem akarsz a 3.2-re visszatérni, akkor próbáld ki a 3.4-et.
Gyorsult a géped? Több processzorra az optimalizációt kivetted? Konkrétan a saját procidra optimalizáltad?
-
Isten mentsen téged a 3.7-es kerneltől. A páratlan számú minor verziójú kernel csak és kizárólag fejlesztésre szánt verziók, majd 3.8-tól lehet ezeket használni. A 12.04-es Ubuntunak 3.2-es kernel verzió a hozzá való. Ettől való eltérés nem ajánlott, mert nem biztos hogy működni fog.
-
-
válasz
brownus #6278 üzenetére
Crtl + T aztán sudo shutdown -h now. Szó nélkül kikapcsol
, és ha a now helyére egy időpontot (hh:mm, vagy csak simán perc, és akkor percben lehet megadni, hogy hány perc múlva kapcsoljon ki) írsz, akkor majd akkor fogja kikapcsolni
, amikorra megadtad.
GUI-n épkézláb megoldást nem ismerek.
Üdv a klubban!
-
válasz
lionhearted #6247 üzenetére
MyUnity-val sikerült beállítani. Ezt régóta szerettem volna beállítani, csak nem volt erőm rákeresni, hogy hol lehet
. Köszönöm.
(#6249) Syl: Eddig én sem használtam, mert az ablakokat shift + crtl + alt + nyíl segítségével áttudom gyorsan vinni. Viszont most VirtualBox-ot is használok (épp kernel fordításos cikket írok, ami nem tudom mikor fog jelenni), és ezt az előbb említett módszerrel nem lehet átvinni, csak akkor ha workspace switcherre kattintok és egérrel mozgatom át. Ez a super + w egész jónak tűnik
.
-
Legelső Ubuntus találkozásomkor még gnome volt az alap felület, ami kifejezetten tetszett, mert végtelenül egyszerű volt a felépítése. Utána jött a Unity. Akkor álltam vissza winfosra (nem a Unity miatt), de határozottan nem tetszett azok a nagy bumszli ikonok jobb oldalt ááh, meg akkor még nagyon új volt a dolog. De amikor visszataláltam az ösvényre és megláttam megint a Unity felületet (eltelt vagy 3 év) már egy sokkal kifinomultabb felülettel találkoztam. Az ikonokat pedig a legkisebbre vettem, hogy minden beleférjen. Ami pedig nincs kint azt a Dash home-on megtalálom úgy mint a win7 start menüjében. Van még egy két érdekes megoldás, mint pl. ha rámész a Worksapce switcherre és kurzorral átpakolod az ablakokat, akkor figyelni kell hogy hova teszed, mert ott nem mutatja, hogy hol lesz a baloldali ikonsor, meg a menubar(?), de ezek apróságok.
Hol lehet beállítani, hogy a baoldali ikonsornál az ikonoknak mikor milyen legyen a háttere? Egyszer véletlenül megtaláltam, de azóta se tudom, hogy hol lehet beállítani.
-
-
válasz
turbobusa #5457 üzenetére
A linux úgy épül fel, hogy van a vas azaz a hardver, amit a kernel kezel pl. GPU, különböző csatolású vinyók, különböző fájlrendszerek, stb... Ezt egy egységesített interfészen vezetnek ki, hogy erre egy shell-t lehessen rátenni. Ez a shell, aminek az egyik oldalát GUI-ként látod, a másikat programokon keresztül pl. RPM, DEB csomagkezelők, stb... Az un. linux disztribúciók ebben a shellben különböznek. Vagyis mindegyik disztró ugyanazt a kernelt használja, ami a hardverekhez való drivereket biztosítja. Így (majdnem) lényegtelen melyik disztrót használod. Azért csak majdnem, mert vannak "kihalt" disztrók, amik nem támogatják az újabb kerneleket.
Ha Mint nem elég gyors, akkor próbálkozz egy Kubuntu vagy Xubuntu-val. Ezek kifejezetten kis teljesítményű gépekre vannak kihegyezve, és mindkettőhöz van magyar nyelv.
A linux egyik nagy előnye, hogy ha nem tetszik egyik, vagy nem elég gyors, akkor kereshetsz másikat.
(#5450) hcl: ez igaz!
-
válasz
turbobusa #5428 üzenetére
Win7-ről visszalépésnek fogod érezni, mert ha internetezés meg a többi oké, de ha már valaki gikszer beüt, akkor a legtöbb esetben a terminál felé fordulni. Annak aki egyáltalán nem jártas a CMD-ben, vagy teljesen elszokott tőle, nagy visszalépésnek fogja érezni. De mindezek ellenére bátorítalak, hogy próbáld ki és ha tetszik akkor használd! Ezt az életérzést nem tudja visszaadni, amit a winfos. Azt, hogy nyílt forrás kódú, és teljesen szabad, és azt csinálsz amit akarsz.
Egy nagyon fontos tanácsom van neked. Próbáld elfelejteni a winfosos múltad, mert ha görcsösen ragaszkodsz a megszokott winfosos dolgokhoz, akkor inkább ne is próbálkozz, mert nem fogsz tudni átszokni.
Egy nagyon fontos kérésem van hozzád. Ha még sem jön be neked és megválsz az Ubuntutól, akkor ne legyél olyan, mint anulu. Fogadd el, hogy ez a rendszer nem neked készül, és senki sem akarja rád erőszakolni.
Nekem 3. próbálkozásra sikerült teljesen megválnom a win7-től. A programozás, és a CMD segített.
-
-
-
-
válasz
McSzaby #5206 üzenetére
Az előzményeket nem ismerem, de általában VGA drivert úgy kell telepíteni (már ha kell), hogy System settings -> Hardware group - Additional drivers.
Linuxon gyakorlatilag nincsenek kiterjesztések. Azt hogy az adott fájl milyen típusú azt úgy nézi meg, hogy bele olvas a fájlba (ezért kell a PERL, Phyton, bash... stb fájloknál az első sor).
-
-
Telepítettem egy ncurses nevű csomagot (C fejlesztés gyanánt), amit fel is tudtam telepíteni, de a gcc nem találja. A ncurses.h-t megtaláltam 'whereis'-el /usr/include/ncurses.h itten. Hogyan tudom hozzáadni a path-hoz(? a cmd environmentjeit elég jól ismerem, de a terminálét még egyáltalán nem)?
-
válasz
petro3355 #5155 üzenetére
Szia!
Nekem egy core i3-as (sandy bridges), 8 GB, 128 GB SSD-s gépem van. Bekapcsolás 17 sec (ebből durván 8 sec a BIOS), és 4 sec alatt kapcsol ki. A win7 sokkal lassabb volt ennél, és a betöltés után is többet kellett várni, hogy használni lehessen. Esetleg egy próbát tehetsz pendriveról.
-
-
-
Dashboard-ot hol lehet customize-olni? Az első oldalt szeretném ha lehet akkor egy az egyben eltávolítani. Keresetem gugliban, de mindig a compiz config settingsnél lyukadtam ki, ahol tudtommal ezt nem lehet beállítani.
-
-
Alapértelmezett video lejátszót, hogy tudom beállítani? A GUI-n keresztül VLC van kijelölve, de mindig a movie playerrel indul.
-
Tényleg jó lenne, mert jó oké ingyenes meg minden, de azért csak zavaró, hogy gyorsan fogy a nafta. Nekem sandy bridgem van, amihez nincs zárt driver. De egyáltalán nem rossz, mert a COD 2 simán elfut rajta szaggatás nélkül
.
Kezdem egyre jobban átérezni a linuxos életérzést. Terminálban szerkesztett bash progik vimmel, stb...
-
-
-
-
(#4090) HuMarc és (#4091) quailstorm
Köszönöm a gyors segítséget. Néztem én is az installed lapot, de azt már nem vettem észre, hogy see 85 more results...
. Természetesen az Ubi nyelve angol.
Egyelőre megfelel a bal oldali ablakkezelő gombok, illetve a global menubar. Utóbbihoz kellett pár perc mire rájöttem mi a fene, és hogy működik. Ami nem tetszik benne, hogy a baloldali ikonsávból kezdődik.
Aki nem ismerné, annak ajánlom, hogy írja be ezt a terminálba: apt-get moo
.
Ah, de jó végre kiszakadni a windows ördögi köréből. Win8 + office 2013 kényszerített lépésre.
-
A mai nappal megváltam (remélhetőleg véglegesen a winfostól), és Ubuntu 12.04-en kezdek új életet. A rendszer nem volt teljesen ismeretlen, mert sok-sok évvel ezelőtt a 8.04 (szintén LTS) verzión fejlesztettem PERL-ben, és amikor a gépem SATA vezérlője teljesen tönkre ment, akkor teljes egészében ezt használtam, de azóta szinte egyáltalán nem. Wine is nagyon sokat fejlődött és most már az .exe-ket simán lehet indítani.
Még a legelső Unity-t láttam, de akkor még borzasztó kiforratlan volt, és idegen. Most örömmel tölt el, hogy egész jól kiforrott és használható lett. Gyorsasága is elképesztő. SSD-n 4 sec alatt kapcsol ki, és 17 sec alatt kapcsol be (ebből 8 sec a BIOS). A rendszeren mit érdemes kirakni RAMdisk-re, vagy a dev/null-ba?
Amire még nem jöttem rá azaz, hogy hol lehet elérni az összes programot ami fel van telepítve? Pl. kerestem az startup disk creatort, de csak úgy találtam meg, hogy beírtam a nevét (ismertem már), de ha nem tudtam volna a létezéséről, akkor sehol nem találtam volna meg...
-
Találkozott már valaki olyannal, hogy a frissítéskezelőből nem sikerült telepíteni a frissítéseket, de terminál igen?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gumi és felni topik
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- FC25 PS5 játékszoftver
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 7500 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest